bugün

lozan'da: 'boşuna direnmeyin; nasıl olsa bize muhtaç düşeceksiniz, kapımızı çalacaksınız' demiş ingiliz bürokrat.
milli mücadele döneminde ve lozan'da ismet paşa bunun ve avanesinin eline vermiştir, daha tarihlerinden bihaber bebeler bu dingili göklere çıkarmaktadır.
Lozan' da ismet paşayı adeta köşeye sıkıştırmış. Efsane bir politikacıdır.
ingilterenin zamanının en güçlü devleti olmasında etkin rol oynamış bir siyaset dehası.
Türkleri mahvetmek ve milletleri kendi ülkesi yararına biribirne düşürmek için her yola başvurmuş b,r baş belasıdır. Şöyle ki:
Lozan Konferansı heyetine bir mektup yazan Kürt temsilciler, ingilizlerin, ‘Kürtlere bağımsızlık verilmesi’ talebine, ‘Biz öz be öz Türküz. Manda planlarınızı anladık’ diye cevap vermiştir. Bu duruma ön ayak olan da lord curzon'un kendisidir.
Lozan'da bizim heyetle adeta bilmemne geçen heriftir.
" şimdi bu masada verdiklerimizi yakında ekonomik zorluklar içerisine düştüğünüzde bir bir geri alacağız "
mecliste

“türkiye islâmî alâkasını ve islâmı temsil rolünü kendi eliyle çözer ve atarsa, bizimle hulûs birliği etmiş olur ve hristiyan dünyasının hürmet ve minnetini kazanır; biz de kendisine dilediğini veririz."

dilediğimizde bağımsızlık olsa gerek. mandadan bahsediyor yavrucak, sonra cumhuriyete dönüyor. ilginçtir. araştırmakta fayda vardır.
ilk dünya savaşından sonra kurulan polonya ve sovyet rusya arasında geçici bir sınır çizgisi çizerek, az değişikliklerle polonya'nın bugünkü beyaz rusya ve ukrayna'yla olan sınırlarının temelini oluşturan türk düşmanı ingiliz siyasi. ancak polonyalılar sovyetleri 1919-1921 arası süren savaşta yenerek bugünku vilnius dahil litvanya'nın güneydoğusunu, beyaz rusya ve ukrayna'nın batısını almışlar ve 1939'a kadar ellerinde tutmuşlardır.
geleceği gören bir devlet adamıdır, lozan'da dedikleri bir bir olmuştur, müneccimliğine rağmen çoğu şeyi göremediği için teselli buluyoruz. azınlıklar sorunu ve kapitülasyonlar gibi çok önemli iki sorunu çözmüş olmamıza rağmen, kendi ellerimizle curzon'un dediğine getirebiliğimize inanmak güçtür. mali ve siyasi bağımsızlığımızı, ulusallaştırma projelerimizi, izmir iktisat kongresi gibi bir miladı unutan bir millet olmamızdır belki de curzon'u böyle kesin konuşturan. zira türkler çabuk unutur der ingilizler...
türk düşmanı bir ingiliz. lozan'da ilan edilen türk devletini kabul ettikten sonra sarfettiği tehditleri bugünlerde uygulanıyor olması batı'nın siyasetinin hiç değişmediğinin bir göstergesidir...

" şimdi bu masada verdiklerimizi yakında ekonomik zorluklar içerisine düştüğünüzde bir bir geri alacağız "

ekonomik zorlukları bilmeyen var mı ? imf desem ? anlaşmalar desem ? alınan krediler, kapatılan fabrikalar desem ?

yine lozan'da lord curzon'un bugüne dair bir tehditi :

" ben onlara (kürtlere) alfabe verdiğim gün görürsünüz "

trt şeş desem ? kürtçe kursları desem ? kürtçe dili ve edebiaytı desem ?

her şey ortada... batının değişmeyen siyasetinin tarihidir bu adam !
#1890094
buradaki sözü onu tanımak için yeterli galiba.
ismet inönü için : "ismet paşa, lozan görüşmeleri sırasında sunduğum her öneriye itiraz ettiniz, saygı duyarım, hatta bunları şu günlük için cebime koyuyorum, fakat ekonomik sıkıntılar yüzünden bize başvuracağınız zaman içinde teker teker önünüze geri sunacağım" sözünü söyemiş kişi
ingiliz Devlet Adamı. 1859 yılında Kedleston-Derbyshire'de doğdu. Eton kolejini bitirdi. 1885 yılında Muhafazakar Parti'den milletvekili seçildi. Asya üzerindeki siyasi tecrübeleri 1898'de, Hindistan genel valiliğine atanmasını sağladı. 1919'da Lloyd George'un, Yunanlıları, Anadolu'yu istilaya zorlamasına ve Türkler'e karşı savaş tehdidine karşı çıktı ve Fransa Başbakanı Poincare ile anlaşarak Türkler'i barış müzakereleri yapmağa çağırdı.

1922'de Andrew Bonar Law başbakan seçilince onun kabinesinde Dışişleri bakanı olarak daha serbest hareket edebilme imkanı buldu. 1922-1923 Lozan görüşmelerinde ingiliz heyetine başkanlık etti. 1925 yılında Londra'da öldü.