bugün

sinir sistemini rahatlatarak kafa yapan bir müzik türüdür.fakat bu özelliğinden pek bi kimsenin haberi yoktur.örneğin sokaktaki vatandaşa klasik müzik ne diye sorulduğunda,karşılığında ben anlamam klasik filen diyerek durumu geçiştiren ve yahut bu müziği sadece bir gruba bahşetmiş halkın,aslında bir defa klasik müziği dinlemesi ile kafa yapma özelliğini anlaması sonuçu ne içki ne sigara kullanmayacağını bilmemesidir.
(bkz: sarhoş olunca son ses klasik müzik dinleyen kişi)
(bkz: antonio vivaldi)
günümüz müziğinin temelidir. asırlardır hayatta kalmayı başarabilmiş bir müzik türüdür. en tanınmış klasik müzik bestecileri: Johann Sebastian BACH, Ludwig van BEETHOVEN, Wolfgang Amadeus MOZART, Antonio VIVALDI, Peter Ilyich TSCHAIKOVSKY, Johannes BRAHMS, Fryderyk CHOPIN, Anton DVORAK, Georg Friedrich HÄNDEL, Franz Joseph HAYDN, Sergei RACHMANINOFF.
halkımız arasında sıkıcı olarak bilinen müzik türüdür. hiç dinlememiş insan bile bu yorumu yapar. oysa ki hayatımızın birçok alanında biz farkına varmadan karşımıza çıkmaktadır. örneğin okul zilllerinde, cep telefonu melodilerinde, dizi veya film müziklerinde klasik müzik eserlerini sıkça duymaktayız.
zamanının piyasa müziğidir. kompozisyon hocam zamanında mozart ta piyasaydı diyerek beni yarmıştı. klasik müziği bide dönemlere ayırma gereği duyulmuştur. barok dönem,klasik dönem,romantik dönem,geç romantik dönem ve empresyonizm,20. yy müziği,ikinci viyana okulu ve sonrası. son iki yazdığım normal insanlar tarafından dinlenesi şeyler değildir. diğerleri ise dinlenesi hatta çok güzel eserler bulabileceğiniz türdendir. dinlenmesi şiddetle tavsiye olunur.

azıcıkta 21. yüzyıl bestecilerinden bahsedelim. avrupada ve abd'de özellikle bestecilik işi iyi gelir getiren bir meslektir. ülkemizde ise karın tokluğuna çalışılır anca. bu nedenle bizim kuşak kompozitörler bir an önce yurt dışına kaçmanın hesaplarını yapmaktadırlar. illa ki gidip görmek lazım oralarda ne oluyo takip etmek lazım ama eğer potansiyeli kuvvetli olan türk bestecileri adlarını duyuramıyorsa sorun bizde demektir. çünkü iyi eğitim veren konservatuarlar mevcut ülkemizde. ama şu son iki sene içinde girişilen bestecileri bir araya getirme projesi olumlu sonuç verirse ülkemizin bu konuda daa ileri gideceğini umuyorum.

netice itibariyle bırakın ülkemizde dünyanın her yerinde klasik müzik bugün en az dinlenen müzik türü. diyorum ya, zamanında piyasaymış.
(bkz: johann strauss)
(bkz: johann pachelbel)
(bkz: frederic chopin)
nikimden dolayi ben klasik muzik bestekarı sanaların aslinda ellerinde jiletle brahms yada schubert eşliğinde kendilerini jiletlemeleri belkide arabaesk muzigine temelk olusturmus etken.kuğu gölü balesi yaparken rakı içmek gib..
sanıldığının aksine gerçekten kafa yorucu bir müzik türüdür (şişirmek değil yormak). senfoni orkestraları eşliğinde ortaya koyulan şahane ötesi eserlerin kafa dinledirecek türde olması beklenemez de zaten. müzik kulağı birazcık da olsa yerinde olan her birey bach, carl orff, beethoven gibi usta bestecilerin çalışmalarının aslında ne kadar kompleks olduklarını ve beyin yorabilecek sertlikte zengin altyapıya sahip olduklarını kolayca anlayabilir.

http://www.beethovenlives.net isimli site ülkemizde klasik müzik için iyi bir duraktır. site dahilinde bir çok çalışma mp3 olarak bulunmakta, klasik müzik ve cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası hakkında detaylı bilgi alınabilir. opera metinleri arşivi de zenginmiş efenm.

