bugün

Doğrusu 'kısa kes aydın abası olsun' olan söz.
Balıkesir, eskiden en güzel aba kumaşlarının dokunduğu bir yermiş. Günlerden bir gün Balıkesir'e yolu düşen bir adam, buranın meşhur aba kumaşından bir elbiselik almış, memleketine götürmüş. Elbise diktirmek için doğru terzisine gitmiş.Terzi adamın ölçüsünü aldıktan sonra:

"Bu aba hem üstlük hem de şalvar dikmeye yetmez", deyince tepesi atan müşteri kızgınlıkla terziye bağırmış:

"Yahu nasıl yetmez? Etekleri kısa olsun, kısa kes Aydın abası olsun", demiş.

Bu söz, dükkanda bulunan diğer müşterilerin de çok hoşuna gitmiş ve dilden dile dolaşır olmuş.

Dip Not: Araştırmacı yazar-şair Ahmet Zeki Muslu'ya göre, deyimin doğrusu "Kısa kes Aydın abası olsun" şeklindedir. Muslu'ya göre deyim yıllardır yanlış biliniyormuş. Muslu, yanlışlığın sebebini şöyle açıklıyor:

"Aydın yöresinde zeybekler, abadan yapılmış, dizleri açıkta bırakan potur giyerdi. 2. Mahmut döneminde ıslahatlar kapsamında abanın yerine şalvar (kara don) giyilmesi zorunlu oldu. Aba giymeyi bırakmayan zeybeklerle devlet arasında çatışma başladı. Bu dönemlerde terzilere daha önce söyledikleri gibi, "Kısa kes Aydın abası olsun" diyemediler. Daha sonra bu söz, "Kısa kes Aydın havası olsun" halini aldı"

Helvasıyla ünlü Aydın'da "Kısa kes Aydın halvası olsun" diye de bir deyim bulunduğunu söyleyen Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Adnan Öztürk ise "Ancak bence de bu sözün doğrusu, 'Kısa kes Aydın abası olsun' şeklindedir" diye konuşmuş.

Alıntı:
http://kelimelerinsoyagac...ashavas-olsun-deyimi.html
yirmi dört saat içinde dört mevsimin yaşandığı il olmasından mütevellit söylenegelen deyimdir. kısa bir kış, kısa bir bahar, kısa bir yaz bu şehirde bir günde yaşanır.
inanmazsan gel de bak.
sözün doğrusu için;
(bkz: kısa kes aydın abası olsun)
doğrusu kısa kes aydın abası olsun seklindedir.zamanla bu hale gelmiş.
çok konuşan birine bunu deyince inanılmaz rahatliyorum.
"sözü gereksiz yere uzatma" anlamına gelen söz.