bugün

kölelik; bütün ilkel toplumlarda kabul görmüş olan, bir kişinin işgücü ve fiziksel özellikleriyle başka birinin malı olması durumudur. mezopotamya, hindistan ve çin medeniyetlerinde inşaat veya tarım alanında çalıştırılabilecek kişiler olarak kabul görmüşlerdir. orta çağda her ne kadar koşullar geliştirilmeye* çalışılsa da, köleler için durum pek değişmemiştir. her ne kadar köleliğin şu an dünyanın birkaç yeri hariç yok olduğu iddia edilsede, hala hepimizin birer köle olduğu ve günden güne köleleştirildiğimiz tartışılamaz bir gerçek...
(bkz: calis kole)
günümüzde hala devam eder fakat sadece ismi değişmiştir ve işveren çalışan ilişkileri olmuştur.
islamda yasaklanmamis tersine kolelerinize iyi davranin diyede nasihat verilmistir. en buyuk nedeninde islamin ciktigi zamanda kolelik alis verisi buyuk bir gecim kaynagiydi. bunun icin kaldirilmamistir islamda.
(bkz: escrava isaura)

hadi kasmayın,

(bkz: köle isaura)

tanım: çalışıyorsun şimdi çük kadar maaşa günde on iki saat kadar, ssk falan da yok..
n'oldu yüzün düştü, tanıdık mı geldi.. tamam lan tamam kırbaç, yırtık elbiseler falan...
modern çağda kurtulunulması daha da güçleşmiş, halkalar, prangalar yerine daha sağlam ama görülmez bağlarla insanların bağlandığı tutsaklık sistemi haline gelmiştir. daha vahimi; modern çağda kölelik her an bırakılıp gidilmesi ihtimali varken artık kölelerin isteği, hayatını devam ettirme zorunluluğu haline gelmiştir.
bugün bile hala bu düzenin devam ettiğini gösteren insanların varlığını görmezden gelenler, kölelik eskilerde kalmıştır demekle yetiniyorlar. örneğin sadist davranışlara maruz kalanlar, sadistliği yapanlar tarafından köle olarak görülmüyor mü? peki ya ezilen, horlanan, kenar semtlerde yaşamaya mahkum edilen ve sürekli aşağılanan insanların kurulu düzene hayır demelerini kendilerine yapılan yalnış bir hareket olarak görenler. buna karşı gelenler ve karşılık verme uğraşları, farklı farklı bir çok yorum doğuruyor sadece.
insanın insan tarafından sömürülmesi ile toplumun sınıflara bölünmesinin ilk örneği, ilk aşamasıdır.

artı-değerin oluşumuyla üretici güçlerin üretim fazlasına el koyma gücünü eline alan zengin ve soylu aileler savaş sonrası esir düşenleri öldürmek yerine çalıştırarak köleleğin varolmasını sağladılar. köle emeği ile mülk eşitsizliği daha da derinleşti. bunun sonucu olarak kabileler içinde borçlanan insanlar borçlu oldukları kardeşlerince köle olarak kullanılmaya başlandı.

(bkz: kölelik düzeni)
şu anda halihazırda çeşitli kılıflar altında süren müessese. futbolcular mesela. ben oldum olası, o kadar büyük paralar alsalar da alınıp satılan başka bir insan görmedim ki tv'de mutlu olsun.
"Hic kimsenin koleligi, ozgur oldugunu sananlarin ki kadar umutsuz degildir" Gothe.
islam'da var olan bir müesessedir. yalnız islam'da köle alınır satılır bir eşya maldan daha çok devrin şartlarına göre insan mal düzenine oturtmuştur ki bu da haklarının olduğu ve bu haklara göre iyi muamele görmesini öğütlemiştir.

Osmanlı'da ve diğer müslüman Türk devletlerinde de var olan müesessedir. kölelik müesessesini örneklendirmek gerekirse buna Padişahın şahsi köleleri olan Yeniçeriler verilebilir.

Keza osmanlı'da da kölelik müesessesi Batı toplumlarında olduğu gibi hunharca ve hayvanca değildir ancak sonuçta kölelik köleliktir.