bugün

Çoğu savaş gibi(bolçu seferi,dandanakan,ankara,yassı çemen) türklerin kendi arasında yaptığı savaştır.
bugünlerde adını sıklıkla duyduğumuz azez'in az doğusunda kalan dabık yakınlarındaki çayırda 24 ağustos 1515'te yapılan, bu nedenle adı dabık çayırı anlamına gelen mercidabık kalan meydan savaşı.

sonucu dawla al turkiyya için yıkım olmuştur. 1,5 yıl sonra sina çölü geçilmiş, ardından da ridaniye savaşı ile dawla al turkiyya tarihin tozlu sayfalarına karışmıştır.

24 ocak 1517'de yavuz sultan selim kahire'ye girmiştir. orada halifelik için mollalarla yaptığı anlaşma ile osmanlı imparatorluğu'nun tabutuna ilk çiviyi de çakmıştır.
Mühim savaş.
yavuzun bir günde yaptığını 4 aydır yapamıyoruz. durumumuz vahim malesef. allah ordumuza güç versin.
Savaşın başladığı 24 ağustos tarihinin 600.yıldönümünde Türk ordusu cerablusa girmiştir.
görsel
Bugün 500. zafer yıl dönümü olan büyük komutan I.Selim'in kazandığı savaştır.Tarafların gücü ve sayısı neredeyse eşitti.
iki ülkeninde askeri sayısı yaklaşık 60 bin askerdi Ama Osmanlı ordusunun elinde çok iyi kullandıkları ateşli silahlar, özellikle de sahra topları bulunmaktaydı. Osmanlılar; ateşli silahlar, teşkilat, kumanda heyeti, sevk ve idare bakımından Memluklardan üstündü. Buna karşılık Memlukların da süvari kuvvetleri meşhurdu ve çok güçlüydüler.

Savaş zamanında iyi komuta edilen Osmanlı Ordusu çok rahat bir zafer kazandı.Osmanlı 12 bin askerini kaybederken memluk ordusundan geriye sadece 5 bin kişi kaldığı söyleniyor.

Savaş sonucunda Suriye, Lübnan ve Filistin Osmanlı hâkimiyetine girdi. Mısır ve Arabistan Yarımadası yolu açıldı. Güneydoğu Anadolu’nun zaptedilmesiyle, Anadolu Türk birliği tamamlandı.

Bugünkü yapılan harekatta umarım hiçbir askerimiz zarar görmeden başarıyla tamamlanır.iki başarıyı kutlarız bu gün bundan sonra.
500 yıl önce bugün, 24 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim'in ordusu Mercidabık'ta mutlak bir zafer kazandığı savaş.
500 yıl önce tam bugün osmanlı'nın zaferiyle sonuçlanmış savaştır.

fırat kalkanı operasyonunun olduğu bölge ile aşağı yukarı aynı bölgede gerçekleşmiştir. fırat kalkanı operasyonunun hem tarih olarak hem de bölge olarak mercidabık ile aynı olması dünyaya verilmiş sağlam bir göndermedir.

savaşın sonucunda suriye ve filistin osmanlı topraklarına katılmıştır. inşallah bu operasyon da zaferle sonuçlanır.
ne zaman mercidabik savaşı dense canim istemsizce mercimek köftesi çekiyor . fazla da sevmem .
Mısır da yapılmamıştır. Bugün ki suriye sınırları içinde yapılmıştır.

görsel
Mısir'da yapılmıştır. Mısırda yapılan diger savaş ise ridaniyedir. Baş ile son harfleri yanı.. Evet.
zihinsel algıda en kıytırık savaş adı.
mercidabık ne amk?
fransızca mı kü bu?
mercidabık meydan muhaberesinin, yapılışı 24 ağustos 1516.

--spoiler--
iki ordu aynı zamanda saldırıya geçerek önce ileri kıtalarıyla birbirlerine temas kurmuş ve hemen arkasından, top tüfek saldırıları, kös nefir, ve mehter avazeleri içinde osmanlı toplarının dehşet veren, patlama ve ölüm kusan mermileri savaş sahasını kara dumana ve kana boğmuştu.

bu hengame içinde ipek bayraklar, beyaz kavuklar, mavi kırmızı, erguvani ve bordo renkli elbiseler, uzun mızraklar, parlak zırhlı çelik başlıklar uzun sorguçlar, çeşitli renkte bayrakların dalgalanmaları görülüyor, atların kişnemeleri, askerlerin allah allah sesleri duyuluyor, her iki taraftan davullar, kösler ve girenayların çıkardığı gürültü savaşa bir başka dehşet veriyordu.

