bugün

beyazlar içerisinde geçen, geniş bir kordonun bulunduğu, özellikle müziklerinin müthiş olduğu izlenesi bir bale gösterisi.
14 haziran 2007'de Bursa festivalinde izlediğim ve Kiev devlet opera ve bale grubunun yorumladığı Tchaikovsky'nin unutulmaz eseri...
hikayesi de bale kadar güzel olan açık hava da izlediğim muhteşem gösteridir.

Prens Siegfried yaş gününü kutlamaktadır. Arkadaşları onu avlanmaya davet ederler. gece. gölün kıyısı. burası kötü büyücü Rotbart'ın kuğuya dönüştürdüğü genç kızları sakladığı yerdir. Onları yalnızca gece olunca yeniden insan görünümüne dönüştürmektedir. odette, içlerinde en güzelidir; o kuğuların kraliçesidir. siegfried, odette'i görünce onun güzelliğiyle büyülenir. odette prense acıklı öyküsünü anlatır, yalnızca sadakatli bir aşk bu genç kızları kötü büyüden kurtarabilecektir. siegfried aşkını odette'e anlatır ve sadakat yemini ederler.
Kalede balo. siegfried, kendisine bir gelin seçecektir. aniden rotbart ortaya çıkar, yanında kızı odillia vardır. odillia, odette'e çok benzemektedir. siegfried onu aşık olduğu kız gibi görür ve evleneceği kız olarak ilan etmek ister. Siegfried , odette'in aninden ortaya çıkışı ile Rotbart'ın kendisini kandırdığını anlar. Gölün kıyısı. kuğu kızlar odette'in dönüşünü beklemektedirler. odette geri dönr ve onlara siegfried in sadakatsizliğini anlatır. siegfried kendisini affetmesi için odette'e yalvarır, fakat aşk yemininin bir kere bozulmuş olması kötü büyünün yok olmasını engellemektedir. siegfried odette'i kurtarmak için ölmeye hazırdır, onun bu fedakarlığı kötü büyüyü yok eder. rotbart bir fırtına ile sevgilileri yok etmeye çalışsa da siegfried'in aşkı büyünün etkisini bozmuş, etkisiz bırakmıştır.

Bale mutlu sonla biter..
muhteşemliği yaşatan baledir:

http://video.eksenim.myne..._kugu_golu_balesi/100891/
diğer balelerin kahramanlarının bir köylü kızı ya da prenses gibi dogal kişilikler olması yanında kugu gölü'nun kahramanı karanlık gecelerın prensesıdır.bir buyu ya da düş dunyasının yaratıcısıdır.romantik bale repertuarının en seckın örneklerının basında gelen bu buyuk eserın temsılı yonunden en onemlı zorlugu,odette'i oynayanın cıft rol ustlenmesıdır.ikıncı ve dorduncu perdelerde kugu kralıcesı olarak buyulu dunyasına gıren genc kızın,ucuncu perdede odıle olarak bambaska kısılıge burunmesıdır.aynı gece ıcınde bu ıkıkarsıt karakterı oynamak ,teknık ve dramatık kontrastı cıkarmak bale sanatı acısından virtiozite gerektırır.

tum masallar gunumuzde ruhsal cozumlemelerıyapılıp,arastırmaya ornek gosterdıldıgını dusunecek olursak,kugu golu ıcın masal deyıp gecmemek gerek.örn,kadın olarak kugularla ozlesen yanları tanımlayabılırsınız,neden baleye gıden her kız cocugu bır kugu,bır sylpied rolunu oynamanın dusu ıcındedır?erkekler neden kadınları bır kugu kadar guzel ve ulasılmaz kılmak ıstemıslerdır?sevgı ve ask neden hep ölümle oder yasama olan borcunu ?çagdas bır yorum,konu ne kadar romantık bır masala da olsa ,ızleyıcıye yasamıyla ılgılı bır anımsatma,bır durtu yapılabılmektedır.her ne kadar sanatta cagdaslık arayan ızleyıcı ,''kugu golu ızlemekten bıktık artık ''gıbı bır tumceyle arayısını dıle getırsede ,kugu golu balesının bu tumcede kullanılıyor olması soz konusu eserı aslında olumsuz bır yapıt olarak kabul etmıs oldugu ıcındır.
Peter ilyiç Çaykovski' nin bestelediği, ilk temsili 1877 yılında Moskova' da yapılan ünlü dört perdelik bale.
bestesini çaykovski'nin yaptığı ilk olarak moskovada izlenime sunulan dört perdelik bir baledir.balede büyücü tarafından kuğuya dönüştürülen bir prensesi anlatmaktadır.prenses sadece geceleri insana dönüşmekte sabahları tekrar güzel bir kuğu olmaktadır.bir gün prens bu kuğuyu takip ederek gizemi öğrenir.prens prensese aşık olur ve büyüyü bozar.
ünlü rus besteci Pyotr ilyiç Çaykovski tarafından bestelenen dünyanın en ünlü ve en çok sahnelenen balelerinden biridir. balenin yazım hikayesi şöyeledir: çaykovski'nin Bunalımlı günlerinde dinlenmeye gittiği malikanelerden birinin bahçesinde küçük güzel bir göl varmış. Gölde kuğular yaprakların arasında yüzüyormuş. Sabahları Tchaikovsky gölün kıyısına gelir, kuğuların su üzerindeki hareketlerini izler, seslerini dinlermiş. Doğanın dinginliği Tchaikovsky'yi de sakinleştirir, ona ilk kez mutluluk duyguları verirmiş.Kuğuların sudaki dansı ve sesleri notalarında müziğe dönüşünce "Kuğu Gölü Balesi"nin ilk notaları doğar ve bir Alman halk masalı ile bütünleşir. Güzellik-Çirkinlik, Aşk-Kıskançlık, iyilik-Kötülük temaları bu müzikte bir araya gelir.

