bugün

komunizmin felsefik kurucularına bakmak gerekir anlamak için
(bkz: karl marx)
(bkz: vladimir ilic lenin)
(bkz: friedrich engels)
(bkz: diyalektik materyalizm)
(bkz: islami komünizm)
sosyalizm aşamasında, devlet herşeyi kontrol etmekte ve dolayısıyla insanların ona mutlak bir bağlılık ile hareket etmelerine gerek duymaktadır. bunun sonucunda, dinin, saptırıcı, dikkat dağıtıcı etkini ortadan kaldırmak için, bizzat devlet tarafından çaba sarf edilir. bu çabanın başarılı olması durumunda sosyalizm le yönetilen bir toplumda din olgusu ortadan kalkabilir.
bu çerçevede sosyalizmin kominizme evrildiği noktada, artık toplumun bir dini yoktur ve böyle bir ihtiyaç da hissetmemektedir.
karl marxa göre din afyondur.
çok açık ve net ilişkidir. MAteryalizmi benimsememiş adamdan komünist olmaz, materyalist adamın da dinle işi olmaz. *
bunun nedeni diyalektik materyalizmdir.komünist manifestoda hristiyan sosyalistleri açıkca eleştirilmiştir dinle sosyalizmi birleştirenleri.hem diyalektiğe göre tanrı yoktur o zaman dinsizlik nasıl olsunda denilebilir.
müslüman komünist olduğuna göre komünistler ateisttir diyemeyiz. evet komünizmin temelinde materyalizm vardır, doğrudur. islama veya başka bir dine inanan komünistler vardır, bu yüzden çok katı bakmamak gerekir konuya. zira komünizm bir sistemdir, temelinde de zaten herkes ateist olacak gibi bir düşünce değil, laiklik yani herkesin dinine saygı ve dinin siyasette yer almaması vardır.
islamda ki eşitlik ilkesiyle birleşen ideolojının inanç ve inançsızlık konusunda ince noktaya ait bi başlık. komunızm pekala inançlı da olabilir. döl mukabil saddamın ırağı da kısmen komunizm gibi duruyordu. iran devleti de mensubu olduğu vatandaşlar arasında sınıfsızlık gözetmektedir.
(bkz: komünizmi sadece marxizm sanmak)
sadece ülkemizde değil tüm dünyada dinin etkisi göz önünde bulunduruduğunda dini hiçe sayarak bir devrimin olması imkansızdır. n'olacak yani bugün hacı olan adam devrimden sonra ateist mi olacak? yani din doğmatik bir inançtır, binlerce yıldır değişmemiş. biraz revizyonla, beginner seviyesinden komünizmi anlatmak daha mantıklı kanımca. yani komünizm=dinsizlik yerine laiklik, inançlara saygı olarak görülürse insanlar tarafından daha çok benimsenecektir. komünizm zaten bir sistemdir, din değildir.
komünizmle laiklik arasında bağ yoktur. dinle arasında da bağ yoktur. komün, yani halk; bu tür ayırımdan kurtulmalıdır ki, yarın öbür gün. benim sütüm ak, benim kıçım pek gibi farklılıkları öne sürerek * * birbirlerinden daha üstün görmesinler kendilerini. evet bir dine inanıyor olabilir bazıları. ama, bunu bile göz korkusundan gizli yapıyorlardır. dine hoşgörü gibi bir şey yoktur komün hayatında tek bir din vardır o da komünizm...
güncel Önemli Başlıklar