bugün

Kısa kısa;
- mehmet siyahkalem’in albümü topkapı sarayı deposunda rulolar halinde bulunmuş ve 2. Abdülhamit tarafından altın yaldızlı bir cilt içerisinde düzenlenmiştir.
- türkiye cumhuriyeti devleti ise bu çalışmalardan 1987 yılında bir pul serisi çıkarmıştır.
- burada tek bir soru devreye giriyor: herhangi bir step ressamının spiritüalist ve isimsiz, imzasız denilebilecek çalışmalarını, 2. Abdülhamit gibi bir padişah albüm yapar mı? 2. Abdülhamit din konusunda o kadar katıdır ki, ertuğrul gazi’nin silah arkadaşı olan ve tamamen pagan inanışa göre gömülen (bkz: isa sofi) türbesi’ndeki, o zaman için 600 yıllık el çizimlerinin üzerine beyaz sıva attırıp, türbeye islami bir görüntü verdirmiştir.
- ressamın adı mehmet, dönemi 15. Yy, albümü saray deposunda, spiritüalist çizimleri en büyük özelliği halife olan bir padişah tarafından ciltleniyor, devamı olan devlet kendisi için pul serisi bastırıyor ve 15. Yy’da adı mehmet olan, hurufilik gibi şeylere çok meyilli, çocukluktan beri iyi resim yapan ve portreleri yapılsın diye italya’dan ressam getiren bir padişah var, padişahın ömrü okumayla, dil öğrenmeyle geçiyor, din konusunda gayrimüslimlere yazılı özgürlükler verecek kadar liberal.
- mehmet siyahkalem %90’dan fazla bir ihtimalle fatih’in kendisidir.
(bkz: #7356711)
gerek islamdaki resme karşı olumsuz bakış açısı , gerekse sıradışı bir dünya görüşüne sahip olmasından ötürü osmanlı tarihiçilerinin işine gelmeyip günümüz nesillerine hakkında doğru dürüst bilgi aktarımı engellenmiş sanatçıdır.
şu minyatürü ilk gördüğümde 9 10 yaşlarındaydım.

http://www.eba.gov.tr/gor...3a8cc9b5709806b44ba89e274
adı da dahil kendisi hakkında hicbir net bilgi yoktur. esrarengiz ressam.
çağların ötesinden gelen deha...

o düzeyde resim bugün bile yapılamamaktadır bu topraklarda.

http://www.ee.bilkent.edu...istory/Pictures1/im37.jpg

http://upload.wikimedia.o...ia/en/9/9e/SiyahKalem.jpg

http://3.bp.blogspot.com/...-Q/s400/dancingdemons.jpg

14-15. yüzyıl Türkistan ve Maveraünnehir kültür sahası içinde yorumlanır ancak batı sanatıyla tanışıklığı ve etkileşimi şahsıma kendisinin en azından ömrünün bir kısmını orta avrupa veya osmanlı avrupasında geçirdiğini düşündürür. etnik hiçbir aidiyet veya coğrafya ile etiketlenemeyecek bir ressamdır.

uygur türkü olması kuvvetle muhtemel.
insanların ve cinlerin ustası ressamdır.
kökleri orta asya'da uygur türkleri'ne kadar uzanan bir sanat geleneğinin son temsilcisi olarak türklerin eski inançları olan şamanizm, maniheizm ve budizm etkisinde göçebe bozkır halkının yaşantısını doğa üstü tasvirlerle ifade etmekte müthiş bir yeteneğe sahip 14. yüzyılda yaşamış meçhul ressamdır...
türk ressam. yaşamına ilişkin hiçbir bilgi yoktur. yalnızca adına ya da lakabına topkapı sarayı'nın hazine bölümünde buluna ve 'fatih albümü' diye tanınan iki albümde rastlanmıştır. bunların topkapı sarayı'na nasıl getirildikleri bilinmemekle birlikte, yavuz sultan selim'in iran seferi sırasında ganimet olarak getirilen yapıtlar arasında bulundukları düşünülmektedir. resimleri genelde siyah ve gri tonlarıyla çizilmiştir.
güncel Önemli Başlıklar