bugün

anladığım kadarıyla şöyledir : birbirini etkileyen iki parçacığın, bunu mesafe tanımadan yapmalarıdır.

mesela sağa doğru dönerken eşzamanlı olarak diğer parçacığın sola dönmesini etkileyen parçacığın, bu etkilemeyi ışık hızı mesafesinden bile gerçekleştirmesidir.

enteresan olan ufacık parçacık bunu nasıl ve hangi enerjiyle yapar sorusudur.

tamam fizikçi falan değilim ama bizim de biraz bilgimiz var ( egoya gel ).

sözlüğün fizikçi yazarlarını konu hakkında bilgi vermeye davet ediyorum. doğru mu anlamışım, yanlış mı?
konu kuantum olunca kimsenin pek bir şey anlamadığı konudur.

dolaşıklık teorisine göre eğer iki molekülden biri marsta bile olsa birine yapılan etki diğerinde de benzer sonuçların alınmasına sebep olmakta. yani insanoğlunun ışınlanma fantezisinin kapıları da bu teoriye göre gerçek olabilir. ikiz olan moleküle verilecek enerji diğer molekülü harekete geçirerek milisaliseler içerisinde mekan değişikliği yapılabilir.

kaynak: youtube.
(bkz: quantum entanglement theory)
fiziksel olarak uzaklaşan iki eş parçacığın, birbirlerinden uzakta da olsalar birbirlerinin durumundan etkilenmesi ve bir anlamda "haberdar olması."

çok basitleştirilmiş bir örnekle anlatmak gerekirse, olay hemen hemen şöyle bir şeydir: elinizde bir çift eldiven var. bunlardan birini bir arkadaşınıza yolluyorsunuz. arkadaşınız kutuyu açtığında eldivenin sağ tekini görüyor. böylece sizde sol tekin olduğunu görmeden biliyor.

tabi ki bu çok kabaca yapılmış kötü bir örnek, ama olayın anlaşılabilmesi bakımından faydalı olabilir. benzer şekilde 2 ayrı eş parçacıktan birinin spininin mesela yukarı yönlü olduğunu bilirseniz, diğerini görmeseniz de onun spininin aşağı yönlü olduğunu biliyorsunuz demektir.

ne yazık ki bu olay sanıldığı gibi ışıktan hızlı iletişimi sağlamaz. en azından şimdilik... zira dolanıklık aracılığıyla taşınan bilgi tamamen rastgeledir, yani istediğimiz bir bilgiyi dolanıklık ile ışıktan hızlı iletemeyiz. bir başka engel de, iletilen bilgiyi deşifre edecek sistemlerin klasik fiziğe ilişkin hızlarla çalışmasıdır.