bugün

görsel

Netflix'in o3 medya imzalı yeni dizisi.
görsel

5 kasım'da netflix'te ...
şu an indiriyorum..
beğendim...aşırı beğendim...

nereden başlayacağımı bilemiyorum.

matilda aseo'dan mı, yoksa selim songür'den mi, yahut çelebi'den mi???
görsel

en iyisi eski zamanlardan başlamak...
ne güzel zamanlarmış onlar.
rengarenk.
şık hanımlar, şık beyler...

hatırlıyorum da, sanırım ortaokulda falandık, türkçe derslerinde "şive" konusu vardı, "biz istanbul şivesi konuşuyoruz" derdi öğretmenimiz.
işte kulüp dizisinde orijinal istanbul şivesi vardı...
peki ya şimdi?
istanbul'da bile istanbul şivesi yok artık.

ha tabi, istanbul'da olmayan bir tek istanbul şivesi değil artık, uzun zamandır ladino konuşan da yok, rumca, ermenice konuşan da...

o renkler, o istanbul şivesi, o çeşitlilik o yıllarda kalmış malesef.

zaten dizi de o renklerin ortadan kaybolmasının temel sebebi olan varlık vergisi üzerinden vurgu yapıyor.
bu varlık vergisinin en can acıtan kısmı da, dizide 2-3 kez çalınan yo era ninya adlı şarkıda mıh gibi çakılıyor izleyiciye zaten.
varlık vergisi ile dağılan aileler, kaybedilen hayatlar ve yine ayrıca varlık vergisinden kurtulmak için müslüman gibi görünmeye çalışan orhan şahin gibi dönmeler...

son derece güzel yansıtılmış dizide varlık vergisi trajedisi...

kulüp dizisi ile bir yıldız parıl parıl parladı adeta.
selim songür rolü ile salih bademci kendini aşmış adeta.
o nasıl bir oyunculuk, o nasıl karakterle bütünleşmektir yahu???

şu dizi abd yapımı olsaydı, selim songür rolü ile salih bademci tüm ödülleri toplar siler süpürürdü...

twitter'de yorumlara bakıyorum, bazıları zeki müren'i canlandırdığını yazmış. ama zeki müren ile alakası yok. (müzik tarzı bakımından)
bir de lgbt'ler selim songür karakterine sahip çıkmışlar, lakin dizide selim songür'ün gay olduğuna dair bir ibare yok. hoş kaldı ki gay olsaydı da bu kimseyi ilgilendirmezdi, biz o karakteri gay olduğu için değil, insan olduğu için, başarılı bir karakter olduğu için sevdik ve beğendik.

bu diziyi özellikle "netflix ahlakımızı bozuyorcular" izlemeli, hiç olmazsa yakın tarihimize dair bir merak uyandırabilir çomar bünyelerinde.

netice olarak son derece başarılı bir iş.
umarım yeni sezonu çekilir, daha doğrusu yeni sezon ne zaman yayınlanacak bilen varsa yeşillendirirse iyi olur.

son olarak hafif spoylerli not:
dizide matilda'nın raşel'e gösterdiği raşel salomon aseo apartmanı, bugün galatasaray lisesinin hemen arkasındaki galeri apel olarak faaliyette olan apelyan apartmanı'dır. bu binanın ilk ismi ise santa maria apartmanıdır ve yaptıranlar ve ilk sahipleri italyandır, daha sonra ermeni apelyan ailesine geçmiştir.
cevreden gelen cok fazla öneri ve baski üzerine zaman buldukca seyrettigim bir dizi.
1950´lerde yasanmaktadir. Gercek mi yoksa hayali bir konu mu orasini bilmiyorum ama bircok klişeyi icerisinde barindiran bir konuyu ele aliyor.
Her netflix dizisi veya filmlernde oldugu gibi azinliklar konusu ele alinmis. genel bir bakis acisi ile degerlendirmeye calisacagim.

Karakterleri canlandiran oyuncular islerini muhtesem bir sekilde yapmaktalar. dizideki müzikler sahsen cok begenimi kazandilar ama zevk meselesi. kostüm ve bircok detay olabildigince kusursuz bir sekilde tasarlanmis.
Diziden daha cok film izliyormus hissi veren nadir dizilerden. Söylentilere göre tadinda birakip kisa bir dizi olacakmis.

Dizi basladiktan kisa bir süre sonra karakterleri taniyor ve konuya ara ara gecmisten karalerle daha da hakim olunuyor. Ufak tefek ters köselerle seyirciye heyecan veriyor, olaylari fazla yaymadan anlatarak izleme zevkini arttiriyor.

