bugün

doğum yapan kadının evine, iyki doğurdun, iyki üredine* gelenlere ikram edilen şerbettir. adettir.
(bkz: lohusa)
lohusa şekerini tarçın ve karanfil ile kaynatarak yapılan soğuk içiminin tadına doyulmayan içecek.
şamanizmden kalan, günümüzde çok olmasa da hala varlığını sürdürmeyi başaran bir gelenektir.
(bkz: kızılcık şurubu)
içine kızamık şekeri olarak da bilinen kırmızı şeker konulan . bizim oralarda sıcak olarak içilen kesif karanfil kokulu içecek. *
lohusa (logusa) serbeti su, karanfil, tarcin, lohusa sekeri (sekerci boyasi) ve sekerle yapilan, sicak ya da soguk ikram edilebilen, cok hos bir icecektir, yersen.
adete gore gelen misafirler disinda, akraba ve tanidiklarin evine surahi icinde gonderilir, cocuk erkek olmussa surahinin bogazina, kizsa kapagina kirmizi tulbent baglanirmis. sekerli ve baharatli oldugundan anneye sutunun cogalmasi icin bolca icirilir.

(bkz: turk icecekleri)
malzemeler:
1/2 kg loğusa şekeri
5 su bardağı toz şeker
15 adet karanfil
3-4 kabuk tarçın
15-20 bardak su

yapılışı:
büyük bir tencereye su, şeker (isteğe göre ayarlanır) ve loğusa şekeri konulur. yarım saat kaynatılır. kabuk tarçınlar ve karanfiller bir tülbent içinde tencereye atılır. kaynatmaya devam edilir. hepsi süzülerek sıcak ya da soğuk ikram edilir.

sonradan gelen edit; az miktarda şerbet boyası da eklenirmiş.
(bkz: lohusa serbeti)
eğer şekerinin dozu kaçırılırsa boku çıkacak içecek.* *
yeterince şekerli olduğundan aslında zaten doğumdan dolayı kilo alan lohusaları içirtilmemesi gereken içecek.
süt yaptığına inanılan şerbettir.
Şekeri ve baharatı çok olmadan, içine ekstra boya katmadan yapılışının paraya kıyıp kızamık şekerini bol koymakla alakası olduğu şerbettir.
Genelde toz şeker ve baharata abanılır, gıda boyası katılır. Bu yüzden de içilemeyecek iğrençlikte bir şey haline dönüşür bu şerbet ama aslında kıvamında ve güzel yapıldığında, sıcak ya da soğuk nasıl seviliyorsa lohusa olmadan da mis gibi içilebilirdir.

haydi köfteler şanslısınız, alın benden tarif. sıcaklar bitmeden yapın da, soğuk soğuk için.

--spoiler--
1 kalıp kızamık şekeri (yaklaşık 175gr civarında)
2 tarçın
4 karanfil
1lt su
hepsini beraber bir taşım kaynat, soğuyana kadar öylece beklesin. soğuduktan sonra süz.
--spoiler--

ta taaaaa.
(bkz: lizoz)
uludağsözlükte sol framede görünce canım çeken ve yapılabilmesi için hiç üşenmeyip şekeri için çarşıya gittiğim şerbet.
Cok sevdigim icecek. Birinin cocugu oldu mu hele bir de dua var dedi mi cocuktan cok serbete sevinirdim acikcasi. Ama artik cogu kimse yapmiyor usendigi icin, kotu bir durum.
Adana'da adına "kaynar" denilen şerbet.
bebek doğumundan 40 gün sonra yapılan duada dağıtılan şerbettir. tadını seven çok kişi tanıyorum fakat ben pek sevmem. süt yaptığına inanılır. osmanlı‘da da dağıtılırmış. bebek ve annenin ağız tadıyla geçinmesi için diye de mistik bir anlam yüklenmiş.
yapılışı; 1/2 kg. lohusa şekeri- 5 su bardağı toz şeker- 15 adet karanfil- 3-4 kabuk tarçın- 15-20 bardak sulohusa şerbetinin hazırlanışıbüyük bir tencereye su, şeker (isteğe göre ayarlanır) ve lohusa şekeri konulur ve yarım saat kaynatılır.kabuk tarçınlar ve karanfiller bir tülbent içinde tencereye atılarak kaynatmaya devam edilir.bir müddet daha kaynatıldıktan sonra süzülerek sıcak ya da soğuk ikram edilir.hazırladığınız şerbeti bir şişeye koyup buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.servisi sıcak yapacaksanız fincana dövülmüş ceviz koyabilirsiniz.Şerbete lohusa şekerinin konulmasının amacı şerbete kırmızı rengi verdirmek içindir. onun yerine kırmızı renkte gıda boyası da kullanabilirsiniz.
Arap adetidir. Ülkemizde varoşlar tercih ederken durumu düzelen varoş kökenli ailelerinde adetine kattığı tarçınlı su. Vermeye nasıl utanmıyorlar hayret ediyorum.
görsel

Taze teyze oldum ve bugün kardeşime misafirler geldi. Babannem doğum yapan yakın çevremize genelde bu şerbeti yapar. Kalıp halinde olan şekeri kullanmadan baharat karışımı ile yapıyor üzerine de ceviz ekliyoruz.
(bkz: lizöz)
güncel Önemli Başlıklar