bugün

TUZLUK ...

Görselde yaklaşık 9000 yıllık bir tuzluk görüyorsunuz. Yani insanın ataları Neolitik Dönem’de avcı&toplayıcı yaşamdan vazgeçip, yerleşik düzene geçip, bitki ve hayvanı evcilleştirip, toprağı işleyip, tarımı başlatıp, besin üretimine geçince insanlık için çok önemli bir aşama kaydetmişlerdi.

Yerleşik düzende toplumsal bilinç gelişmiş, yöntemler ilerlemiş, besin çeşitliliği ortaya çıkmış, insanlar böylece nitelikli beslenmeye başlamış ve teknolojide çok büyük bir gelişme sayılan kilden kap kacak yapmışlardı.

işte kilden yapılma dünyadaki benzerlerinin en eskisi olarak kabul edilen bir tuzluk bugün Konya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

görsel

Konya Müze Müdürü Arkeolog Yusuf Benli, Çatalhöyük kazılarında çıkarılan tuzluk, kolye, yüzük, çıngırak ve tabak gibi malzemelerin üzerinde çok az bir değişiklik yapılarak daha modern bir şekilde bugün de kullanıldığını söyledi. Benli, Çatalhöyük kazı çalışmalarında bulunan tarihi eserlerin Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiği belirtti. Bölgedeki kazıların devam ettiğini kaydeden belirten Yusuf Benli, “Konya neolitik yerleşim açısından önemli bir merkez. Bugüne kadar da yapılan kazı çalışmaları esnasında Çatalhöyük Ören Yeri’nden çıkan malzemeler ve yerleşim planı Anadolu’daki ilk yerleşik hayata geçiş ile ilgili bize ipuçları vermekte” dedi. Benli, yaklaşık 9 bin yıllık tarihi bulunan Çatalhöyük'te insanların bugün mutfaklarda kullanılan malzemeleri küçük bir değişiklik ile o dönemde üretip, kullandığını söyledi. Yusuf Benli, “Bugün arkeoloji müzemizde bulunan tuzluklar ve ayna olarak kullanılan oksidyenleri, çeşitli mutfak eşyasını görüyoruz. Bu da bize Çatalhöyük ile günümüz insanı arasında bir bağ kurmamız gerektiğinde, malzeme kullanımı açısından bir kültür genetiğinin halen devam ettiğini ve devam edeceğini gösteriyor” diye konuştu. Konya Müze Müdürü Arkeolog Yusuf Benli, bugün kadınların takı malzemesi olarak kullandığı süs eşyası, ayna, cımbız gibi malzemelerin Çötalhöyük kazılarında da ortaya çıktığını ve bunların bugün modern ölçülerde tasarlanmış takılarda görüldüğünü söyledi.

Bugün bir ailenin kullandığı tüm eşyayı, o dönemin insanlarının da imal ettiğini ve kullandığını belirten Yusuf Benli, “Çatalhöyük’te yapılan kazılarda bunların parçaları bulunuyor. O dönemin çocuklarını eğlendirmek için kullanılan, çıngırak olarak tabir edilen ve içerisine kum tanecikleri konularak kullanılan oyuncaklar, hayvan figürü ile at arabası şeklinde yapılmış malzemeler günümüzde de halen kullanılıyor” dedi.

▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎

https://www.google.com/am...egismeyen-tuzluk-13639033
görsel
görsel

Konya’nın Çumra ilçesi yakınlarındaki 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük’te yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tuzluk ve çıngırağın, bugün kullanılan tuzluk ve çıngırakla hemen hemen aynı olması dikkat çekti.

https://www.hurriyet.com....egismeyen-tuzluk-13639033

https://www.memleket.com....ismeyen-tuzluk-56984h.htm
9 bin yıl önce tuzluk yapmak, atomu parçalamak gibidir.