bugün

dünya'da birçok ülkeyi zor durumda bırakan finansal kriz'in nedenleridir.

başlangıç noktası abd'de bankaların verdiği konut kredileridir. bu konut kredilerini kullanan kişilerin geri ödemesinde yaşadığı sıkıntılar ile başlangıç noktası olarak söylenebilir.

bu geri ödeme sırasında konutların değerlerinin panik satışlar nedeni ile oldukça düşmesi nedeni ile konut kredileri ödenemez duruma gelmiştir.

yani konut değerleri konutlar satılsa dahi konut kredilerini karşılayamaz duruma gelmiştir.

bu durum konut kredisi veren bankaları zor durumda bırakmıştır ve hisse senetlerinin borsa da hızlı bir şekilde değer kaybetmesine yol açmıştır.

bu bankların zor durumda kalması bu bankalara kredi veren dünya'nın birçok yerindeki bankaları da sıkıntıya sokmuştur.

dünyanın birçok yerinde gayrimenkul yatırımı yapan bankalarda konut fiyatlarının hızlı birşekilde geri gelmesi ile sıkıntıya düşmüşlerdir ve onların da hisse senedi değerleri borsalarda hızlı bir şekilde düşmüştür.

ayrıca ekonomik büyüme üzerinde büyük etkisi olan inşaat sektörü konut fiyatlarının hızlı düşmesi ve satamayacaklarından dolayı yeni konutlar yapamadıkları için dünya genelinde ekonomik büyüme üzerinde de endişeler oluşmuştur.

bu sebeblerden dolayı uluslararası finansal piyasalarda bir kaos yaşanmaya başlanmıştır.

bankacılık sisteminde bu "zehirli (toxic)" denilen kredileri kullanmayan bankaların durumları iyidir ( türkiye'deki bankaların çoğu bu kredileri kullanmamıştır.)
çok yeni bir bokmuş gibi azı kişiler tarafından kendi icatlarıymış gibi ortaya koyulmaya çalışılan "aaaa bakın ne oldu denilen" krizin nedenleridir.

kapitalizmin krizler ile dolu olduğunu keynes'de söylemişti marx'ta.

şimdi "vaaay kapitalizm'de kriz oldu nedenleri'de şunlardır" demenin manası yok çünkü bunu ilk fark eden sizler değilsiniz. bunun nedenlerini ilk bulan'da sizler değilsiniz.

o yüzden sığ araştırmasız, gazete alıntıları ile yorum tespit vesaire yapmayın açın kitap okuyun nedenlerin hepsi ve çıkış yolları oaralarda yazıyor.
(bkz: kemal unakitan) *
neo-liberalizmin dayattığı, özgürlük (tabii ki ırak ve afganistan'daki gibi) olarak sunduğu herşeydir.
arz talep dengesinin bozulması neticesinde, rekabet çılgınlığının kontrol edilememesi sömürüye dayalı, bankacılık ve finans sisteminin insanları tüketim manyağı yapma hırsından kaynaklanan durumdur, buna mukabil, ortadirek yok olmuş, aşırı zengin ve bu durumun altında ezilen yoksul sınıf ortaya çıkmıştır, buda ekonomik dengeleri altüst etmiştir. fakirden alıp zengine veren bir bankacılık sistemi ve faize dayalı ekonomik sistemler yıkılmaya mahkumdur, üretim ve istihdamın önünü tıkayan kapitalist dayatmalardır bunlar.
nedenini tam olarak bilmediğimiz ancak teğet geçmeseydi ne olur diye düşünüğümüz durumdur.

(bkz: krizin allah belasını versin)
Temel olarak krizin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
mortgage kredilerinin yapısının bozulması,
faiz yapısının uyumsuzlaşması,
konut fiyatlarındaki balon artışlar,
menkul kıymetlerin fonlanmasında yaşanan sıkışıklık,
kredi türev piyasalarının genişlemesi
ve kredi derecelendirme sürecindeki sorunlar.

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/460082.asp
dünyada gerçekleşen çoğu ekonomik kriz(büyük buhran) gibi düşüncesiz ya da ben bunları ödeyebilirim denilerek alınan bankalardan kredilerle gerçekleşir. krizi önlemenin yolu modern tefeciden uzak durmaktan geçebilir mi?
kapitalizm kendi kısır dögüsü içinde varlığını devam ettirebilmek için rutin aralıklarla ekonomik kriz yaşamak zorundadır.
balonun şişip şişip patlaması. bu böyle sürer gider.
çaycı rüstem abinin beyaz saray'dan birikmiş olan çay paralarını istemesi neticesinde de ödenmemesi sonucu çay servisini kapamasıyla gerçekleşen durumdur.
abd'den sonra avrupa'nın ekonomik hamlelerde yavaş kalmasıdır.