bugün

merkez bankası'nın döviz rezervinin 2011 yılı şubat ayı itibarı ile 81 milyar doları aşmasıdır.

tabii bu 81 milyar doların tamamı kullanılabilir değildir.
(bkz: doalr)
tüm dünyada tedavülde dolaşam nakit paranın değerinin (tüm dünya ülkeleri birimlerinde) sadece 35 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, sadece kağıt üzerinde böyle bir döviz rezervine sahip olduğumuz aşikardır.
olası bir dünya savaşında, doğal felaket halinde ise bu kağıtlara ancak kıçımızı silebiliriz.
onun için en iyi yöntem abd'nin yaptığı gibi külçe altın stoklamaktır.
mehmet şimşek'e selam olsun...
sadece dış borcu 266 milyar dolar olan, neredeyse bir o kadar da iç borcu olan memleketin merkez bankasındaki, munzamlar gibi bir alay başkasının parası olan likitleri de -çerçi hesabı- üstüste koyarak bulunan rakam ...

alenen yalan söylemeyin bari.

anlamayan varsa şöyle söyleyeyim toplam borcun yaklaşık %15'i olan bu 81 milyar doların bile tamamı türkiye cumhuriyetine ait değildir.
dış borç 266 milyar dolar mı? atılır da bu kadar atılmaz. en fazla borç imf'ye o da 5,5 milyar dolar. bir rakam verirken araştırıp da verin. zaten ülkenin toplam yurt içi hasılası 1119 milyar dolar... http://www.onyildafarkortada.com/
döviz rezervinin miktarından çok, toplam döviz rezervinin kısa vadeli borçlara oranın 1(bir)den büyük olması önemlidir. bunun anlamı döviz cinsinden kısa vadeli borçların o dönemde çevrilip çevrilemeyeceğini anlamamızı sağlar.

eğer bu oran birden büyük ise, merkez bankası kısa vadeli borçları çevirebilir ve herhangi bir spekülatif hareket karşısında piyasalara elindeki döviz aracılığı ile müdahale edebilir ve var olan sistemi koruyabilir. böylelikle spekülatif hareketleri önlediği gibi borçlarını çevirmek için yüksek faiz oranlarından da kaçabilmiş olur.

aksi takdirde yani bu oranın 1(bir) den küçük olması halinde, merkez bankası kısa vadeli borçlarını çeviremez durumdadır ve borçlanmaya giderek daha yüksek faiz ödemeyle karşı karşıya kalabilir. diğer taraftan da spekülatif hareketlere maruz kalabilir. spekülatif hareketlerin sonucunda ise, döviz kurları yüksek sevilere ulaşabilir, faizler fırlayabilir, faizlerin artmasıyla yatırımlar azalabilir, üretim azalabilir, işsizlik artabilir, fiyat istikrarı ortadan kalkar, enflasyonist durumlar ortaya çıkabilir.

ayrıca: http://www.tcmb.gov.tr/ye...uyuru/2005/rezyon0805.pdf
döviz rezerivinin yüksek olmasının da bir maliyeti vardır.yani kasada tutulan kullanılmayan her para bir maliyettir.

o yüzden kontrollü gidilmesi iyidir.

ayrıca döviz biriktirilirken alınan dövizlerin karşılığında verilen türk lirasının da enflasyon oluşturma riski vardır.

buı açıdan da konrollü olunması iyidir.
Ülkenin bütün borcunu iMFye olduğunu sanan malların yutacağı yemlerdendir.

Döviz rezervi 81 milyar dolara ulaştı, e ulaştı da elde ne var? Fabrika mı, tarım mı, hayvancılık mı, petrol, doğalgaz gibi enerji kaynakları mı? ne var?
(bkz: döviz rezerviyle övünen ülke modeli) *
kuru kuru muhalefet yapan chp li gençleri gördükçe akp nin iyi işler yaptığını gösteren olayı.

adamlar benim adım bilmem ne ben parayı bulurum demiyor adam gibi yöenetim sergileyor.

siz bu kafayla bir 50 yıl daha iktidar olamassınız.
son 1 haftada 800 milyon dolar artmıştır.

http://ekonomi.haberturk....merkez-bankasinin-rezervi
ekonomi özürlü şakirtlerin övündüğü bir başka mevzudur. yemin ediyorum sizi sikseler "olsun abi ödemeler dengesi fazla verdi" diye güle oynaya sevinirsiniz. ki ödemeler dengesinin fazla vermeside iyi bir şey değil haa neyse.