Sirf klişe bir konu işledikleri için puanlamam 5 üzerinden 3,5.
anlık ikinci kısımı bitirdim ve ikinci sezonun geleceğini düşünmüyorum orhan yüzünden de kendimi hiç iyi hissetmiyorum.
izleyecek olanlar düşünmeden izleyebilir gayet kaliteli bir iş sanki her yapım dünyanın en iyi yapımıymış gibi gelip burda diziyi boklamayın her şeyin vardır bir kusuru.
ikinci sezonu fazla aşko kuşko romantizme boğulmuş, sıçmış dizi. Oyuncu performansı ve sanat yönetimi için seyredilir yine de. ilk sezonunda o dönemki ülke dokusunu, ayrışımı, siyasi vesayetin etkilerini çok güzel ve ince ince işlemiştir.
son 4 bölümünü nihayet bitirebildim bugün.

ilk 6 bölüme bayılmıştım; (bkz: #45221359)
son 4 bölüme daha fazla bayıldım.

umarım tek sezonla final yapan bir dizi olmaz kulüp. umarım 2. sezonu da gelir...bilgisi olan varsa yeşillendirsin, çekilecek mi 2. sezon, çekilecekse ne zaman çekilecek???

6-7 eylül olayları tarihimizde yüzleşmemiz gereken bir utanç vesikasıdır.
kulüp dizisi bizi bununla yüzleştirdi.
aslında bir de blu tv dizisi var, yeşilçam diye, orada da 6-7 eylül olayları ile kıyısından köşesinden yüzleşiyoruz, imkanınız varsa blu tv'nin yapımı yeşilçam'ı da mutlaka izleyiniz...

demokrat parti'nin anadolu çomarları ile istanbul'u nasıl talan ettiğini ve çomarlaştırdığını mıh gibi çaktılar beynimize.
üstelik istanbul'u çomarlaştırırken, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı gazi mustafa kemal atatürk'ü kullandılar.

demokrat parti iktidarında yaşananlar ile bugün akp döneminde yaşadığımız şeyler nasıl da örtüşüyor birbiriyle. tıpkısının aynısı adeta, sadece arada 60 yıl fark ve gelişmiş bir teknoloji var...zihniyet ise tıpatıp aynı...
(bkz: 6 7 eylül olaylarında 5 kilit isim/#43863307)

--- spoiler ---
dizide 6-7 eylül olaylarının habercisi olan ekspress gazetesinin o meşhur manşetini atan gazetenin sahibi mithat perin ve aynı gazetenin malum manşetinin yaratıcısı gökşin sipahioğlu da canlandırılsaydı keşke. mithat perin ve gökşin sipahioğlu karakterleri yoktu, ama kürşat karakteri, yani 6-7 eylül olaylarını tertipleyen kişi, özel harp dairesinden sabri yirmibeşoğlu'nu yansıttı sanki...
(bkz: 6 7 eylül olaylarının gazcısı ekspres gazetesi/#37689194)

herneyse, gelelim kahramanımız mathilda aseo'ya...mathilda yaşanan onca şeye rağmen abisiyle amerika'ya gitmeyi reddedip vatanı, hepimizin vatanı olan türkiye'de kalıyor.
çelebi ile yakınlaşacak, muhtemelen evlenecekler ilerleyen zamanda.
çelebi karakteri de ilk 6 bölümden farklı olarak hepimizi ters köşe yaptı ve dizinin gizli kahramanı oluverdi.
bir diğer kahraman ise hacı karakteriydi.
abisinin aksine, insanlığını kaybetmedi hacı...

peki ya orhan?
orhan öldü mü? umarım ölmüştür.
kimliği ortaya çıkmasın diye annesini öldüren biri bu temiz insanların arasında olmamalı 2. sezonda.

yukarıda kürşat'ın rumca bildiğinden bahsedilmiş. kürşat'ın rumca bilmesi gayet normal, kürşat belki de bir mübadildi, belki de o da bir dönmeydi, bilemiyoruz.

gelelim selim songür'e...
şöhreti kaldıramayan selim'in düşüşünü izledik son 4 bölümde, ama yeniden toparlandı selim. mathilda'nın desteği ile güzel günler yeniden yakın olacak.

ayrıca şöyle bir tespitim var haklı olarak, selim songür = zeki müren...
evet, zeki müren'i yansıtmışlar selim songür karakteri ile.
dizide selim songür kendi kıyafetlerini kendisi tasarlıyor.
rahmetli sanat güneşimiz de kendi kıyafetlerini tasarlardı.
ayrıca, farklılıklara tahammül edilmeyen bir dönemde, selim songür gibi marjinal bir karakterin varolması, iktidar desteği ile olurdu ancak.
zeki müren'i hatırlayalım, marjinal bir karakter onlarca yıl sanat güneşi olarak anılıyor ve farklılıklara tahammülü olmayan devlet, zeki müren'e dokunmuyor. zeki müren de bunun karşılığı olarak kore gazilerine madalya yaptırıyor, kıbrıslı mücahidleri destekliyor ve hatta öldüğünde tüm servetini mehmetçik vakfına bağışlıyor...
bu sebeplerden dolayı selim songür bence zeki müren'dir...

raşel ve ismet karakterlerine hiç girmeyeceğim.
ikisini de sevmedim, sevmek zorunda değilim...

hadi lütfen 2. sezon gelsin artık...
--- spoiler ---
yapımcılarından kıbrıs türklerini yakan rumları, azerilerin parmaklarını bağ makası ile kesen ermenileri ve araplara yıllardır zulmeden yahudileri de konu alan bir proje yapmalarını istiyorum.

yer mi sosyoşlar ?
güncel Önemli Başlıklar