bugün

Küresel boyutta göt kaşınması durumu.
Ne enteresan, simge joker. Medet umulan karakter.
Modern çağların tüm isyanları, başka bir despotizmi getirmek için başka bir despotun kontrolünde olur.

isyanın özgürleştirmesi maalesef artk tarih biliminin konusu.
insanların mevcut durumdan memnun olmayıp ptotesto etmesi isyan değildir, bizim anayasamızda bile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı vardır *biz de bile* anayasal bir hak bu yani.
sırf moda uğruna, yüzlerine maske takıp instagrama fotoğraf atmak içersinde bir çok kişinin bulunduğu gruplardır.
sosyal medya gücünü göstermeye başladı.
Milenyumdan sonra neredeyse tüm dünyada devletlerin otoritesi zayıflamaya başladı. Demokrasi, insan hakları ve aktivizm motivasyonuyla binlerce, yüzbinlerle insan sokak gösterilerinde eylemsel şiddete başvuruyor.

Bu sol fraksiyonlar için kulağa romantik derecede hoş gelse de çok tehlikeli sonuçlar doğuracak birşey. Meksika’da devlet uyuşturucu tacirlerini tutuklayamıyor, Güney Amerika yanıyor, Amerika’da muhalifler devlet başkanını azletmek istiyor, Ortadoğu savaş alanı ve hatta Avrupa bile barut fıçısı, Fransa’daki sarı Yelekliler eyleminin bir benzerinin Almanya, Hollanda, ispanya’da yarın başlamayacağının garantisi yok.

Bir nebze iskandinav ülkeleriyle Avustralya biraz sakin, o da jeopolitik sonuçlar doğuracak fiziki bir sınırları olmadığından, orada da şöyle bir problem var ülke içinde oluşabilecek herhangi bir sorun kendine çıkış yolu bulamayacağından ülkeyi yok edene kadar devam edecek, bir mumun kendi kendini tüketmesi gibi. Benzer durumdaki ingiltere bile kaynıyor.

Özetle dünyayı zor günler bekliyor. Biz son mutlu günleri yaşadık. Çocuklarımız acıyla büyüyecek!
ikinci fransız inkılâbını anımsatan ayaklanmalar. yeni bir çağa evrilmenin arefesindeyiz. mevcut süper güç olan malum ülke yerini yakın bir zamanda, yıldızı parlayan çin'e bırakacak. dünya yeni bir emperyalist ülkenin müstemleke ideolojisine hazırlanıyor farkında olmadan...
Komedi isyanlardır.
Fiyatları protesto ediyolarsa normal ama bunlar hükümet indirse yerine koyacak bir şeyleri yok, yapılanmalarından belli. Burdan bir şey çıkmaz.
(bkz: huzur isyanda)
bunlara akademide yeni sosyal hareketler - new social movements - deniyor. 2000'li yıllarda sürekli tekrarlanan toplumsal olaylar. dünyanın her yerinde, ama özellikle büyük finans kentlerinde görülüyor. nedenler muteaddit. kimi zaman küreselleşmeye karşı, kimi zaman baskıcı yönetime karşı, kimi zaman seçim yolsuzluğuna karşı, yöneticilerin yolsuzluklarına karşı, ayrımcılığa karşı, kent yoksulluğu ya da ekonomik bölüşümün adaletsizliğine karşı olabiliyor. bazen de sivil hak savunculuğu öne çıkıyor. amaç küçük ve basit oluyor, bu minverde biribiyle normalde bir araya gelmesi güç gruplar ortak bir "hayır" etrafına mobilize olabiliyorlar. olay sonrasında dağılıyorlar. başka bir hayır'da bu kez başka gruplar sokağa inebiliyor. merkezi bir örgütlenmeden yoksun, sınıfsal karakteri zayıf, alternatif bir program önerme iddiasında olmayan hareketler. geleneksel hiyerarşik yapılanmalardan rahatısızlar bir liderlikten özellikle kaçınıyor. zira gündelik hayatın mahremiyetinin bu denli tasallut altındayken çatık yüzlü bir otorite istenmiyor, aynı safta olunmasına rağmen. epey çapraşık bir mesele. gerçekten son 20-30 yıla damgasını vuran bu yeni sosyal hareketler oluyor. her sene bir yerlerde isyan dalgasına rastlamak mümkün. fakat bu kitleler ne yapacaklarını kendi de pek bilemiyor. zira henüz alternatif bir ideoloji üretilemedi. 19. yüzyılda da sabotaj hareketleri vardı. henüz sosyalizm işçinin derdine eğilmediği zamanlarda işçiler içinde bulundukları rahatsız konumun farkındaydılar ve tepkilerini makinelere zarar vermekle ifade ediyorlardı. sabotaj, buradan gelir. sosyalizm daha sonra ortaya çıktı. ve işçiler de tepkilerini dile getirmeyi daha farklı yöntemlere bağladı. bugün de böyle. insanlar rahatsızlıklarını sokaklara dökülere dile getiriyor. ama alternatif bir ideoloji henüz husule gelmedi.