bugün

defne : herdemyeşil ağaçlardır. gençken narin ve konik biçimli olan bu bitkiler, yaşlandıkça genişler ve yoğun bir piramit şeklini alırlar.
20 senede 5-6 m, 30 senede 7-8 m boy yaparlar.
Her türlü budamaya yatkın olduğundan şekillendirme için çok uygun bir bitkidir.(konik, piramit, küre vb.)

bu bitkinin latincesini ilk defa duyduğumda henüz 10 yaşlarındaydım. daha sonraki süreçte öğrendiklerime göre de laurus nobilis bitkisinin, yani defne, yaprakları da çeşitli yerlerde kullanılıyormuş. yemeklerde, sabun yapımında gibi...
defne.
*
Çoğunlukla 10 m'ye kadar boylanabilen geniş tepeli, sık dallı, herdem yeşil bir ağaçtır. Sürgünlere sarmal olarak dizilen yaprakları 5-10 cm uzunluğunda, dar eliptik biçiminde olup deri gibi sert ve tam kenarlıdır. Ayanın üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil; acımsı ve aromatik kokuludur. Akdeniz Defnesi, bir cinsli iki evcikli bir ağaçtır. Yaprakların koltuğunda demetler halinde toplanmış olan sarı renkli, kokulu çiçekler nisan-haziran aylarında açar. Küremsi veya yumurta biçimindeki tek tohumlu üzümsü meyve 10-20 mm çapında; önceleri yeşilken sonraları siyahlaşır. Yapraklarından ve meyvelerinden elde edilen yağ, parfümeride özellikle sabun sanayiinde, kurutulan yaprakları da öğütülerek baharat olarak kullanılır.
*
Vatanı Anadolu ve Balkanlar'dır. Son derece dekoratif bir park bitkisi olduğundan Akdeniz Bölgesi'nin ılıman yörelerinde yetiştirilir. Budanarak şekil verilebildiği için çok güzel bir çit bitkisidir.
*
defne ağacının latince ismidir.lezzetli olması için yemeklere konan bildiğiniz defne..kısa boylu bir ağaçtır yada ben hiç büyüğünü görmedim.