bugün

Bunu diyen dalyaraklar şimdi evde yıkaya yıkaya elinin derisini inceltiyordur.
kapalı alan, sıcak, yemek filan da var. iki üç insan görüyorsun vs.. dir herhalde.
görsel
Ayrıca bakınız.
(bkz: cem uzan a hapis şoku).
Avm boş gezenti doluluğu.
kışın gezecek fazla bir yer olmayınca avm ler dolar.

doluluğuna değil, içerideki mağaza sahiplerinin ne söylediklerine bakılır.
Dostlar alışverişte görsün...
Yazın serinlemek kışın ısınmak için dolup taşıyor. Evet.
çünkü insanlar yeni bir zevk edindi;

bakıp bakıp almamak.
faizler düştü,enflasyon tek haneli rakamlara indi.normal karşılamak gerekir,halk indirime doydu.
Tam bir “dünya düz” diyen insan bakış açısı...
Serin oluyor.
arap la o alışveriş yapanlar. diğerleri de akp zengini ya da beyaz türktür.

ben sadece sinema'ya gidiyorum. mısır bile yemeden filmi izleyip çıkıyorum. Trump sinema uygun.

benim gibi garibanın neyine la avm'den alışveriş yapmak. merter, beyoğlu iş merkezi, terkos çıkmazı benim mekanlar.
Kuru kalabalik hepsi.
Alışverişi yapan araplar sadece.
Oralar deprem toplanma bölgeleri...

O neden ile .
insanlara ihtiyacı olmayan şeyleri ihtiyacı varmış gibi hissettirmeyi basaran bu düzen sayesinde avmler daha çok dolar ve yetersiz gelir. 10 tl'lik tişörtte, 1000 tl'lik tişörtte aynı işe yarıyor ama çoğu insan artık bunu farkedemeyecek seviyede. Cep telefonu almak için kredi çekende var, bütün maaşını starbucks'ta kahveye yatıran da.

Unutmayın siz eşek oldukça semer vuran çok olur.
Avm'ler hakkında en ufak bir bilgisi olmayan dangalakça konuşmasın.

Siz AVM'ye girerken kapı dedektörü ona buna şuna ne ifade eder bilmem ama AVM işletmecisi-sahibine tek şey ifade eder.
Kaç kişi girmiş?
AVM işletmecisi-sahibi, avm'de dükkan sahipleri (genelde markaların müdür-avukat-bölge sorumlusu) ile yıllık kira güvenlik ışıklandırma peyzaj dekorasyon tadilat vb gider anlaşmaları yenileme sürecinde günlük haftalık aylık yıllık mevsimsel insan sirkülasyonlarını bu görüşmelerde ortaya koyar ve şu kadar zam istiyorum der.

Genelde döviz cinsine endekslenmiş fiyatlar giderler, AVM işletmecisi-sahibi ile kiracıları arasında belli bir zam oranını hep tartışma konusu yapar.
Zaten döviz endeksli fiyatlandırmalar yüzünden döviz yükselmesi ile yıllık enflasyon bazlı zam oranı da düşünülürse tartışmalar pazarlıklar (orada bulunmanızı tavsiye etmem) kurban başında tokalaşıp kolunu çıkana kadar sallamayı, hadi şu fiyata bu fiyata olsun muhabbetini mumla aratır.

Neyse, AVM sahibi-işletmecisi siz AVM'ye girerken kapı dedektöründen her geçtiğinizde kayıt altına alınan kişi sayısını kiracıların önüne kor ve yıllık şu kadar insan giriş yapıyor der.

Dükkan işletmecileri de kasa fiş sayısını gösterip biz de şu kadar kasa fişi kesiyoruz der.
içeri giren kişi ister yüz bin ister yüz milyon olsun, biz satış yapamıyoruz der ve kira vs çeşitli giderler için zam oranında pazarlık argümanı olarak bunu sunar.

Son 3 yıldır artık pazarlıklar böyle yapılmıyor.
Hele ki belli başlı markaların Türkiye'den çekilmesi, halkın düşen satınalma gücü ile markaların şube çalışan sayısında kısıtlamaya gitmesi, mağazaları metrekare bazında küçültmeleri, outlet ve sezon ürünlerini aynı mağazada satması vs vs nedenlerle avm'ler artık köşe başında arabada tezgahta büfede satılan simitçi börekçi lahmacuncu dönerci dükkanlarına ayak üstü girip bir çay içilen çay ocağına döndü.
Evet, bu kalabalık ", kroz vor do ovm'lor nodon doloyor" diyen süper zekalılar(!) simit çay hamburger lahmacun yiyen karbonhidrat beyinli zenginlerin (!) kalabalığı.

AVM sahipleri işletmecileri kiracıların çıkmaması için yıllık enflasyon bazlı zam bile yapmıyor.
Bazı giderleri sineye çekiyor.
Belli başlı markalar fiyatları aşağıya çekmek için kaliteden ödün veriyor.
Eskiden meşhur avm'ler de satılan ürün 100 lira ise internet üzerinden 70 liraya kampanya adı altında sayılıyordu ki arada ki 30 lira fark AVM giderleri oluyordu.
Şimdi bu ürün mağaza da 80 lira internet de 70 lira arada ki fiyat makası daraldı.

