bugün

Akıl almaz insanların genellikle deneyimleri çok fazla olur. Deneyim derken burada bahsettiğim kabalaşmak veya çirkefleşmek değildir. insanların neredeyse imkansız dediği şeyi yapma isteği ve onun hayalini kurmaktır. Akıl almaz insanlar mantıklı insanlara nazaran önemsiz şeyleri göz ardı edebileceği için onlardan daha çok deneyim sahibi olurlar. Örneğin: Bir ülkeye gitmek istersin, mantıklı insan ise çoğu detayını düşünür, akıl almaz ise sadece gider ve arkasından düşünmez.
Garip ve katılmadığım önerme. Yukarıdaki örnekten gidersek; o seyehatin planlaması da bir deneyimdir. Dolayısıyla tecrübe ikiye katlanmakta.
mükemmeliyetçi insanların deneyimleri az olur desek, daha doğru olur. Zira mantıkla yaklaşırsan birçok hata yapabilirsin ama mükemmeliyetçi bir tavırla yaklaşırsan olaylara, hatasız olayım derken hiçbir şey yaşamamış olursun.
gücü aynı zamanda zayıflığı olan mantıklı insanların düşünüp elemekten aksiyona geçememeleri durumu. Onun için başkalarının yarattığı problemleri çözme işlerini bulurlar anca aq.
Fazla düşünmek eğer seni yapman gereken eyleminden alıkoyuyorsa (özellikle doğru olanı) bu mantık değil takıntıdır. O konuda bilgi birikim tecrübe sahiplerine fikir danışıp iştişare yapman, selametin açısından mutlak kaçınılmaz ve elzemdir. Şayet buna imkan bulamadıysan, Bunu da anı yaşayarak, biraz deli dolu davranarak, biraz cesaretle, biraz ruhunun sahibinin kalbine verdiği ilham, özgüven, hayata ve bilinmezliklerine duyduğun merak ve beraberinde kalbinin sesini dinleyip sana yap dediğini yapman, uzak dur dediğini yapmaman sayesinde aşabilirsin. Şahsi Tecrübe ise bundan sonra gelir. Görünürde Aklına eseni yapanlar; zannetmeyin ki hesapsız hareket ederler. Yok hayır. Onların da kendince bir kaç dayanakları vardır. Belkide Sadece bu varyasyonu hızlı bir şekilde hayata geçirirler hepsi bu. Fakat netice genelde iyi tasarlanmamış plan proje ve programı detaylı yapılmamış tüm işler eksik ve noksan kalır.
Mantıklı insan mı, korkak insan mı? Tartışılır.
hayır tam tersi aptal insanlar her zaman ders vermeyi seçer herşeyi bildiğini sanıyormuş gibi,ama zeki insanlar her zaman öğrenmeyi seçer çünkü o bilir öğrenilebilecek daha çok şey olduğunu.
Çünkü her şeyi deneyimlemesi gerekmez. çevrenin hatalarından ya başarılarından ders çıkarır. mantık yürütür, düşünce sistemini sosyal öğrenmenin de etkisiyle öngörüleriyle kurar.
"sosyal öğrenme kuramı" (bkz: bandura)