bugün

bir kelimenin türkçe olması için uyması gereken kural.
Türkçe kelimelerdeki ünlülerin düzlük-yuvarlaklık bakımından gösterdiği uyumdur.

Düzlük uyumu:Kelimenin ilk hecesindeki düz ünlüyü (a, ı / e, i) son­raki hecede düz ünlü takip eder: açık, sıcak; sevgi, ince.

a-a, ı e-e,i ı-ı,a i-i,e

Yuvarlaklık uyumu:Kelimenin ilk hecesindeki yuvarlak ünlüleri (o, u, ö, ü), sonraki hecede dar yuvarlak (u / ü) veya düz geniş ünlülü heceler (a / e) takip eder: oduncular, unutulmayanlar,gözlerin,gülümse.

o-u,a ö-ü,e u-u,a ü-ü,e
-evet sayın seyirciler top küçük onur'da şahane bir orta küçük onur'dan top süzülüyor küçük ibo'ya geliyor küçük ibo topa kafayı vuruyor ve gollll golllll.uyum diye buna denir sayın seyirciler şahane bi gol yok böyle bir uyum.
(bkz: kucuk unlu uyumunu bir turlu ogrenememek)
küçük ama mutlu olan harf uyumudur. küçük göründüğüne bakmayın büyüğünden daha karmaşıktır.
ilkokul sonrasında yapılan anadolu lisesi sınavlarında soru olarak karşımıza gelseydi, şu an ingilizce bilenlerin sayısında ciddi bir düşüş olurdu.
tablo halinde göstermek gerekirse;

a,e,ı,i *---- a,e,ı,i *
o,ö,u,ü *---- a,e,u,ü *
kucuk unlu uyumuma uymayan kelimelere örnekler : ekonomi , avrupa, politika
köyümde itina ile uyulan uyumdur.
doktor a doktur; horoz a huraz; motor a motur; tavuk a tavık; havlu ya havlı; yumurta ya yımırta vs. diyerekten güzel türkçemizi daha bi güzelleştirmektedirler.
koala dergisindeki mükemmel bir köşe.
öğrencinin uyumunu bozan kuraldır nedendir bilinmez.
küçük emrah - küçük onur - küçük ibo - küçük hüsamettin gibi ünlüleri hiç birarada uyum içerisinde göremediğimizden yanlış önermedir.
yıllardır öğrenilemeyen kuraldır.
Büyük ümlü uyumundan sonra eziyet haline gelen ve adeta tükçenin integrali olan konudur. (Bir sayısalcının haykırışları)
Çok küçük bir uyum olup içinde onlarca büyüklük barındıran , öğrenilmesi yıllar alan sevimsiz güya uyumluluk.
Çok küçük bir uyum olup içinde onlarca büyüklük barındıran , öğrenilmesi yıllar alan sevimsiz güya uyumluluk.
küçük ünlü uyumuna bakarak bir sözcüğün türkçe olup olmadığını anlayamayız. zira küçük ünlü uyumu aslında kural olmamalıdır. kural olarak kabul edilmiştir ve bu kuralı bozan türkçe kelimeler vardır. ilk kim nasıl neresinden uydurdu pek kimse bilmez. ben de bilmem. bilen öğretsin. gençliğimizi yedi amk kuralı.
görsel