bugün

aşiret sülale demektir. böyle aşiret deyince havalı falan geliyor kulağa, duyanda birşey sanır. aslında her yerde olan birşey lan.
Leş insan toplulukları

Pkk nın militan kaynağı.
Ağaları mecliste göt büyütmektedir.
hala cok guclulerdir. ileri gelenler dısındakiler fakir ve cahildir.
yüzyılardır mezopotamya coğrafyasında varkılarını sürdürmüş aşiretlerdir.
tarihçesini götürürsek eğer sümerlere kadar gitme durumu ile karşı karşıya kalmış bulunuruz.
yeri gelmiştir yavuz ile işbirliği yapmışlardır yeri gelmiş iran şahı ile!
ama hiç bir zaman aralarında tam bir birlik kuramamış hatta din,mezhep ve ekonomik savaşlarla birbirlerini yıpratmışlardır.
osmanlının son dönemine gelindiğin de sultan abdülhamit ile iyi ilişkiler geliştirmiş abdülhamit'e kürtlerin babası lakabını takmışlardır
(bkz: hamidiye birlikleri)
bu süreç içerisinde ise 31 mart olaylarına katıldıkları olayların başrolünü üstlendikleri iddia edilmiştir.
birinci dünya savaşı esnasında hamidiye birlikleri adı değişmiş kürt aşiret birlikleri adını alarak osmanlı cephelerinde savaşmışlardır.
osmanlı çöktüğü esnada M.kemal'la anlaşarak yine sakarya ve baş komutanlık meydan muharebesinde varlık göstermişlerdir.
bu esnada bazı iddialara göre ingilizlerle anlaşamadıkları için türklerin yanında savaşma kararı almışlardır.
yine bazı iddialara göre sevr'de kendilerine toprak verilmediğidir...
tabii bunlar iddiadan öteye gitmiyor.
ama şunu bilmekteyiz ki kürt aşiretleri genel itibari ile bölgede en çok nefret ettiği halk ermeniler olmuştur ve sevr anlatmaşının ermenilere toprak verirken kürtlere sadace özerklik tanıması derin ayrımlara yol açmıştır.
bundan sora gelişen seyh sait isyanı yine kargaşalara yol açmış aşiretler kendi aralarında bölünmüştür kimileri seyh sait ile birlikte haraket ederken kimileri devlet'e destek vermiştir.
bu süreçten sonra gelişen vatandaş türkçe konuş kampanyaları bir ötekileştirme sürecinin temelini atmıştır.
1950'lere gelindiğinde adnan menderesin kürt sehy'nin elini öpmesi ile artık bölgede hiç bir şey eskisi gibi yaşanmayacaktır!
60'ların sonu da ülkede yükselen siyasi krizlerde bölgede bulunan kürt aşiretleri yine her zaman olduğu gibi kendi çıkarları gerektiğinde taraf olmuş bölgede yaşayan halka uzak kalmışlardır.
bu süreçlerin sonun da kurulan pkk'ye ilk önce mesafeli davranmış daha sonra kendi güdümlerin de haraket etmelerini sağlamışlardır ve çoğu aşiret pkk'ya yer yer destek vermiştir özallı yıllarda hükümet ile iyi ilişkiler kurmuş ve 1950'den beri bu tutumlarını hiç değiştirmemişlerdir.
ve günümüze gelindiğinde akp hükümeti ile özal'dan kalan mirası
devam ettirmişlerdir.
(70'li yılarda yer yer ecevite destek vermişlerdir)

etnik kürt milliyetçi haraketi ile şu anda dini temel alan haraket arasında sıkışıp kalan aşiretler artık eski gücünü yitirmiştir.fakat yine siyasi belirleyici konusunda bir etkiden söz edebiliriz.
yüzyılardır bölgenin coğrafi koşulları ve mezopotamya çevresinde kurulan güçlü devletler kürt aşiretlerinin birbirlerine karşı rakip olmalarını hatta katliamlara yol açmasını tetiklemiştir.
ve bu coğrafyada kürt sorunun ana temelini! aşiretler oluşturmaktadır...