balenin konusu

1.Perde
Sarayın behçesinde Prens Siegfried'in doğum günü kutlanmaktadır. Ana kraliçe de törene katılarak oğluna altın yaylı bir tüfek armağan eder ve bir gün sonra onuruna vereceği baloda, evleneceği kızı seçmesi gerektiğini sö...yler. Prens henüz evliliğe hazır olmamasına rağmen bu duruma boyun eğmek zorunda kalır. Daha sonra tüm köylüler Prensin onuruna dans ederler. Gün batarken konuklar dağılır ve Prens yalnız kalır. Soytarı, Prensi eğlendirmek için göle, ava gitmeyi teklif eder.

2.Perde
Avlanmak için göle doğru gelen Prens görülür. Tam o sırada beliren bir kuğu, Prense adının Prenses Odette olduğunu söyler. Odette, büyücü Rothbart'ın kuğu şekline soktuğu kızlardan biridir. Büyünün bozulması ise, ancak bir erkeğin bu kızlardan birisine aşık olup, aşkına yemin ederek sözünden dönmemesi ile gerçekleşebilecektir. Gizlendiği yerden çıkan acımasız büyücü Rothbart, Prensi yok etmek ister, ama Odette yalvararak bu duruma engel olur. Daha sonra kuğular dans ederek Prens ile Odette'in aşkına eşlik ederler. Gün doğmak üzeredir, göle geri dönmek zorunda olan kuğular veda ederek ayrılırlar.

3.Perde
Sarayın balo salonunda, saraylılar ve konuklar Prensin doğum gününü kutlamak için toplanmışlardır. Prens, kendisine tanıtılan kızlardan birini seçmek durumundadır. Ancak, aklı fikri sevgilisiOdette'de olduğu için gönülsüzdür. Balo, birden davetsiz gelen iki konukla karışır. Bunlar, baron kılığına girmiş büyücü Rothbart ile Odette'in yüzünü kullanan kızı Odile'dir. Prens, Odile'in sevdiği kız Odette olduğunu zannederek çok sevinir. Uzaklardan kuğu Odette'in yalvaran görüntüsü belirir. Fakat Odille'in büyüsüne kapılmış Prens, hiçbir şey görememektedir. Rothbart, zaferi kazanmış bir tavırla, kızını göstererek, Prensten onu sevdiğine dair yemin etmesini ister. Tabii çok geçmeden büyücü ve kızı Odile, Prensin sevgilisi Odette'e ihaneti ile alay ederler. Şaşırtıcı gerçeği öğrenmesi ve o sırada Odette'nin tekrar beliren görüntüsü, Prensi çok üzer.

4.Perde
Aynı gece, göl kıyısında ihanete uğrayan güzel Odette, ölümü arzulamaktadır. Kuğular onu teselli ederken, birden çıkan fırtına ile Odette'i arayan Prens görülür. Bağışlanması için yalvarmaktadır. Bu sırada büyücü Rothbart tekrar tekrar karşılarına çıkar ve Prense ettiği yemini hatırlatarak kızı Odile'le evlenmesini ister. Gün doğmak üzere olduğundan Odette göle dönmek zorundadır. Odette'I yitirmek istemeyen Prens, büyücü ile kavgaya tutuşur ve sevgisinden aldığı güçle onu öldürür. Rothbart'ın ölümü ile gölün üzerindeki büyü kalkar ve kuğular birer genç kız olur. Prens Siegfried ve Prenses Odette mutluluğa doğru yürürler.
sovyetler yıkılırken radyoda çalan aynı isimli oyunun müziğidir.
tchaikovskynin mükemmel eseridir.

http://www.youtube.com/watch?v=sd4VsbM4fOo&feature=related..
mükemmel bir müziktir. müptelasıyım.

ayrıca şu şarkıda da müziğini kullanmışlar. http://www.youtube.com/watch?v=GnBcde-9X9Q
üstad peter ilyich tchaikovsky'nin sayısız şaheserlerden biridir.
balesini geçtim o apayrı bir dünya buradan değil, sadece müzik olarak dinlendiğinde bile kendini mükemmel hissettiren bir eser. özellikle giriş kısmına bayılırım. bildiğim kadarıyla tam süresi 2 saat 35 dakikadır. ve her saniyesi zevk verir.
tchaikovski üstadın diğer 2 eseri için bakınız: nutcracker ve sleeping beauty. parça olarak 1812 overture ve panorama'sı muhteşemdir.
herkesin bildiği kısım birinci perdenin 9. bölümünde yani 1. perdenin finalinde çalar.

ayrıca bir an ekşisözlük'te olmak istedim. bu ne kadar az yorumdur arkadaş. bu kadar mı müzik kültürünüz yok?
ilk sahnelenişindeki başarısızlığa uğramağını öğrenmek beni şaşırttı. belki de koreografiden ya da devrinde birok müzik dehası varken yetersiz mi bulundu yoksa zamanının çok ilerisinde mi bilmiyorum.