bugün

“Ben Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın elbisesine bulaşan meniyi yıkıyordum. O, elbisesinde ıslak kısım (kurumamış) olduğu halde namaza giderdi.” (Buhari, Vudü 64, 65; Müslim, Taharet 108, (289); Ebu Davud, Taharet 136; Tirmizi, Taharet 85, 86; Nesai, Taharet 187, 188).

Müslim’in bir diğer rivâyetinde şöyle gelmiştir: “Hz. Aişe radıyallahu anhâ’ya bir zât misafir oldu. Adam sabahleyin, elbisesini yıkamaya başladı. Hz. Aişe ona:

“Sana, (meni) bulaşan yeri (gördüysen) orasını yıkaman kâfi idi, göremediğin takdirde etrafını yıkardın. Ben, Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’ın elbisesinden (meni bulaşığını) ovalamak suretiyle çıkardığımı biliyorum. O, (bir de yıkamaksızın) onun içinde namaz kılardı.”

Bir diğer rivâyette şöyle gelmiştir:

“iyi biliyorum kurumuş meni bulaşığını Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın çamaşırından tırnağımla kazıyarak çıkarıyordum.” Müslim, Tahâret 105, 109, (288, 290).

elbiseye meni bulaştığı takdirde onun nasıl temizlenebileceğini bu rivayetler göstermektedir.

*Bulaştığı yerin yıkanması...bu henüz kurumamış olması haliyle ilgilidir. elbisenin bulaşık kısmının su ile yıkanması yeterlidir.

*ovalamak suretiyle... bu kurumuş olması halinde temizleme usulüdür. ovalamada bulaşık kısım, su kullanılmadan çamaşır kendi kendine sürtülerek meni eserinin küçük parçacıklar halinde dökülmesini şağlamaktan ibarettir. hz aişe, kuru bulaşığın ovalama yerine tırnakla kazınması suretiyle de çıkarılabileceğini belirtmektedir.

2, ovalama veya kazıma suretiyle meninin temizleme kolaylığı, meninin necislik durumu hakkındaki anlayıştan gelir. alimler meni necis midir değil midir, münakaşa etmişlerdir.

*hanefilerle, malikilere göre necistir. ancak ebu hanife merhum, meninin kuru olması halinde elbisenin ovalanmasını temizlik için yeterli gördüğü halde imam malik, yaş da olsa kuru da olsa mutlaka yıkanması gerektiğini söyler. meninin necis olduğunu söylemekle berqaber, yıkanmadan namaz kılınmış olduğu takdirde namazın iadesinin gerekmeyeceğini söye çıkmıştır:leys ve hasan ibnu hayy gibi.

*şafiilere ve hanbelilere göre meni temizdir. ashabdan hz. ali, sa'd ibnu ebi vakkas, abdullah ibnu ömer ve hz. aişe (ra)'ün de bu görüşte olduğu rivayet edilmiştir.

şunu belirtmek gerekirse: meniye necis diyenler, onun yıkandığını gösteren hadisleri esas almışlardır. necis değil diyenler de ovalamakla temizlenebileceğini ifade eden hadisleri esas almışlardır. şeriat-ı garra ruhsat ve kolaylık dinidir. resul-i ekrem (s.a.v.) bu meselede de ruhsad murad etmiş olmalı ki ihtilaflı beyanlarda bulunmuştur.

3, hadislerden şu hükümde çıkmıştır: kadınlar, kocalarının elbisesini yıkamak gibi kadını ilgilendiren hizmetleri yaparlar. bu, sünnete uyan adap ve iyi geçimin yoludur.
güncel Önemli Başlıklar