bugün

yabancı yatırımcıların da görüş bildirdiği durum.

http://finans.mynet.com/n...bat2009&type=anasayfa
üretemeyip sadece tüketen hale getirilmiş bir ülkede gerçekleşmesi sadece hayallerden öteye gidemiyecek bir cümledir.devlet büyükleri hamdolsun küresel kriz bize koymadı demesi belki onlar acısından dogrudur her ay başı devlet tarafından maaşları verilmektedir...ama iş verenler heleki küçük firimalar ve atölyeler için hayat bukadar toz pembe değildir.2001 krizinde zorla ayakta durup 7 sene bu sezon işler düzelir heh bu iktidarda işler düzelir diye diye umutla beklerken,yeni bir krizin kapıya dayanmasıyla hükümet nekadar inkar etsede ekonomistlere göre zor günler türkiyeyi ve küçük çaplı yatırımcıları beklemektedir...
dolar kurunun yükselmesi ile avantajlı duruma geçen ihracatçıların yeni pazarlar bularak bu durumu avantajlı duruma çevirme ihtimali doğmaktadır.

tabii küresel krizden daha az etkilenen pazarları bulmak gerekmektedir.
(bkz: akp nin krizden korkmuyor olması)*
-bakın arkadaşlar şimdi bu krizi fırsata çeviricez, herkes söyleyeceklerimi iyi dinlesin.
-ne yapıcaz sayın başbakanım?
-şimdi bak, öncelikle ne kadar banka varsa alayını batırcaz tamam mı?
-batırcaz mı, naptın sayın başbakan?
-sözümü kesme. fabrikaları da kapatıyoruz arkadaşlar, üretimi de durdurcaz.
-hö?
-lan bi dur. işsiziliği de tavana vurdurcaz. sonra bunların hepsinin nedenini küresel krize bağlıycaz, yandaş medyamı arayın, şimdiden bilgilensinler.
-e sonra?
-memleket dibe vurduktan sonra bütün fabrikaları tekrar açıcaz, bankaları da kurtarıcaz. e sıfırdan tekrar başlayınca yıllık büyüme olacak mı sana %85? dünya rekoru oğlum bi düşünsenize. sekksssen beşşş!! nasıl hava atarız bununla.
-seni bu aralar hiç iyi görmedim sayın başbakan, kendine iyi davran.
-olur, işlemlere başlayın.
kesinlikle bir fırsat ama yok olmak için.
ülkemiz şu an kriz içinde ama bunun fırsata dönüşme ihtimali de var. 1. şart bu hükümetin gitmesi, 2. şart doların hızla değer kaybetmesi. ilk şart, krizi en az zararla atlatmak için, 2. şart ta borçlarımızın değerinin azalmasını sağlayacağı içindir. ayrıca nazım güvenç'in konuyla ilgili 2 makalesi:

http://www.gercekgundem.com/?c=57029 (küresel krizde türkiyeye ne olacak?)
http://www.gercekgundem.com/?c=56947 (dolar yere çakılacak!)
türkiye'deki bankaların büyük bir çoğunluğu abd'deki sorunlu kredileri kullanmamıştır bu sebeten dolayı bir fırsat olarak görülebilir küresel kriz.
türk bankaları derken hangilerinin kastedildiği merak uyandıran günümüz krizidir.
türk bankalarının küresel krize karşı sağlam duruşları güvenilirlikleri artırmıştır.

bu açıdan kredibiteleri yükselmiştir.
ilahi gücün, türklere acıyarak dünyada kriz yaratması
türkiye'ye daha fazla zarar vermeden,
iktidardakilerin
gidişini çabuklaştırmasıdır.
teselliden öteye gidemeyendir.
(bkz: ya tutarsa)*
nukleer bir patlamanin faydali olacagi kadar faydali olabilir. mesela nukleer patlamada keneler olur, bizim icin firsat olabilir.
paranın bir yere gittigi yok. sadece bir zengin grubu batarken, diger zengin grubu daha zengin oluyor. bizde 5 yıldır hazırladıgımız sisirme zenginlerle, son 5 yılda yesil piyasadaki islem hacmimizi genisletmekle, rusya dan bolcana dogal gaz alıp rusya da is yapma hakkımızı artırarak, krize hazır geldik.
kriz kelimesi çince yazıldığında iki harften oluşmaktadır.
bu harflerden birincisi tehlikeyi diğeri fırsatı ifade eder.