osmanlılar ın topçu ateşleri desteğinde süvarilerin ileri atılması çok korkunç olmuştu. her iki taraf ta birbirlerinin üzerine olanca azim ve gayretleriyle ölümü hiçe sayarcasına atılmaları, kırılanlar, doğrananlar, yakılanlar, yerlere serilenler görülüyor, ölünüyor öldürülüyordu.

savaş durmuyor, ardı arkası kesilmiyordu. yavuz sultan selim ve osmanlı türklerinin bütün komutanları bu çarpışmada ellerinde kılıçları ve atların üzerinde katılıyor vuruşuyorlardı. kahraman askerleriyle yan yana çarpışıyor, onlara örnek teşkil ediyorlardı.

işte bu sırada memlukluların celiban denilen grubu osmanlı ordusunun yanlarını kuşatacak şekilde ilerlediler.

düşman sıklet merkezinin yanlarda topladığı ve osmanlıların buralarda bozulma emareleri görüldü. işte bunu anında gören yavuz sultan selim yanlardaki bu karışıklığı düzeltmek için, sinan paşa ile yunus paşayı birer fırka ile her iki yanı da kuvvetlendirmek için görevlendirdi.

kendisi de bütün kuvvetleriyle düşmanın cephe ortasına saldırdı. şimdi de bütün düşman cephesini kuşatan osmanlı karşı taarruza başlamıştı. savaş son derece şiddetli bir hal almıştı aralıksız ateşe devam eden osmanlı toplarının düşman üzerinde tesiri müthiş oluyor, düşman kütleler halinde kırılıyordu.

korkunç topçu ateşi desteği altındaki osmanlı ordusunun durmaksızın taarruzları, çerkez kölemen ve arapların ummadıkları bir dehşetle şaşırtıyor, ne yapacakları bilemez hale geliyorlardı.

mısır ordusu, bu kudretli ateşe ve aralıksız saldırılara dayanamadı. bozulma emareleri görüldü çekilmelerde başladı. bu sırada mısır, başkomutanı kansu gavri nin kulakları dibinden geçen bir top mermisi 80 yaşındaki sultanın beyin kanaması geçirerek felçli bir halda yere serilmesine sebep olmuştu.

bu durum mısır ordusuna çok tesir etti mısır ordusu şaşırmış şaşkın bir şekilde çabalıyordu. bu durum yavuz sultan selim in gözünden kaçmadı. dahiyane bir manevra ile osmanlı sağ ve sol yan kuvvetlerini düşman gerilerinde birleştirerek onları çember içine almayı başardı.

bu çember gittikçe daraldı. mısır ordusunda kaçabilenler dışında tümü kılıçtan, geçirildi. kurtulabilen düşmanın iki büyük komutanı biri şam, diğeri halep istikametine kaçıyorlardı. komutan hayır bey in takibine yunus paşa gönderildi. maksat halep i ele geçirmekti.

memluk ordusunun bu küçük parçasına, yeni bir mevzi kurma fırsatı vermeden mukavemetlerini kırmaktı. zaten halep, mısır a karşı yapılacak bundan sonraki harekette büyük öneme sahipti. buranın düşman elinde bulunması osmanlı ordusunun gerisini devamlı tehdit edebilirdi. bu düşünce mutlaka halep in ele geçirilmesini icap ettiriyordu. yunus paşa kuvvetleri, kaçan memlukluları halep kalesi önünde sıkıştırdı, çevirdi ve tamamını yok ederek halep e girdi.

komutan hayır bey ise durmadan kaçıyor, arkasına bakmadan şam istikametinde çekilenlerle birleşmek istiyordu yunus paşa buna meydan vermedi.peşini bırakmadı . hayır bey ise başına gelecekleri bildiğinden, kendiliğind
yavuz sultan selim e şehri teslim etti.

çerkes kölemen türk mısır devleti, kuruluşundan beri tarihi boyunca birçok meydan savaşları vermiş, hiçbirinde yenilgiye düşmemişti. hele böyle devlet başkanı, aynı zamanda başkomutanı savaş alanında ölüler arasında bırakmamıştı moğollar la ilhanlılar la hatta timur la bile savaş yapılmış, bu savaşlardan daima başları dik olarak çıkmışlardı.

bu bozgundan, sonra mısır, dışında suriye, lübnan, filistin, hicaz, osmanlılar ın eline geçmiş ve buna karşı koyacak ellerinde hiçbir kuvvet kalmamıştı. kansu gavri nin bütün ordusu yok edilmiş mercibadık meydan muhaberesi kesin bir zaferle son bulmuştu. alıntı

