bugün

Marmara denizinde yaşayan canlı türlerinin günümüzde 180 adet olduğu ve koca denizin sadece 6004 bireyi barındırdığını biliyor musunuz? 20 yıl önce 124 balık türüne ev sahipliği yapan denizde şimdi sadece 7 çeşit balık yaşamakta. Yani dülger balığı, kırlangıç balığı, orkinos, kılıç… Bunlar artık masallarda öykü şiirler ve yaşlıların bulanık hafızalarında kalan hatıralardan ibaret artık.
“Beyaz adamın ölüleri yıldızlar arasında yürümeye gittiklerinde, doğdukları ülkeyi unuturlar. Bizim ölülerimiz bu güzel dünyayı asla unutmazlar. Çünkü o Kızılderili’nin anasıdır. Biz dünyanın parçasıyız ve o da bizim parçamız. Güzel kokan çiçekler bizim kız kardeşlerimizdir; geyik, at, büyük kartal, bunlarsa bizim erkek kardeşlerimiz, kayalık tepeler, çayırlardaki ıslaklık, tayın vücut ısısı ve adam, hepsi aynı aileye aittir…//..

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak. ”
insanlar çoğalıyor, bütün canlılar yok oluyor. Demekki insanlar her ortamda yaşayabilen canlılar. Ama hayvanlar doğal ortam dışında yok olmaya mahkum. Yok olmayanlar da ne tür bir değişim yaşıyor acaba? Marmara'da yaşayabilen balıklar acaba ne kadar doğal kalmıştır? Fareler ve insanlar her kötü ortamda yaşayabilen canlılar. Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anladığında sadece fareler kazanacak