bugün

işletmenin büyümesi için zaruri.
kendi çapımda uzman olduğum, monografilerini çözerken eğlendiğim şirketlerde ise hararetli çalışmalar yaptıran sevdiğim saydığım sağlam derstir.
direkt ilk madde ve malzeme genel üretim giderleri gibi terimleri barındıran ve üretim odaklı şirketlerin birim maliyetlerini hesaplayıp kar zarar durumlarına baktıkları muhasebe çeşididir.
aynı zamanda en kolay konusu da fifo ve lifo'dur.
en zevki konusu fifo ve lifo'dur. ilk giren son çıkar, son giren ilk çıkar. adı birak sakınca yaratır gibi duruyor ama o kadarda olsun.
sabah sabah sövmeme neden olan başlık.
Bide bunun finansalı var.
Birde 4. sınıfın tüm dersleri var..

(bkz: Ben Bittim)
lisans öğrenimi boyunca hakkında 3 adet ders aldığım muhasebe dalıdır. Aldığım dersler maliyet muhasebesine giriş, maliyet muhasebesi uygulama ve modern maliyet muhasebesi idi. muhasebeyi pek sevmememe rağmen dersler çok eğlenceli gelmişti, yüksek notlarla geçmiştim üçünden de.
(bkz: hey gidi günler)
(bkz: geçmiş zaman olur ki)
vize sınavında hocaya ayıp olmasın diye, cevap kağıdına soruları yazdığım lanetli ders.
işletmeyi bitiren arkadaşımın abisinin siz bu dersten geçin size madalya takacağım diyerek biz genç işletmecilerin gözünü korkutan ders.
açıköğretimde şıklardan yola çıkarak* geçilebilinen derstir. hiç çalışmadan geçmek için iq nuzun en az 142 olması gerekir. * *
2 yıldır geçmek için debelendiğim lanet olası ders.
(bkz: intihar sebebi)
dünyanın en zevkli dersidir.geçmek için mutlaka murat açıköğretim kurslarına gidilmesi gereken ders.* 7b çok kullanılmaz. 7a üzerine yoğunlaşılır.

çok katlı bir binada 3. katın toplam elektrik sarfiyatı ,odalara göre elektik sarfiyatı , bir odada bulunan ampullere göre elektrik sarfiyatı hesaplamak kafa karıştırıcı değildir. ya da , bir mamulün , mamul hale gelene kadar üretim aşamasındaki harcamalarının hesaplamaları (işçilik , boya , çivi , yarı mamul ...) ve depolanma maliyetleri ilk giren ilk çıkar , son giren ilk çıkar ortalama maliyet gibi hesaplamaları da çok zevkli ve çok kolaydır.iş o ki zevkini anlamak ve almak gerekir.eğer depolama hesaplamalarında yanlış yaparsan hangisinin ne zaman girip çıkacağını anlayamazsın.ve doğal olarak zarar eder , ettirirsin.dikkatli olmak lazımdır.
7a, 7b, ikinci dağıtma, üçüncü dağıtma vesair ile kafayı allak bullak eden ders.. hele bir de genel muhasebeyi geçemeden bu derse başlarsanız yandı gülüm keten helva..
(bkz: kamil büyükmirza)
allah'ın cezası ders. içinde sipariş maliyeti diye bir cacık vardır ki beni an itibariyle fıtık etmektedir. *

yani bu uyuz şeyleri çok arayıp, özel uğraşlar sonucu filan mı bulmuşlar? bu nasıl bir eziyet. *
seçilmemesi gereken bir ders.
birinci safha maliyet

ikinci safha maliyet`
MAMUL VEYA HiZMETiN BiRiM MALiYETiNi HESAPLAMAK,

MALiYETLERi VE iŞLETMENiN FAALiYETLERiNi KONTROL ALTINDA TUTMAK,

iŞLETME FAALiYETLERiNiN PLANLANMASINDA GEREKLi MALiYET BiLGiLERiNi SAĞLAMAK,

iŞLETME YÖNETiMiNiN ALACAĞI KARARLARA YARDIMCI OLMAK,

gibi dört amacı vardır...
üretim işletmelerinde üretimin her aşamasında mamule yüklenen maliyetlerin kontrollü bir şekilde izlenmesini sağlar kendisi.. öyleki bir mamülün 4-5 safhadan geçerek son şeklini alabildiği bir üretim işletmesindeki muhasebecinin ettiği küfürlerin haddi hesabı yoktur..
işletme mühendisliği bölümünün de aldığı ve -bence- bölümle en alakasız derstir.bir o kadar da sıkıcıdır ama kolaylığı sebebiyle pek çok derse tercih edilesidir.
halis hocanın geçen dönem fianlde bir güzellik yaparak herkesin 90 yada 100almasını sağladığı aynı zmnada eğlenceli de olan ders.
almancası kosten rechnung olan, eğlenceli ama hata affetmeyen derstir.
genel muhasebe bilenler için sadece akış tablosunun sıralamasını öğrenerek kolayca içinden çıkılabilecek muhasebe sistemidir.
-bugün sınava girmişken hazır tanımı ezberimde var-

efenim maliyet muhasebesi; işletmenin herhangi bir amaca ulaşmak için katlandığı fedakarlığın parasal ifadesinin, tanımlanması, belgelendirilmesi, kaydedilmesi, yorumlanması, analiz edilmesi ve raporlanıp üst yönetimdeki bilgi kullanıcılarına sunulması sürecidir.
bir işletmenin üretim faaliyetlerine ilişkin gerekli maliyet bilgilerini üreten sistemdir.hizmet ve mamulle ilişkin bilgi üretimi maliyet muhasebesinin konusunu oluşturmaktadır. ayrıca lifo ve fifo yöntemini hayatıma sokmuş muhasebe dalıdır.