Dangalakça (ne dediğini bilmeden) konuşmayalım, lütfen.

Edibüdü: Türkçe bilgisi eksik olan cahillerin "dangalak" tanımlamasını hakaret olarak görmemesi için anlamını ve ne için kullanıldığı parantez içinde belirtilmiştir.
Kimse alışveriş yapmıyor demiş sayın yazarlar.herkesin elinde marka poşetler,marka telefonlar var.biraz tutarlı konuşun.demek ki alabiliyor insanlar.
Çünkü insanların tatile çıkacak, bir yerleri gezecek, herhangi bir hobi edinecek veya bunların dışında aktiviteye harcayacak paraları yok. Bu yüzden günümüzde alış veriş yapılacak yerler olmaktan çok sosyal komlekslere dönüşen avm lerde geçiriyorlar vakitlerinde, mümkün olan en düşük düzeyde para harcayarak tabi ki.
iyi de kriz var diye avm'ler dolu. ben bilmiyor muyum gideyim şehir şehir gezeyim güzel ülkemi? e para kalmıyor faturadan, krediden. sonra nereye gidelim? en ucuz neresi? haydi avm'ye. hiç değilse gezeriz bi kahve içeriz aha oldu bitti.

tanım: manasız bir soru cümlesidir.
çünkü çoğu insan avm' leri ( özellikle hafta sonu) çocuklarını oyalamak için kullanıyor. çünkü evler hapishane gibi, mahalleler ise güvenli değil. hoş avm' ler çocuklara ne sağlıyor orası da ayrı konu ya... büyük bir kısmı ise sadece bakıyor ve vakit öldürüyor. alışveriş yapan sayısı çok az. çünkü her şey gerçekten çok pahalı. kriz var. hem de çok büyük ve derin bir kriz.
Krizi telefon araba ve alışverişle olmadığını söyleyen tipler komedi. Şuanda insanlarda tam bir görmemişlik parasına göre alım yapmayan olmayan paralarla(kredi) alan tipler dolu. insanlar alacakları üründe geçim derdine bakmadan kendisine göre lüks olacak olanları alıp duruyor. Avmlerde ise girenlerin %90 ya sinemaya girmek için geliyor ya da bir girip çıkayım bakınayım diyor. Kriz olmasa her gün zam gelmezdi bunu da bir kenera atmak gerekiyor.
Salakça bir soru.

Buna nasıl cevap verilir bilinmez.

Neyse, deneyelim bakalım; cebinde para olsa nereye gidersin?
Bu yağmur rüzgar soğuk havada, boğaza gidip balık yemeye mi?
Güzel nezih bir ortamda sıcak çikolata kahve çay içecek manzaralı bir cafe de sohbet etmeye mi?
Sıcak havada Apaçi Suriyeli kaynayan halka açık plajlara değil bir havuz sefası yapmaya mı?

Ulan amele!
Züğürt olduğundan şehir içinde sıcakta bunaltıcı nem, soğukta yağmurda rüzgârda sana buluşma gezme için veya sinema için tek adres avm'ler olur.
Mesela zorlu veya kanyon ya da Cevahir, vailand şehir içinde en ucuz buluşma yerin gezme veya lahmacun hamburger simit yiyip aç karnını doyuracak ucuz mekanlar sunan yerler.

Buralara sen alışveriş için mi gidiyorsun akıllı?
içeriye giren 1000 kişi ama elinde AVM içinde mağazalardan alışveriş yapmış paket çanta kutu ile çıkan 1 kişi.
Otoparkında araçlarının bagajında alışveriş poşetleri yükleyen kaç kişi var, kaç kişiyi görüyorsun?
Onlar da migros gibi market, Koçtaş Tekzen gibi yapı marketlerden alınan ev için gerekli boya tadilat tamirat malzemeleri ağırlıkta.

AVM'de dükkan sahipleri satış yapmak değil marka ürün isim kalite reklamı yapmak, ürünlerini sergilemek için artık varlar.
Satışlar kira işçi elektrik su aidat vb masrafları çıkarırsa şükür ediyor ve AVM'de satış noktalarından bir maddi kazanç beklemiyor artık.
Çoğu AVM de kira zammı yapılmıyor.
AVM işletmecileri bile kiracıların gitmemesi dükkanların kapanmaması, insan sirkülasyonu yok olmasın diye fedakârlık yapıyor.

Buna rağmen avm'ler de çoğu dükkan bazı katlar ıssız bomboş, hele ki Alibeyköy de biz Cevahir ve mevideköy de Profilo AVM mezarlık gibi olmuş.
Geçen Zara'ya girdim baktım sırada üstünde turuncu temizlikçi üniforması ile 45 yaşlarında bir amca. Amca dedim ne aldın kendine? deri ceket aldım 426 tl'ye dedi. Yaşıyorsun bu hayatı diyip poposuna bastım şaplağı.
Böyle bir olay yaşarsam bir gün o gün kriz yok bu ülkede derim. Avm orneginiz benim hikayem kadar abes.
Hikayedeki en gerçekçi kısım şaplak dikkat ederseniz.
Yine zırt pırt hortlatılan sike sürülmeyecek türden başlıklardan bir tanesi.