bugün

maalesef asılan bir başbakanımızdır...
eskiden dini eğitim verilen okullar.
Müslüman okulu. Eskiden dini eğitim veren okul. Temel eğitim Kur'an ve hadisler olmak üzere pozitif bilimler de okutulurdu fakat medresenin özü antilaik olduğu için zamanla yozlaşmıştır. Yahudilikte karşılığı (bkz: yeşiva)dır.
Eskinin üniversitesidir yani.
eskiden dini eğitim verilen okullara verilen isim.
''medreseler:

- orta ve yüksek öğretim düzeyinde eğitim veren okullardır.
- medreselerde dini, idari ve adli personel yetiştirmeye dayalı eğitim verilmiştir.
- osmanlı devleti'nin ilk medresesi orhan bey döneminde iznik'te açılmıştır.
- fatih sultan mehmet döneminde sahnıseman medreseleri açılmış ve döneminin en önemli eğitim kurumu olmuştur.
- kanuni sultan süleyman döneminde süleymaniye medresesi açılmıştır. osmanlı eğitim sisteminin en zirvede olduğu dönem yaşanmıştır.
- medreseyi bitirenlere verilen diplomaya icazetname adı verilmiştir.

medreselerde akademik kariyer basamakları:

softa (suhte) - danişmend - muid - mülazım - müderris

softa (suhte): orta düzey medrese öğrencisidir.
danişmend: yüksek düzey mederese öğrencisidir.
muid: müderris yardımcısıdır.
mülazim: atanmak için bekleyen kadı yada müderris adayıdır.
müderris: medrese öğretmenidir.

medreselerin öğretim alanlarına göre kısımları:

darüttıp: tıp alanında eğitim veren medreselerdir.
darülhendese: matematik ve astronomi alanlarında eğitim veren medreselerdir.
darülhadis: kur'an ve hadis eğitimi verilen medreselerdir.
darülkurra: güzel kur'an okuma ve ezberleme eğitimi verilen medreselerdir.''

- raunt - tarih
sözlükte ders okutulan, eğitim-öğretim görülen yer anlamına gelen medrese kelimesi özel anlamıyla, üniversite kelimesi yerine kullanılan bir tabirdir. medreselerde öğretim üyeliği yapan hocalara müderris unvanı verilmiştir.

mezun olan öğrencilere icazet(diploma) verilir. osmanlının ilk medresesi orhaniye medresesi'dir. fatih dönemi sahn-ı seman medresesi açılmıştır. kanuni dönemi süleymaniye medresesi açılmıştır.

medrese eğitiminde talebe birebir hocasından ders almakta ve karma eğitim sistemi bulunmamaktadır. medresedeki eğitim süreli değil süreklidir. yani belli bir yaş sınırlaması yoktur. medrese eğitiminde mütalaa sistemi bulunmakta ve talebe bu şekilde dersini hocaya hazırlamaktadır.

medreselerde din ilimlerinin yanında, pozitif ve sosyal bilimler (matematik, astronomi, mantık, felsefe, hukuk ve ahlak) dersleri de verilmekteydi.
dini bilimlerin yanında pozitif bilimlerin de okutulduğu eğitim kurumudur.
akp'nin yeni açtığı üniversitelere oluşturmaya çalıştığı modeldir.
Balıkesir ilinin Balya ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Balya)
ilk medrese Orhan Bey tarafından iznikte açılmıştır.(1327)
(bkz: müderris)
ilk olarak gazneliler tarafından kurulan, şimdinin üniversite dengi okullarıdır.
eskiden din bilimi ve felsefe bilimleri okutulan okullardır.
egitimin, her yönü ile tam verildigi, eski üniversitelerdir. osmanlının 600 sene iktidarda kalmasını saglamış kadroları yetiştiren egitim kurumlarıdır.
tanzimat fermanınından sonra medreselerde eğitim gören talebelere "din adamlarına fen bilgisi lazım değüldür" denilerek fen dersleri kaldırılan...daha sonra buralardan mezun olanlara da "fen derslerinden haberi olmayan yobazlar" denilen, mason oyunlarına kurban giden, eski ilim-irfan yuvaları!
osmanli ulkesine seyhulislam, kadi, muftu, vaiz vs yetistiren bir kurumdu. Buralarda turk dili, turk kulturu, turk grameri vs egitimi verilmezdi. bastan sona arapca ve acemce dersleri verilir, ilkel arap kabilelerinin kendi aralarinda yaptigi 300-400 er kisilik savaslar anlatilir, 1500 yil once yasamis arap fellahlari sanki ulug birer insanmis gibi tanitilir, bunlarin uyduruk hayat hikayeleri ballandira ballandira anlatilirdi. medreseye alinanlarin buyuk cogunlugu turk soyundan olmayan, genellikle sirp soylular, araplar, bosnaklar ve arnavutlardi. osmanlinin son zamanlarinda burasi soyu sopu belli olmayan asker kacaklarinin barinagi haline gelmisti. medreselerde turk dusmanligi ile egitilen bu makule medreselerde kadin bulunmadigi seks ihtiyaclarini birbirlerinin irzina gecerek giderirlerdi. bunlarin zaman zaman toplu halde koy ve kasabalari basarak buralardaki kiz ve erkek cocuklari kacirip irzlarina gectikleride kayda gecilmis vakialardir.
ilk zamanlarda egitim suresi 12 yil olan ve mukemmel bir egitim kalitesine sahip olan kurumlardir. bu kurumlarda din egitiminin yani sira matematik, simya, astronomi, felsefe, mantik gibi pozitif bilimler veren ve ayrica dini bilgiler vererek 12 yil icinde cok zeki kafasi calisan devlet adami yetistirmeye yonelik kurumlardir. ilerleyen yillarda osmanli devleti topraklarini cok fazla genislettiginden oturu bu yerlere devlet adami gondermek icin bu okullar suresini 9 yil yapmistir. daha ileride yani osmanlinin cokusune rastgelen yillarda bu egitim suresi 2 seneye kadar indirilmistir.

tabiki bu sureye indirilen okullarda eski ders programini uygulamak imkansiz hale gelmisti ve dinle ilgili kisimlara dokunulmadan pozitif bilim taraflari kirpilmaya baslandi ve sonuc olarak simdiki imam hatiplere dondu bu okullar. hocalarda bu okullardan mezun olduklari icin gitgide egitim kotulesti ve osmanli devleti parcalandi ve yikildi.

osmanli'daki unlu matematikcilerden ali kuscu iran'dan kacirilmistir. cunku devletin matematikciye ihtiyaci vardir ve ulkede matematik bilen insan yoktur. ve bunun gibi nice ornekler bu durum icin verilebilir.

osmanli asla ve katha egitim konusunda taviz verilmeyecegini cok sonralari anlamis ama bu durum ciddi anlamda cok buyuk zararlar vermistir. bu kotu gidisten kurtulmak icin askeri okullarda pozitif bilime gecilmis ve ufak bir laiklik sureci gecirilmistir. bu askeri okullardan da ataturk, kazim karabekir gibi degerli komutanlar cikmis ve osmanlinin kullerinden yeni bir devlet kurulmustur.
anadoluda ilk medrese 1331'de açılmıştır.
islami ilimleri okuyan talebelerin yatıp kalktıkları ve tahsil için çalıştıkları vakıf odalarının bulunduğu bina.
kelime anlamı olarak "ders yapılan yer" anlamına gelen arapca kelime, turkce'deki karsılıgı bu durumda okul olur
eskiden üniversite dengi eğitim kurumu
güncel Önemli Başlıklar