bugün

(bkz: bayram gunu gec kalkan dejenere genclik)
Kurban Bayramı;
Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır.

Ramazan Bayramı ile beraber islam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olun birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir.

Kurban Bayramı, aynı zamanda islam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Bayramda da Bayram Namazı kılınır ve Bayram hutbesi okunur.

Tarihçe

Dini kaynaklara göre ibrahim Peygamber, oğlu ismail Peygamber'i Tanrıya kurban etmek ister. Ancak onun yerine bu manevi adanışın kabulü sebebiyle kendisine gönderilen bir hayvanı kurban eder.

Kökenbilim

Bu bayram adını Müslümanların Allah rızası için büyük baş veya küçük baş hayvan kurban etmesinden alır. Kurban, Türkçeye Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. Arapça ku-r-b kökünden türemiş olup,sözlükte "yaklaşmak" anlamına gelir.

Istılahta, yani bir islam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen ibrahim peygamber ve oğlu ismail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.

Kurban Bayramı farklı dillerde ve farklı kültürlerde, kültürel etkilerle de, farklı isimlerle anılmaktadır. Arapça iyd-el Adha şeklinde okunan tüm dünyada yaygın olan bir isimdir. Türkçede Kurban Bayramı olarak anılırken, Hindistan ve Pakistan'da bayrama genelikle Bakra Eid denir ki bunun anlamı "Keçi Bayramı"dır; bu ülkelerde sıklıkla kurban edilen hayvan keçidir. Bakra Eid Güney Afrika'da da kullanılan bir isimdir. Bangladeş'te kullanılan yaygın isimlerse id-ul-Azha ve Korbani id'dir. Türkçe ismine benzer bir şekilde Bosna Hersek, Bulgaristan da Koç bayram, Arnavutluk'ta Kurban Bajram şeklinde anılır. Nijerya'da Babbar Sallah, Somali'de ve Kenya ile Etiyopya'nın Somalice konuşan bölgelerinde ise Ciidwayneey olarak anılır.

islam'da Kurban

Diğer dinlerde de "kurban" kavramına rastlanılmakla beraber "Kurban Bayramı", ibrahimi dinlerden, sadece islamiyet'te kutlanılır. islam peygamberi Muhammed gerek kurban bayramında, gerekse bayram harici zamanlarda sık sık Allah rızası için kurban keserdi.

Kurban Bayramı'nda kurban kesmenin amaçları, Allah'a yakınlaşmak, adanmışlık derecesini göstermek, ilâhî rızayı kazanmaktır. Bunun yanı sıra maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmak da bir sebep olarak ifade edilmiştir. Bu durumu açıklamak için "Kurban, Hakka ve halka yaklaşmak için kesilir" tabiri kullanılır.

Kurban kesmenin,farz olup olmadığı

Kurban kesmenin farz olup olmadığı konusu tartışmalıdır. Genel kabule göre kurban kesmek farz olmamakla beraber Hanefi mezhebinde vacib olduğuna ve kesilmesinin gerekli olduğuna inanılır. Şafii mezhebine göre ise sünnettir ve kesilmese de olur.

Kur'an'da kurban kesmekten Kevser Suresi'nde bahsedilir. 3. ayetten meydana gelen bu sure şu şekildedir:

" Şüphesiz biz sana Kevseri verdik. O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir."

Kurban kesmenin şartları

Akıllı, hür, mukim (yerleşik olan, seyahatte olmayan) ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin olunmalıdır. Belli miktar parasına sahip olan kişinin belli miktarda borcu varsa, borcunu çıktıktan sonra kalan miktar 80 gram altına tekabül ediyorsa, kurban kesmek üzerine vaciptir.

Diğer dinlerde Kurban

islam'daki gibi belirli bir bayram zamanı ile ilişkilendirilen büyük bir kurban eylemi bugün varlığını sürdüren ibrahimi Dinlerde nadir görülse de,diğer ibrahimi dinlerde de kurban kavramı mevcuttur.

Arapça kurban sözcüğü ile ilişkili olan ibranice korban sözcüğü de sözlükte "yakınlaşmak" anlamına sahiptir ve dinî bağlamda, şeklî uygulama açısından islam'dakine benzer bir tür kurban etmeyi öngörür.

Bugün Musevilerin büyük bir kısmı hayvan kurban etmeyi kesmişlerdir bunun en büyük sebebi Tapınak'ın var olmayışıdır; hayvan kurban etmenin özellikle Tapınak mevcutken düzenli bir şekilde yapılan bir ibadet olduğu bilinmektedir.