"klasik müziğin modern hali ise kaliteli bir techno müziktir" diyenler de bulunmaktadır, mesela ben.

faydalı edit: Neden benim de bir klasik müzik arşivim olmasın ki diyenlere; http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sound/list (:Sound/list bölümünü linke ekleyiniz, sözlük kabul etmiyor hehe) bir kaç GB klasik müzik kaliteli ve diyanet fetvalarına uygun. *
maalesef asansörlere sıkışmış, canı yanmış müzik.
gözlerimi kapattığımda da duyabildiğim müziktir, yani sadece kendi dünyamdayken... sözlerini dinleyenler yazar, herkesin hisleri kendine özgüdür dinlerken... hayaller ve kurgular da...
bazı bünyelerin artık farklı şeyler dinlemeliyim etkisine tepki olarak dinledikleri müzik. ne kadar zorlanırsa zorlansın ayna karşısında traş olurken hep aynı melodi mırıldanılır tombul tombul memeler, rachmaninoff değil.
(bkz: rachmaninoff no 3)
(bkz: bela bartok)
(bkz: czerny) *
entellektuellerin severek entellerin ise zorunluluktan dinlediği muzik tarzı.
Klasik muzik, matematiksel dusunceyi güclendiriyor, ögrenme fonksiyonuna yardimci oluyor ve kisiyi sakinlestirir. Bilim adamları, anne karnindaki bebegin klasik müzik dinleyince yumusak hareketler yaptigini, rock turu muzikler dinleyince ise tekmelerin siddetinin arttigini soyluyor.
kesinlikle dinlenmesi gereken ve zihin açan müzik türüdür. kimi çevrelerce çok sıkıcı olduğu düşünülse de zamöanla bağımlılık yapar. yakın zamanda metal müzikle birlikte adı anılıyor ve gayet hoş oluyor. (bkz: haggard)
radyo3' de sürekli dinlenilen müziklerdir.
bir diğer alternatif için; (bkz: açık radyo)
(bkz: felix mendelsshon bartholdy)
gunumuz cagdas muziginin de altyapisini olusturan,muzik adina herseyi bulabileceginiz,matematiksel eserler toplulugu...
(bkz: klasik batı müziği)
(bkz: klasik türk musikisi)
her iki türü de birbirinden çok farklı olmalarına rağmen, dinleyip zevk alabilmenin ancak şanslı insanlara nasip olmaları yönünden benzerlik gösteren müzik türleridir.
arabeskcisinden tut metalcisine kadar herkesin dinlemesi gerektiğinin düşündüğüm müzik çeşidi. dinlendirir. genelde paralıların mevzudur ama saglık acısından da faydalı oldugu için yurdum insanı da dinlese iyi olur.
(bkz: bach kim ulan)
(bkz: feci hava attım)
zaman zaman uyutur o ayrı.
Özellikle Tuluyhan Uğurlu, Rob Costlow ve Johann Strauss ruhu dinlendiren müzikler yapar. Ellerine sağlıktır...
alıştıktan sonra vazgeçmesi çok zor olan müzik türü. bazı parçalar öyle gaz verir ki; eye of the tiger, ilhan şeşen şarkısı gibi kalır. arabada dinlemek bile müthiş keyif.
hans zimmer diye bir adam var. bayinizden ısrarla isteyiniz. yok derse kendinizi ateşe verip çocuğunuzu kesiniz.