bugün

60 yıl önce Lut Gölü yakınında bir mağarada bulunan parşömen tomarlarına yazılı Metinlerdir. Hz. isa dönemindeki bir Yahudi mezhebi olan Essenilerin inançlarını Tevrat a yakın bir dille anlatır.
http://www.milliyet.com.t....2010/1271359/default.htm
1947 yılında Qumran kayalıklarında çoban kaçan keçisini ararken zavallı keçiyi ayağı bir göçüğe sıkışmış halde buldu. göçüğü biraz inceleyince bunun aslında bir mağara olduğu ortaya çıktı ve içinde de Qumran metinleri bulunmaktaydı. bulunduktan kısa bir süre sonra israilliler hokus pokusla yok etmişlerdir orjinal ve önemli kısımlarını.
Ölü Deniz Parşömenleri/tomarları olarak da bilinirler. ibranice ve ölü bir dil olan Aramice olarak yazılmıştır. bakır plakalar, kağıt ve deri üzerine kaydedilmiş kırk bin adet elyazması parçasından oluşur. Bu parçaların bir araya getirilmesiyle tam beş yüz kitap yeniden oluşturulmuştur. isevilik ve Museviliğin bilinen en eski birinci elden yazılı kaynaklarıdır.

1947 yılında kumran kayalıklarında kaybolan keçisini arayan bir çoban tarafından 1900 yıl boyunca ağzı sıkıca kapatılmış olan testilerin içine saklanmış halde yazılı tomarlar bulunur. Bulgular ışığında Tahminen milattan sonra 68 yılında mağaraya yerleştirilmişlerdir. Ölü Deniz Yazmalarının bulunması, 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biridir. Bu yazmalar, Milattan önce 1. yüzyıldan Milattan sonra 2.yüzyıla dek Ölü Deniz kıyısındaki Kumran vadisine yerleşmiş olan dini bir topluluğun tarihçesini aydınlatmıştır. Bahsi geçen topluluk izole ve yalnızca yaratıcıya adanmış bir Kabile hayatı sürer. Yerleşik kurallarının semavi dinler içinde derin tesirleri vardır.

1947'deki keşif ve 52-56 yıllarında yapılan kazılar sonucunda toplam 11 mağarada bu elyazmalarına rastlanmıştır. Bunları sınıflandırmak için bulunan mağaralar numaralandırılmıştır. En önemli mağara(elyazmaları) 1 numaralı olandır ve Bedevi çoban tarafından 1947 de keşfedilmiştir. Buradan, eksiksiz sayılabilecek yedi tomar ve bir miktar tomar parçası çıkarılmıştır. Bu mağarada aynı zamanda Yaratılış, Levililer, Yasa'nın Tekrarı, Hakimler, Samuel, Yeşaya, Hezekiel ve Mezmurlar (Zebur) gibi bazı kesimler tarafından Kutsal Yazılar arasında kabul edilen kitapların bazı parçaları ile Hanok, Musa'nın Sözleri (bu kitapla ilgili ilk bulgu burada keşfedilmiştir), Özgürlük Kitabı (Book of Jubilee), Nuh'un Kitabı, Levi'nin Vasiyetnamesi, Tobit ve Süleyman'ın Bilgeliği gibi eserlerin parçaları bulunmuştur. Aynı zamanda, Daniel Kitabı 2. bölüm 4'teki sözleri içeren bir kısım da burada bulunmuştur (bu kısımda metin dili ibranice'den Aramice'ye geçer). Ayrıca Mezmurlar (Zebur), Mika ve Sefanya kitaplarının yorumlarından bazı parçalar da yine bu mağarada bulunmuştur.

Dünya medeniyetinin göbek kesimi yüzyıllar boyu bu mağarada gizlenmiştir. israil tarihi eserler idaresi ve google işbirliği ortak girişimiyle Ölü Deniz Parşömenlerine kolayca ulaşılabilmesi amaçlanan Leon Levy Sanal Kütüphane’si kuruldu. Şu adresten görüntülenebilir;
http://www.deadseascrolls.org.il
ya da kumran yazıtları, 40'lı yılların sonu ve 50'lerde ölü deniz yakınlarındaki kumran bölgesinde bulunan yazıtlar. aramice dilindeki kalıntılar daha çok bakır levhalar ve hayvan derilerine geçirilmişler. bulundukları mağaralarda özenle gizlendikleri düşünülen kalıntıların değerlerinin anlaşılması içinse altmışlı yıllara kadar beklenmesi gerekmiş. dini efsaneler daha çok tevrat ve incil'deki hadiselere paralel aktarılmış kumran metinlerinde (bkz: esseniler). bugün kudüs'teki israil müzesinde sergilenen kalıntıların okunup kayıt altına alınabilmeleri için uzman ekipler titizlikle çalışmışlar zira çoğu eser okunamayacak kadar çürükmüş.
(bkz: kumran parşömenleri)
"Ölü Deniz Parşömenleri/Tomarları" olarak da bilinirler. ibranice ve onun bir lehçesi olan Aramice olarak yazılmıştır. Bakır plakalar, kağıt ve deri üzerine kaydedilmiş kırk bin adet elyazması parçasından oluşur. Bu parçaların bir araya getirilmesiyle tam beş yüz kitap yeniden oluşturulmuştur. iseviliğin ve Museviliğin bilinen en eski birinci elden yazılı kaynaklarıdır.
Bu metnin özellikleri şudur: iseviliğin ayrı bir din değil; o dönemki bozulan Museviliği düzeltmek için yola çıkan reformist bir tarikat olduğu, isa'nın bir Musevi cemaati olan vaftizci Essenilerden olduğu, Roma işgaline karşı israiloğullarının yapması gerekenleri yazar. Esseniler; temizliğe, beyaz giyinmeye çok önem verirler. Bu cemaate katılanlar, düzenli olarak vaftiz olmak zorundadırlar. Aynı zamanda vejeteryandirler.
ilgili link: https://www.dinvemitoloji...-deniz-yazmalari.html?m=1
--spoiler--
epizod haline getirilerek mayınlanmıştır.
--spoiler--

Abi cümlelere bak kafayı yersin. Yaldızlı paravan misali .ss