bugün

en hızlı öldüren bakteri hastalığıdır. çok nadir görünür ama çok tehlikelidir. hac gibi kalabalığa gidecekler için aşısı öneriliyor.

meningokok hastalıklarına yakalanma açısından risk grupları:

•5 yaş altı çocuklar,

•ergenlik dönemindekiler,

•yaşlılar,

•kalabalık yerlerde yaşayanlar,

•sağlık personelleri ve

•bağışıklık sisteminde sorun olanlardır.

Aşı hakkında bilgi!!!!

Hastalarımıza yeni ve önemli bir menenjit aşısı çıktı, daha doğrusu Türkiye’ye yeni geldi deyince, genellikle ilk cevap, biz zaten menenjit aşısı olmuştuk oluyor. Evet haklısınız şu ana kadar çocuklarınız 2 farklı menenjit mikrobu için 8 kez aşılandı. 5’li karma aşı içinde 4 kez hemofilus influenza mikrobuna karşı,4 kez de halk arasında zatürre aşısı denen aslında menenjite de yol açabilen pnömokok aşısı ile çocuklarımız aşılandı. Yeni aşımız meningokok aşısıdır. Yani farklı bir mikrop, daha henüz olmadığımız bir aşı.

Menenjit bir hastalıktır, bu nedenle de birçok farklı mikrop menenjite yol açabilir. Bundan sonra yazıma sizden gelen ya da gelebileceğini düşündüğüm sorularla devam ediyorum.

Yeni bir aşı-çocuğuma nasıl yaptırabilirim, çocuğum kobay mı olacak?

Aslında yeni bir aşı değildir, Amerika’da 7 yıldır ve birçok gelişmiş ülkede güvenle uygulanan bir aşıdır. Bugüne kadar 44 milyona yakın doz uygulanmış ve ciddi bir yan etkisi görülmemiştir. Yani çocuğunuz bu aşıyı ilk kez olacaklardan olmayacak.

Bu aşı neden önemli?

Meningokoksemi eskisi kadar sık görülmese de zaman zaman salgınlar yapabilen, özellikle Haç mevsiminde Orta Doğudan ülkemize taşınabilen, ve yakalanan kişinin 24 saat içinde %50 olasılıkla ölümüne yol açan ağır bir hastalıktır. Menenjit bu mikrobun yapacağı en basit hastalıktır, özellikle tüm vücutta ağır kanamalar, döküntü ve birçok organın yetmezliğiyle seyreden meningokoksemi denen şok tablosu hızla ilerler ve çok daha ölümcüldür.

Ülkemizde yıllık görülme sıklığı tam olarak bilinmemekle beraber Türkiye istatistik Kurumu (TÜiK) ölüm istatistiklerinden yola çıkarak yapılacak tahmine göre Avrupa’ya göre en az 10 kat daha yüksek olduğu söylenebilir. Türkiye’de meningokokal hastalık en çok 5 yaş altı çocuklarda görülmektedir. TÜiK verilerine göre 5 yaş altında ölen her 10 çocuktan 1’i meningokokal hastalık nedeniyle ölmektedir.

Bu aşı daha önceki meningokok aşılarından farklı mı?

Evet daha önce de özellikle hacca gidenlere veya askerlik, bağışıklık yetmezliği, kompleman eksikliği ve dalağın olmaması veya alınması gibi risk faktörü olanlarda Polisakkarit aşılar uygulanmaktaydı. Ancak bu tür aşılar uzun süreli bağışıklık bırakmaz ve 2 yaşın altında işe yaramadığı için uygulanamaz . Konjugasyon teknolojisiyle hazırlanan Menactra aşısı içinde en sık görülen A, C,Y ve W135 olmak üzere 4 çeşit Meningokok mevcuttur. Ve hastalığın en riskli olduğu bebeklik çağından itibaren yapılabilir.

Bu aşının yan etkileri nelerdir?

Aşının en sık görülen yan etkileri; aşı yapılan yerde ağrı-şişme-kızarıklık, halsizlik, huzursuzluk, ağlama ve ateş olarak sayılabilir. Çoğu zaman basit ağrı kesici ve ateş düşürücülerle 1-2 gün içinde geçer. Daha önce Guillain Barre Sendromu geçirenlerin bu aşıyı olması pek önerilmez.

Bu aşı kaç yaşa kadar ve kaç doz uygulanır?

Konjüge meningokok aşısı(Menactra) ülkemizde 11 yaşa kadar ruhsat almıştır. Normal aşılama şeması en erken 9 ayda başlar minimum 3 ay arayla 2 yaşa kadar çocuklara 2 doz olarak uygulanır. 2 yaş üzerindeki çocuklara herhangi bir zamanda bir an önce tek doz olarak uygulanmalıdır.

Meningokok aşısını devlet öder mi, fiyatı nedir?

Konjüge meningokok aşısı( Menactra) şimdilik sağlık Bakanlığı tarafından ödenmemektedir, bu nedenle sağlık ocaklarında veya aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz uygulanmaz, yani şimdilik özel bir aşıdır. Mart 2013 itibariyle 155 TL civarında satılmaktadır.
güncel Önemli Başlıklar