bugün

doğru bilgiye ulaşabilmek için deney, gözlem ve aklın bir arada bulunması gerektiğini savunan bir öğretidir.
deneysiz kavramlar boş, kavramsız deneyler kördür. immanuel kantın felsefi öğretisi.

bir nevi, felsefeyi, dinler'den uzaklaştırmak ve geleneksel metafiziği, sıradanlaştırmak amacıyla "bilim"den yana eleştiricilik, eleştiri felsefesi.
eleştiricilik.
doğru bilgiye ulaşmada akıl ve deneyi tek başına yeterli bulmayan görüştür. immanuel kant'a göre; bilgi deneyle başlar. Ama deneyden doğmaz. Deneyin elde ettiği veriler akıl yoluyla bir şekle konur ve anlam verilir.
alman düşünürü immanuel kant’ın öğretisi.
allahım lisede edebiyat dersinin vazgeçilmezidir. öğrencilere sınavlarda kabuslar yaşatmaktan öteye gitmez. hele bir de öğretmen dişi yakarıştan farksız bir sese sahipse (ki o insan benim) ders iyice kabusa dönüşür. romantizmden sonra ortaya çıkmıştır. eleştiri içeriklidir. bunun birde romantizm, klasizm şeklinde derin buhranlar yaşatan akımlarıda vardır.
Rasyonalizm ve ampirizm'i eleştirdiği için eleştiri felsefesi denmektedir. Ttemsilcisi Immanuel Kant'tır. Bilginin sadece ne akıl ne de deneyle elde edilebileceğini savunur. Kritisizme göre bilgi hem akıl hemde deneyle elde edilebilir. insan bilgisi fenomenlerle sınırlıdır. Tanrı,ruh,ölümsüzlük gibi metafizik kavramlar bilinemez.
her türlü bilginin deneyle başlayıp akılla sona erdiğini savunan görüştür.
bu görüşü benimseyen kant'a göre "deney olmadan aklımız boştur, akıl olmadan deneylerimiz kördür".
hem aklımızda hem de duyumlarımızda apriori bilgiler olduğunu savunmaktadır.
hiç bir bilginin tartışılmadan kabul edilmemesi gerektiğini savunan görüştür. yani rasyonalizmin savunusu akıl ile emprizmin deneyini birleştirmişlerdir.
en büyük düşünürü immanuel kanttır. immanuel kanta göre duygu verileri ve düşünceler bize doğru bilgiyi vermez.deneyden gelen bilgiler ise tek başına yeterli olmaz.bilginin oluşması için önsel ve sonradan edinen bilgi gereklidir.insan aklı tek başına bilgi edinme gücüne sahip değildir.
Eleştiricilik.insan bilgisinin sınırı üzerine felsefe bilinci ve bu bilincin uyanık tutulması.