bugün

(bkz: murphy kanunları)
3. Dünya savaşı diye diye olacak olandır.
Kendini gerçekleştiren kehanet, olması düşünülen bir durum veya eylemin gerçekliğe dönüşmesi durumudur, "Pygmalion etkisi" olarak da adlandırılır. Örneğin “bugün sanırım çok kötü bir gün geçireceğim” düşüncesine kapılan bir kişi isteyerek olmasa da bilinçaltına yerleşen bu düşünce dolayısı ile eylemlerini negatif yönde etkiler ve kötü bir gün geçirir.
Bu konu hakkında bizim kültürümüzde “sakınan göze çöp batarmış”, “bir şeyi kırk kere dersen olur” gibi sayısız deyim bulunmaktadır. Özellikle bayanların eşlerine sıklıkla söyledikleri “sen beni sevmiyorsun” veya “bir gün beni aldatacağını biliyorum” gibi laflar da kendini gerçekleştiren kehanetler arasındadır. (Kızlar lütfen Bilinçaltımızı bu şekilde yönlendirmeyiniz üzülürsünüz.)
Kendini gerçekleştiren kehanet terimi ilk olarak 20. Yüzyıl sosyologlarından Robert Merton tarafından ortaya atılmıştır. Merton’un 1949 yılında yayımlanan Sosyal Teori ve Sosyal Yapı isimli kitabındaki tanımına göre kehanet veya tahmin aslında yanlıştır fakat insanlar eylemleri ile bunu doğrulamaya çalışmaktadır. Modern yaklaşıma göre kehanet be doğru nede yanlıştır fakat olasılıklar kişinin bilinçli veya bilinçsiz eylemleri ile olanaklı hale gelmektedir.
Fıkrasına gülünmeyen adamın fıkrasındaki karakterin yaptığıdır. ''öleceğim dedim dedim inanmadınız bak ne oldu şimdi.'' diyerek kehaneti gerçekleştirmiştir.
Size kötü ve başarısız olduğunuz söylenirse siz de zamanla buna inanırsınız. Oysa tam tersi durumda da başarı sağlarsınız. Yani ortaya bir laf atılır ve sizin kendinizi bulmanız o laf üzerinden temellenir. Kendini gerçekleştiren kehanet böyle işler. Havalı isme sahip bir süreç.
Bi şeyi kırk kere söylersen olur demenin afilli cümlesidir.
umutsuzluğa düşüp bir şeyin olmayacağını düşünmek fakat yine de çaba göstermeye devam etmektir.
"bu kehanet gerçekleşmeyecek" kehaneti. şayet bu kehanet gerçekleşmez ise kehanet gerçekleşmiş olur.
hayatının kısır döngüler çevçevesinde geliştiğini farkeden birinin irdelemesi gereken olgudur, altından neler çıkar neler. psikoloji'nin ortaya koyduğu en güzel kavramlardandır belkide.
(#8735674) nolu entrysi ile yürekten alkışladığım yazar.
elleri dert görmesin!
eğitim bilimleri dersi aldığından şüphelendiğim yazar, büyük ihtimalle öğretmen adayı, dolayısıyla rakibim.
genellikle öğrenilmiş çaresizlikle karşılaştırılan davranışçı kuramların temel kavramlarından bir tanesidir. öğreneğin "kızlar beni beğenmiyor." şeklinde düşünen erkek evladı, hatunlardan uzak durur. bunun sonucunda da hatunlar bu kişiyi itici bulur ve yaklaşmazlar. doğal olarak kişinin düşüncesi pekişmiş olur. **
deneme sınavlarında koşullanma ile karıştırılabilen kavram.*
pigmalion etkisi olarak da tanımlanır. Bu kurama göre, diğer kişiler hakkında hatalı görüşleri bulunan birey, kendi hatalı davranışlarını doğrulayacak şekilde davranır ve hedef kişiler de aynı yönde davranış sergiler. Kişinin hedef kişiler hakkında beklentiler oluşturması, ardından da bu beklentilere göre davranması ve sonuçta da diğer kişilerin bu beklentiye uygun şekilde tavır sergilemesiyle beklentiler doğrulanır.
ilginç nickli bir yazar.
aklıma gelen başıma geldi'nin diğer versiyonudur.
(bkz: kendini gerçekleştiren kehanet)
nickine hayran olduğum yazar. iyi de yazıyor. hayırlısı.
harika bir mahlas. benim aklıma gelmeliydi.
halk arasında "bir şeyi 40 kez söylersen olur" denmesinin bilimsel açıklamasıdır.
Ev arakadaşının ''Çakallıkları''na karşın dim dik ayakta durabilen makinamsı yazar.
(bkz: ah ev arkadaşları)
(bkz: eğitim bilimleri)
Mutluluk psikolojisidir.. Polyanna masalıdır... Gelir kapısıdır. Denek, dilediği ve olmasını istediği herhangi birşeyi on kaplan gücünde isterse, dünyadaki bütün nimetlerden faydalanır mantalitesini içermektedir..Ferrari Enzoyu hayal edip, dacia logan a binmek doğru yolda olduğunuz anlamına geliyorsa ; evet secret adlı kitap gerçekten işe yarıyordur...
(bkz: the secret) * * *
ecnebi versiyonu için;
(bkz: the secret)

türk versiyonu için;
(bkz: bir şeyi kırk kere söylersen olur)