Bununla birlikte bu hayvan kurbanı büyük oranda günahlardan arınmak için yapılırdı ve islam'daki Kurban Bayramına benzer bir uygulama bağlamında ele alınmazdı.
dinen inananların allah a bağlılıklarını göstermek adına allah a bir kurban vermeleridir.ve bu kurban ın etinin çok az bir miktarını (1-2 öğün) kendileri yiyip geri kalanının et yiyemeyen insanlara dağıtılmak süretiyle insanları yardım etmeye hayır işlemeye yönlendiren dini bir olaydır.ama özellikle ülkemizde bu durum gerçek amacından sapmış ve vahşet görüntüleri eşliğinde geçen bir et gününe dönmüştür.ayrıca kurban kesebilmek için kişinin borcunun olmaması,kurban kesecek durumda olması (maddi açıdan) ve aldıgı kurbanı borç ile almaması gerekmektedir.Bu durumda ülkemizde neredeyse bir çok kişiyi içine almaktadır.zira doğan çocukların bile borçlu doğdugunu hepimiz biliyoruz.

Kurban ın ilk çıkışı hz.ibrahim in oğlunu kurban etmek ıstemesı diye bilinsede aslında bilinen rivayetlere ve hikayelere göre daha eskiye dayanmaktadır.habil ve kabil * aralarında bir anlaşmazlıga düşerler ve allah a bir adak adamaları gerekmektedir kimin haklı oldugunu ögrenmek için.ve gerisi şu şekilde devam eder ;

hâbil çobanlık, kâbil de rençberlik yapardı hâbil koyunları arasından en güzel bir koç seçip getirdi kâbil ise buğdayları arasından en kötü kısımları toplayarak bir bağ buğday getirdi.
hâbil ve kâbil, âdem aleyhisselamın tavsiyesi üzerine, adaklarını getirip, bir dağ üzerine koydular(dag daki vahşi hayvanlar yesinler diye) hâbil'in koçu üzerine gökten beyaz bir ateş inip, yaktı böylece hâbil'in adağının kabul edildiği ve kâbil'in haksız olduğu anlaşıldı

Görüldüğü üzere tanrıya adak olarak ille koç,boğa,deve falan gibi yaşadıkları sürece etinden,sütünden vs faydalanılacak olan hayvanlar yerine kendiniz için degerli ve başkalarına verdiğinizde onlarında yararlanacagı birşeyler olabilir.zira amaç sosyal yardım duygusunu geliştirmektir.

elinde bıçakla canlı bir hayvanı yere yatırıp katır kutur kestikten sonra bir kaç işe yaramaz kemik parçasını usulen yan komşuya gönderdikten sonra kalanını kavurma vb stoklarla dolaba atmak kesilen kurbanın kesilme amacına tamamen terstir.illede kurban kesmek isteyen kişiler kurban kesen kurumlara kurban bedelini ödeyip kurbanın gerektiği şekilde kesilmesini ve gerekli yerlere dagıtılmasını saglayabilirler..

Okadar kan akıtıp sokaklarda bagırsak parcalarını surukleyıp kurbanın etini stok yapıp hatta birde etiyle rakı içince o kurban mındar olmuyormu sanki aq.
noeli seven kendi özünden uzaklaşan kişinin sarf ettiği kelimelerdir. insan bir dine mensup olur olmaz derecelerine göre yaşar yaşamaz hür ve özgür iradesine bağlıdır ancak kalkıpta ufacık beyniyle bayram nedir ne gerek var ne işe yarar gibi sorularla kendi kendinin tanımını yapan kişidir.
Bi' nevi hayvan katliamı olduğunu düşündüğüm bir gün.
(bkz: hristiyan arkadaştan gelen bayram mesajı)
(bkz: ateist kasap)
mekke ve medinede kurbanların gömüldüğü hem bir hurafedir, tamamen gerçek değildir.. hemde o dönemde kurbanların ki bunlar kız çocuğu oluyordu, kurbanların gömülerek kesildiği inanışından gelmektedir..

sana 4 günlük bir zaman veriyor.. diyor git kurban kes, etlerini fakirlere dağıt.. bu kötü bir şey mi? saçma bir olay mı..

kurban kesmeye karşıyız diyenler soya soslu piliç yerken, garsona ben az pişmiş bonfile alıyım derken götlerinden entellik akarken şimdi nedir bu afralar tafralar..

hadi gidin çay koyun allah aşkına..
güncel Önemli Başlıklar