bugün

cehaletle ve/veya kötü niyetle paralellik gösteren akıl yürütme yanlışlarıdır. işte, evde, okulda, kafede, sözlükte veya herhangi bir başka mekânda, diğer insanlarla olan diyaloglarınızda karşılaşmanız olasıdır. bunlardan birkaçı:

(bkz: ad hominem)
(bkz: non sequitur)
(bkz: petitio principii)
(bkz: karikatürize etmek)
(bkz: reductio ad absurdum)
(bkz: argumentum ad populum)
(bkz: post hoc ergo propter hoc)
(bkz: argumentum ad ignorantiam)
görsel
Ahmet Türk'ün soyadının Türk olması başlı başına bir mantık hatasıdır.
(bkz: anlatım bozukluğu)
kibariye nin hiç de kibar olmaması.
alışveriş merkezine baltayla giremezsiniz ama içerde bir balta alıp gezebilirsiniz.
(bkz: rte)
"SAKiN OL YA" lafındaki inanılmaz mantık hatası= Standart sinir oranı bu lafı duyduğun an ikiye katlanıyo.
(bkz: ben).
Kitaptan ders çalışırken satırların altını çizmemiz sonucu kitabın alt tarafının kararması. Nasıl oraya intikal ediyor çözebilmiş değilim.
Güldür Güldür'ün hiç güldürmemesi.
Güldür Güldür'ün hiç güldürmemesi.
insanların bir konuya ilişkin itirazlarını anlatırken yaptıkları çeşitli mantıksal hatalarıdır.

bazı çeşitleri;

- Kişiye saldırma Hatası (ad hominem): argümanı değil de, öne süren kişiyi karalayarak argümanını çürütmeye çalışmaktır.

- Güç kullanma Hatası (Appeal to Force - argumentum ad baculum) : Dinleyiciye eğer iddiayı kabul etmezse kötü şeyler başına geleceği söylenir.

- Acımayı kullanma Hatası (appeal to pity - argumentum Ad Misericordiam): Dinleyici kendisine gösterilen duygusallık, sempati, acıma vs. üzerine bu kişinin iddiasının doğruluğunun kabul etmesi istenir.

- Popülerliği kullanma Hatası (argumentum ad populum): çoğunluk inanıyorsa doğrudur felsefesi. Dinleyiciye insanların çoğunluğunun o görüşe inandığı için onunda inanması gerektiği söylenir.

- Gelenekleri kullanma Hatası (Appeal to Tradition): Uzun süreden beri inanıldığı için veya yapıldığı için, kişinin de onu kabul etmesini istemek.

- Dolambaçlı Sorgulama Hatası (circular reasoning): Kanıtlamak istediğiniz şeyin doğru olduğunu varsayıp, doğruluğunun yeterli olduğunu söylemek. Dolambaç veya Labirent gibi.
görüyorum ki aranızda bu hatalardan muzdarip bir sürü insan var. doğru akıl yürütmenin ilk kuralı mantık hataları yapmamaktır. bu hataları yapmamak için safsata türlerini bilmek elzemdir.
Başarılı olanlar zekidir.
Tüm şişmanlar obezdir.

Bunlar hep mantık hatasıdır arkadaşlar. Kişisel yanlılığınızla genelleme hatasına sebep olursunuz.

Aşık olmak daaa... bir genelleme hatasıdır. Hep olumluları görürsünüz mesela. Etmeyin eylemeyin.