şimdi çince öğrendik iş bitti mi? tabii ki hayır...

(bkz: bütün diller benim ama söyleyecek söz yok)
amerika'nın müttefiğim dediği biz için pek iyi bir fırsat değil çünkü amerika kendisiyle beraber bizide krize sürükleyecek.
ithalatta bir azalma cari açığı da olumlu etkileyebilecektir.

ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüş eğer benzin fiyatlarında da düşüşü beraberinde getirirse enflasyona da olumlu etki yapabilecektir.

enflasyonu olumlu etkilemesi doğal olarak da faizleri etkileyebileceğinden borçlanma maliyetlerinde de bir azalma meydana getirebilecektir.

bu açıdan bir fırsat olarak görülebilir.
(bkz: ithalattaki azalmanın fırsat olarak görülmesi)

edit: olsaydı ile bulsaydı bir araya gelseydi... gökten altın yağardı beklentisini hissettirendir.
petrol fiyatlarındaki düşüşün türkiye'de benzin fiyatlarına yansımadığı eleştirilecek bir konudur. onu herkes eleştiriyor zaten.

ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün türkiye'nin ithalatında bir azalma yapacağı açıktır.
türkiye'de petrolü/petrol ürünlerini hangi firmalar ihraç eder, kimler satın alır ve para kimin cebine gider gibi soruların aklda bulundurularak artış ve düşüş fiyatlarının irdelenmesi gerekir. bu sayede daha sağlıklı yorumlar yapılabilir.

bir konuda dünyadaki artış ve düşüşlerin türkiye ekonomisine nasıl ve ne oranda yansıdığının iyi hesaplanmasıdır.
üstad petrol fiyatları 147 dolardan 90 dolar civarına geldi. 80-90 dolar civarında olması türkiye'nin 12-14 milyar dolar daha az ithalat yapması demek.

çünkü çok fazla petrol doğalgaz gibi enerji ürünleri ithal ediyoruz.
döviz kurundaki yükselişi dillendirip, ardından petrol fiyatlarında düşüş olduğu safsatasını yayınlamak, insanları aptal yerine koymaktır.

hayır bilmesek inanacağız yahu!

petrol fiyatlarında ve petrol ürünlerinde herhangi düşüş söz konusu değildir. mevcut fiyatları koruma politikası söz konusudur çünkü alıcı bulunamamaktadır.

petrol şirketleri ön plana çkardıkları kampanyalarla süründen kazanmaya çalışmaktadırlar ve dövizdeki artışı yansıtmamak için kaba etlerini yırtmaktadırlar. bayilerinden, istasyonlarından tahsilat yapamamaktadırlar çünkü bayi ve istasyonlarda veresiye usulü çalışmakta, sattıkları malın parasını alamamaktadırlar.

hal böyleyken; araba ve lastik üretim sektörlerindeki durgunluk ve üretim fazlasını da bir fırsat olarak neremize koyarız bilinmemektedir!
fırsatları dahi krize çevirmekte zorlanmayan yöneticiler tarafından yönetiliyoruz. kimse kendini kandırmasın boş laflardır bunlar.
elimizde dolar rezervi mi varmış da bu kriz bizim için fırsat olacakmış? durumudur.küresel krizın bizim için fırsat olmasını geçtim söz konusu krizden etkilenmemek için bile nah baba gibi nakite ihtiyaç vardır ki düdüğümüzü çalabilelim.bu zamana kadar hangi kriz ortamından da ülke olarak karlı çıktıgımız düşünüldüğünde elimize verilmeye çalışılan pembe tabloya sıçıp geri iade etmek gayet mantıklı olur.

böyle ucuz oyunlarla ancak ülkenin %47 sini kandırırsınız.ekonomi haberlerinde söylenen her habere inanan gariban anadolu halkım da bir gün uyanacak insallah.