bugün

kısa cevap: hayır.

okumak isteyenler için uzun cevap:

enbiya 21:30

"O kâfir olanlar, görmediler mi ki, göklerle yer bitişik bir halde iken biz onları ayırdık. Hayatı olan her şeyi sudan yarattık. Hâlâ inanmıyorlar mı?

zariyat 51:47

"Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz."

gök ve yerin bitişik olması bilgisi big bang'teki tekilliği açıkça karşılamıyor. gök ne? cennet, gökyüzü? ki cennet konusuna biraz sonra incil'de değineceğim. göğün genişlemesi nasıl oluyor da big bang ile alakalı olabiliyor? bu sanki daha çok gökyüzüne bakan eski devirlerde yaşayan hayal gücü geniş bir insanın kurabileceği cümle gibi. bakıyor ucu bucağı yok gökyüzünün, genişleme ifadesi kullanılması gayet normal gibi. ayrıca burada gökten kastın tam olarak uzay-zaman olduğu konusunda net bir bilgi yok. göğün maddesel yapısı hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş olsa bir şeyler söylenebilirdi belki ama o da yok.

genesis 1:1

"In the beginning God created the heavens and the earth."

genesis 1:3

" and god said: 'let there be light' "

genesis 1, exodus 20:11

"For in six days the Lord made the heavens and the earth, the sea, and all that is in them, but he rested on the seventh day. Therefore the Lord blessed the Sabbath day and made it holy."

burada da gökyüzü cennet olarak geçiyor. cennet ve dünya ilk önce yaratılmış. devamında cennet, dünya, deniz ve içindekiler altı günde yaratıldı diyor. yedinci günde de tanrı dinlenmiş, malum holy day sunday. kuran ise ek olarak bunların bitişik olduğunu ve sonradan ayrıldığını yazmış.

bunların altı günde yaratıldığı bilgisi nasıl oluyor da big bang'den 9.22 milyar yıl sonra oluşmaya başlayan dünya'ya bir referans oluyor? "let there be light", veya eski ahite göre "fiat lux" ifadesi big bang'i bilimsel olarak karşılayan bir tanım olamıyor. "ışık olsun"... tamam olsun ama ışıktan önce var kütleçekim dalgaları var oldu. o da şeytanın işi sanırım.

bakın, hikaye kitabı olarak hepsi gerçekten çok iyi. alın, yatmadan önce okuyun, beyninizi rahatlatın ama bu kitapları bilime karıştırmayın.
evrenin genişlemesinden ve bunun hâlâ devam ediyor oluşundan bahsediyor.
cevap : ne evrenin genişlemesinden ne big bang den bahsediyor.

kutsal metinler, içinde bulunduğu tarihin koşullarına göre konuşmuştur.

örneğin ; müslümanlar 14 asır önce boykot yediklerinde tanrı şöyle mi dedi : ben size kozmoloji hakkında biraz bilgi vereyim. açlık sefalet içindesiniz ama biraz da embriyoloji konusunda bilgi vereyim kültürlenin..

elbette böyle demedi. kutsal metinlerde kozmoloji, biyoloji,jeoloji ile ilgili bir takım ayetlerin olmasının sebebi, bilimsel bilgi vermek değil, bu konulardan hareketle tanrının kudretini vurgulamaktır.

14 asır önceki insan toplulukları ne bilsin evrenin genişlemesinden ? evren tasavvuru sınırlı. güneş sistemini dahi keşfedilmemiş. evren genişliyor şeklindeki bilimsel bir bilginin, muhatapta bir karşılığı yok.
kutsal kitaplarda 2018 dünya kupası şampiyonu bile yazıyor olm.

lan daha soğuk iklimlerin soğuk ülkelerin ve oradaki medeniyetlerin varlığından haberi yok adamların. sana bilimin bile açıklamaya uğraştığı big-bang den mi bahsedecek. gerçekten gülünç.