--spoiler--
sultan selim kansu gavri nin elçisini anadan doğma soydurup bir güzelde traş ettirir bir uyuz merkebe bindirip halep e gönderir.
elçiye verdiği mektupla kansu gavriyi mercidabık ovasına davet eder.
iki ordu mercidabıkta karşı karşıya gelir.
iki ordu sayıca denkti.
bir farkla, osmanlı sahra toplarının tamamını meydana getirmişti.
memlüklükler o zamana kadar cenkte silah kullanılmasını gancıklık sayıyorlardı. bu yüzden ateşli silahları yoktu. memlük ordusuda suvari birlikleri ile ünlüydü.
osmanlı savaş meydanına her zaman ki gibi hilal biçiminde yayılmıştı.
savaş başladığında memlük ordusu suvarileri ile osmanlı ordusuna arkadan sarkmaya çalışırken sultan selimin ordusu her zaman ki gibi orta cenahı geriye çekerek kenara doğru açılıyordu. kansu gavrinin ordusu orta cenahın çekilmesinin ardından sahra toplarının önünde buldular kendilerini.
savaş sadece iki saat sürdü.
80000 kişilik memlük ordusu sultan selimin sahra topları karşısında çil yavrusu gibi dağıldılar.
gavri savaş meydanında üzüntüden kalp krizi geçirip öldü.
bu savaşın sonunda sultan selim kudüse kadar ilerledi.
gazzeye girdi.
bu sırada memlük devletinin başına tomanbay geçti. sultan selimin gönderdiği elçiyi öldürttü. osmanlı hakimiyetini kabul etmediği gibi barış teklifinide red etmişti.
(bkz: ridaniye savaşı)
(1516)
memlük hükümdarının yaptıklarına karşılık ulemanın fetvasını alan yavuz sultan selim çukurova bölgesindeki ramazanoğulları beyliği'ni osmanlı topraklarına kattıktan sonra kansu gavri ile halep yakınlarında mercidabık mevkiinde karşılaştı. yapılan savaşta memlük ordusu bozguna uğradı. kansu gavri öldü yerine tomanbay geçti.
suriye, lübnan ve filistin toprakları osmanlı devleti'nin eline geçti. mısır yolu osmanlılara açıldı.
24 ağustos 1516'da osmanlılar (yavuz) ile memluklar (kansu gavri) arasında yapılan savaş. osmanlılar bu savaşı çok rahat kazanmışlardır. kendi halkı bile yer yer kansu gavri'yi desteklememiştir. savaş sonunda yavuz hama,humus ve şam'ı aldı.
memluk sultanı kansu gavri nin hakk' ın rahmetine kavuşmasına neden olan savaş.
savas sonunda memluk devleti buyuk yara almis, hilafetin osmanli hanedanina gecme yolu acilmis, suriye, lubnan ve filistin osmanli hakimiyetine girmistir.
biz magazinden acılınca acıyoruz ağzımızı yumuyoruz gözümüzü.baktım ki bu konuya hiç entry giren olmamıs cok üzüldüm.girip bir iki cümle yazılsaydı fena mı olurdu baska konularda geyik yapılacağına.biraz tarihimize duyarlı olursak bence daha iyi olur.tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur...
1516'da osmanlı ordusu ile memluk ordusu arasında halep şehrinin kuzeyinde yapılan savaşı osmanlılar kazandı. savaş sonucunda suriye lübnan ve filistin osmanlı tapraklarına katıldı.
Fatih Sultan Mehmet devrinden kalan anlaşmazlık ve iran Seferi,Mısırlıların ve Safevilerin ittifak yapmalarına neden oldu.Yavuz Sultan Selim,bu ittifakın yapılacağını öğrenince Mısır seferine karar verdi.Yavuz Sultan Selim,5 Haziran 1516'da Mısır seferine çıktı.27 Temmuz günü Osmanlı Ordusu Mısır sınırına dayanmıştı.Mısır Sultanlığına bağlı Antep (18 Ağustos 1516) ve Besni (19 Ağustos 1516) kaleleri birer gün arayla teslim oldular.Ancak asıl savaş 24 Ağustos 1516'da Mercidabık'da oldu.Mısır Ordusu Osmanlıların ezici top ateşi karşısında fazla dayanamadı.Mısır hükümdarı Gansu Gavri ölü olarak bulundu. Kazanılan Mercidabık zaferi sonunda Suriye'nin kapıları Osmanlılara açılmış oldu.