bugün

iki millet arasındaki dil, din, yaşam farklılıklarının getirdiği ve oluşturduğu kültürün farklı olmasına denir. şehirler arası da kültür farkı mevcuttur.

kültür farkı, en küçük ayrılmada dahi baş gösterir. ailesinden ayrılan bir kişi yeni katıldığı bir ortamda yabancılık çekme adı verilen duyguyu yaşar. bu durum insandan insana değişir. bazı insanlar bu durumu çabucak atlatırken ki bu insanlara sosyal, entellektüel insan deriz, bazısı çok zor atlatır. hatta başarılı olamaz. bu tür insanlarada asosyal insan denir. bu iki durum adaptasyon olma durumu ile alakalıdır. kişi içinde bulunduğu farklı kültürü benimseme süresi veya durumu kabullenme zamanı ile kültür farkı ortadan kalkabilir. çoğu kişi kültür farklılıklarından dolayı sıkıntı yaşar ve çoğu yaşadığı ve büyüdüğü yere tekrardan döner. buna ben köyümü özledim durumu denebilir.

kültür farklarını iki madde olarak ele alacak olursak;

1- mini kültür farkı

mini kültür farkı, az önce yukarıda da belirtiğimiz gibi, şehirler arası kültür farkıdır.
bu kültür farkı birbirine yakın çok benzer özellikler gösterdiği için atlatılamaması ve sorun teşkil etmesi, mega kültür farkı kadar etliki değildir.

ortak özellikler ; dil, din, yaşam biçimi

mini kültür farkında en kolaylık sağlayan ve adaptasyonda sıkıntı yaşanmayan temel 3 ortak özellik vardır.

dil: konuşma ve yazma dili. konuşma ve yazma dili mini kültürde ortaktır ve kişi bu temel iletişim araçlarında sıkıntı yaşamayacağından diğer küçük sorun ve aksaklıkları kısa sürede atacaktır. şehirler arası dil farkı az da olsa mevcut olsa bile sorun teşkil etmez.

din: ortak bir dine mensup olmalarından dolayı ibadetlerde ortak paylaşım içinde olucaklarından rahat bir ibadet ortamı ve daha fazla iletişim imkanı bulunacaktır.

yaşam biçimi: mini kültürde en çok farklılık gösteren durumdur. ama fazla sorun teşkil etmeyen önemsiz bir madde diyebiliriz. en basit örnek olarak ; bursalı bir insanın düzceye geldiğinde akşam ezanından sonra sokakta az insan kalması ve kahvehanelerin dolması gibi değişik yaşam stilleri gözlemleyebilir. dediğimiz gibi fazla sorun teşkil etmez. yaşam biçimi genel olarak din ile alakalı olduğu için mini kültür açısından kolaydır.

2- mega kültür farkı :
ülkeler arası kültür farkıdır.

en temel farklar : dil, din, yaşam biçimi

dil: dil farkı, mega kültürün en temel özelliklerindendir. kişi, dil yoksunu çektiği bir ortamda ifade özgürlüğü olmasına rağmen bunu kullanamama durumu ile karşı karşıyadır. çok zor bir durumdur. tek çare onlar sizin dilinizi öğrenmek gibi bir uğraşa kalkışmayacakları için sizin onların dilini en azından derdinizi anlatacak kadar öğrenmeniz adaptasyon dönemi için çok önemlidir.

din: dilden sonraki en sorun teşkil eden durumdur. tabi ateist bir kardeşim için önemsiz olacağından onu ayrı tutarak din ilişkileri normal düzeyde olan kardeşler için bilgi vericez. dil farkından sonra yaşanan din farkı gerçekten büyük sorun teşkil eder. kişi ibadetlerinde istemeden de olsa tek kalmışlık yaşayacaktır. temel ibadetler için gereken mekanlardan yararlansa bile, genel hakim dinden kendini koruması ister istemez etkilenmekten ve baskıcı kesimlerden sıyrılması dinsel adaptasyondaki en önemli aşamadır.

yaşam biçimi: mini kültürde de belirttiğimiz gibi yaşam biçimi din ile ilişkili olduğundan kişi bu olguda'da sıkıntı yaşayacaktır. kendi dini ile baskın din arasında çatışma söz konusu olacaktır. baskın halk, yaşamlarını dinleri'nin üzerine kurduklarından dolayı yer yer yaşanılması muhtemel içinden çıkılamaz durumlar olacaktır. dil konusunda anlaşma sağlansa bile din konusunda değişiklik yapılamayacağı için belki de dil'den daha fazla sorun teşkil edecektir.
bu durumun yıllar önce gerçekleştiğini savunan mitolojik hikaye (bkz: babil kulesi)
(bkz: )Bir Konyalinin Kenyaliyi sevmesi.
kırbaç suudi arabistan da oruç tutmayan vatandaşlara verilen cezalarda bir araç olarak kullanılırken, batıda seksüel faaliyetler için kullanılıyor.
iki millet arasında değil iki insan arasındada olabilendir.
yüzlerce kitap okumuş siyasetle ilgilenmiş felsefeyle ilgilenmiş inançla ilgilenmiş diğer ülkelere merak salmış.
dizi film müzik sanat kültürü olan biriyle.

tek vasfı araba olan futbolla bile ilgilemeyen liseden atılmış ümmetçi tek bildiği allah allah demekten ibaret daha okuduğu duanın ne için olduğunu bilmeyen baskıyla yetişmiş bir filmi bile sonuna kadar izlemeyen sosyal ortamda sessiz sedasız oturan birinin evliliğinden ne çıkar soruyorum.

işte bunlar ülkede olabilir iki insan da sonra avrupa birliğine girelim o lala.
şimd bu yukarda yazdıklarım geneli türk erkeği tanımı. öbürü de ben oluyorum şmdi ben evlenip ne bok yiyeyim.
kültür farkını anlatmaya bazen bir resim yeter.

görsel