bugün

bir vatandaşımızın farklı bir fikriyle istanbul fındıklı'da sokak merdivenlerini boyaması üzerine, belediye tarafından yaptırımla karşılanması ve insanların bundan feyz alarak tepkisini gösterme etkinlikleridir.

ülkemde farklılık ve estetik duygusunun nasıl karşılandığına ilginç bir örnek oluşturup, neyse ki şu ana kadar herhangi bir şiddet uygulamasına rastlanmamıştır. buradaki uygulama ile ilgili sıradan vatandaşların devlet görevlilerinden daha hassas ve nazik davrandığını belirtmekte fayda var.

bu etkinliklerle ilgili birçok şey söylenebilir. birbirinden daha farklı tasarımlar görmek daha iyi hissettirecekse bile, boyanan her merdivenin gökkuşağı renginde olmasının bile bir aşama olduğunu düşünüyorum. hayatımızın gitgide daha renksiz ve boka saran bir yere doğru ilerlediği şu günlerde, insanların şehrin çeşitli yerlerini renklendirmek istemesine bok atan hiç kimseyi de anlayamıyorum, kimse kusura bakmasın.

belki de hayatında hiçbir sanatsal etkinliğe dahil olmamış kişilere açılan bir kapıdır bu, biliyor musunuz? bir ton para harcanarak dikilen koca koca binaların ruhsuzluğu ve kasvetini dağıtabilecek, insanların etrafına duyarlı olması ve çevresindekilerin mutluluğunu arttırabilecek eylemler bunlar. ama her nedense, bu insanların tepesine ağır zırhlı polislerin dikilerek, rengarenk bir oluşum başlatmak isteyen sıradan insanları dövmesi, iteklemesi, kafalarına kimyasal* atılmasına gülümseyenler var aramızda. böyle bir manyaklığın içine nasıl düştüğümüzü iyice düşünün bakalım.

işte böyle böyle batı karşısındaki aşağılık kompleksimizden kurtuluruz. birileri kopyala yapıştırdan bahsetmiş, bana bir göstersin hangi sanat eseri %100 özgün acaba? insan zaten esinlenerek ilerler, esinlenerek başyapıtları ortaya çıkarır. bildiğim bir sanat dalından örnek vereyim: baba* filminde francis ford coppola muhteşem bir eser yaratmıştır, ama filmin en vurucu sahnelerinden birini başka bir filmin bir sahnesinden olduğu gibi aşırdığını kendisi söyler. peki bu durum, baba filminin muhteşem olduğu gerçeğini değiştirir mi? ya da daha önce yüzlerce mafya filminin yapılmış olduğu yine baba nın etkisini azaltır mı?

rahat bırakın insanları, bari bu kadarına karışmayın. gri, beton, metal, gerilim, savaş, kanla örülü karanlık dünyada yaşamak istemiyor bu insanlar, biraz değişiklik, biraz renklilik istiyor. o kadar biliyorsanız, siz çevrenizde bir farklılık yaratın da, onun güzelliğini beraber yaşayalım. hodri meydan!
her şeyin haram olduğu bir güruh tarafından mal bulmuş mağribi gibi saldırıldığı gördüğüm etkinlikler. evet sanatsal açıdan bakıldığında çağdaş sanat eseri kıvamında olduğu söylenebilir. insanların boyayla, renkle, sanatla tanışması açısından da etkili bir etkinliktir. ama bahsettiğim güruhun amacının üzüm yemek değil, bağcı dövmek olduğunu düşünüyorum. dolayısıyla bende içten içe bir tiksinti uyandırıyor. her boka saldıran, hiçbir sanatsal, kültürel altyapısı olmayan insanların yeni tatmin oyuncağı gibi duruyor. benimkisi elitist bir yaklaşım mı. evet. ama olması gereken de bu. bu kafadaki insanlara kızgınım çünkü gezi eylemlerinin boka sarmasındaki en büyük etken bu şuursuz, ne yaptığını bilmeyen, kendi fikri olmayıp sosyal mecrada popüler olan görüşe köle olan kafa yapıları olmuştur. işin yoksa, amacın yoksa dön evine kardeşim. ilk fırsatta bir daha çık.

sanatı, tarihini hiç merak etmemiş, oraya sırf facebook'a, twitter'a malzeme çıkarmak için gidenler inşallah boya kovasına düşerler de en sevdikleri kıyafetlerini bir daha kullanamazlar. dileğim bu evet.

her şeyi hızla tüketen bu yüzeysel insanlar demokratik tepki kültürünü gezi'de kemirdiler, sanatı da böyle kemirsinler. sik gibi kalalım ondan sonra ortada. bazı kavramlara saygı duymak gerekli.
Atatürk heykellerini boyamakla baslanmalidir. hersey sanat icin. evet.
Hayatın ve özgürlüğün renklerini somutlaştırmaktır.
10 yıldır insanların özgürlüklerini ne kadar özlediklerinin göstergesidir.
akp'lilerin de destek verdiği etkinliklerdir.
görsel

(bkz: akp lilerin merdiven boyama eylemi)
evlerinde bardak kaldırmayan tiplerin bir tek gıcıklık olsun diye sokak merdivenlerini boyamalarıdır. kardeşim gidin evinizi boyayın.
(bkz: bursa merdivenlerini boyama)

ayrıca diğerlerini bilmem ama ben şehrimin daha güzel olması için boyuyorum. kimseye muhalif değil. bazıları da şunu iyi bilsin ki sosyal bir faaliyet gerçekleştirmek için marjinal takılmaya her şeye karşı, muhalif olmaya gerek yok.
her gördükleri basamağı boyamasalar keşke. Bilmem çok renkli olmasını da istemem şehrin. Fındıklıdan kabataşa giden merdivenler boyansa yeterli. Bazen durgunluk hoş geliyor.
Büdüt: çok öznel bir entri olmuş yorum gibi. Düzeltmek içimden gelmedi amk.
Tamam, merdivenler çok güzel olmuş ancak keşke bir tek Fındıklı'daki merdivenler boyalı kalsaydı. Rengarenk olma özelliği orada ilk boyanan merdivene özgü olsaydı. Hem daha özgün bir şey olarak kalırdı. Şimdi bir bakıyorum her yerde var. ilk boyanan merdiven banaok orijinal gelmişti ancak şimdi her yerde olduğu için orijinalliği kalmadı. Bu ne özentiliktir. Biri bir şey yaptı şimdi herkes onu Taklit etsin.
güncel Önemli Başlıklar