bugün

en çok karapınar ilçesinde dikkat çeken doğal oluşumlar, son zamanlarda sıklıkla haber olmaktalar. kireç taşının yeraltı suları nedeniyle çökmesi sonucu oluşan obrukların çoğu bir evi hatta apartmanı içine alabilecek büyüklükteler. kimileri yerleşim yerlerine yakın. belki oluşumları önlenemeyebilir lakin varlıkları önceden tespit edilebilir bu devasa çukurların. yarın bir felaketle karşılaşmamak umuduyla.

https://habercininyeri.fi...ess.com/2009/11/obruk.jpg
görsel
http://i2.haber7.net//hab...diyor_1512538821_0946.jpg
görsel
sadece konyoda değil yurdun dört bir yanında büyük bir tehlike olarak karşımızda duruyor. oluşan boşlukların yarattığı riskin yanında, yer altı sularının çekilmesi ile birlikte çölleşmenin de habercisi.
kuraklık sebebiyledir.
obruk diye köy veya kasabası olan şehirde başka ne olabilir ki. doğal.
Bu çökmenin temel sebebi yol yapılan zeminin yük taşımaya elverişli olup olmadığının tespitinin yapılmamasından kaynaklı. Kaç yıl dayanıklı, hangi malzeme daha uzun yaşar gibi ölçümlerin yapılmadığını görüyoruz.
Konya Ovası’nda çoğunlukla Karapınar ilçesinde oluşan obruklar, son yıllarda aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra ile Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de görülmeye başlandı.

Konya'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları 2 bin 500’ü bulurken, yeni oluşanların bazılarında volkanik gaz çıkışı görülmeye başlandı.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, obruk sayılarının hızla arttığını belirtti.