bugün

yıllardır yapılan tartışmalardan biridir. bu konu için nice kitaplar çıktı, yazılar yayınlandı, televizyonda tartışmalar yapıldı fakat bir türlü karara bağlanamadı. milli rejimimiz olan kemalizm, hangi tarafta?
bildiğimiz gibi kemalizm diyince; akıllara 6 ok gelir. 6 ok kavramınıda artık bilmeyen yoktur herhalde. şimdi bu 6 ok ilkelerini tek tek incelersek, ortaya bu konuda soru işareti çıkıyor. zaten yıllardır süregelen tartışmaların sonucu da bu karmaşık durum. ilkeleri incelersek;

cumhuriyetçilik: kesin veri elde edemeyeciğimiz ilkelerden biri. ülkenin can damarlarından biridir bu ilkte. kimsenin itiraz etmediği birşey zaten. pek fazla kafa karışıklığı yaratmaz. bu ilkenin olması; kemalizmin sağda ya da solda olduğunu göstermez. geçelim o zaman

milliyetçilik: işte tartışmanın ana noktalarından biri. kemalizmin sağ tarafı. en çok tartışılan 3 ilkeden biri. günümüzde yaşanan olayların* önemli sebebi ülkenin ulus devlet olması. ulus devletinde kaynağı milliyetçilik ilkesi doğal olarak. günümüz kemalistlerinin laiklikten bile daha çok savunduğu ilke haline gelmiştir. chp bu konuda mhp'yi bile geçmek üzeredir. ne yazık ki bazı kemalistler, işi ırkçılığa kadar vurmuşlardır.

halkçılık: bu da kemalizmin sol tarafı. chp'nin 70'li yıllarda, ecevit döneminde doruğa çıkardığı ilke. daha bir sosyal demokrat havası vardır bu ilkenin. günümüz chp si maalesef uzaklaşmıştır. deniz baykal etkisiyle. şimdi, yeniden dönmeye çalışmaktalar.

devletçilik: 1929 buhranından sonra etkisini iyice hissettirmeye başlamış olgudur bu da. chp'nin asla vazgeçmediği bir ilkedir. kemalizmin de sol taraflarından biridir. özellikle özal döneminden sonra etkisi azalmıştır.

laiklik: en çok tartışılan mesele kesinlikle. kemalizmin sağ ya da sol olduğunu göstermez aslında, her ne kadar genelde sol ile anılsa da, sağcı olupta gayet laik olunabilir.

inkilapçılık: inkilapların sağı solu olmaz ama sola biraz daha yakın gibi durur.

sonuç olara yine birşeye varılamadı diyebilirim. hem soldan hem da sağdan ilkeler var. kemalizm, gerçekten karışık bir ideolijdir diyebiliriz. sanki hepsinin karışımı gibi. kemalizmi bilmem ama, şimdi ki kemalistlerin karşılığı kesinlikle nasyonel sosyalizm'dir. bunun da sağ mı sol mu olduğuna siz karar verin*.
sağını solunu bilmeyen kişilerin söylemi.

(bkz: sana çok ihtiyacımız var ata m)
(bkz: sol gösterip sağ vurmak)
mustafa kemal'in bir bozkurt hayranı olması, ilk çıkarılan türk sigarasının adının bozkurt olması bir sağcı olduğunu gösterdiği gibi devletçilik ilkesi de bir solcu olduğunu gösterir.
Gazi'yi bu şekilde kategorize etmek mümkün değildir. Mustafa Kemal, bir vatan aşığı, istanbul hükumetine baş kaldıran bir direnişçi, milletin herşeyi kendi gücüyle yapabileceğine inanan bir devletçidir. kısacası bir milliyetçi.
birazcık sağdan birazcık soldan azıcık yandan alırsak içine biraz da faşizm serpiştirirsek bence bu tartışma noktalanır.

yerine göre değişir kemalizm. 12 eylül'den sonra darbe karşıtıydı, 28 şubat'ta ve 27 nisan'da darbeden yana tavır aldı, şimdilerde 12 eylül anayasası'nı sahipleniyor.

sağcılığı-solculuğu da öyle işte.
(bkz: cem uzun-kemalizm sol değil)
(bkz: nasyonel sosyalizm)
hitler sağ mı sol mu?

(bkz: nasyonal sosyalizm)
önemsiz tartışmadır. zaten oldum olası sinir olmuşumdur "sağ mı sol mu" gibi abuk tercihler yapmaya zorlanmaya. gerektiğinde sağ gerektiğinde sol. ülke için, halk için iyi neyse o.
kemalizmi tek kelimeyle açıklayacak olursak; faşizm.
mhp kadar sağ, chp kadar soldur yani anlaşıldıgı üzere ne sağ ne soldur düpedüz bir faşizmdir, kendisini mhp de ve chp de ve bdp de göstermektedir, müslüman degildir, alevi degildir, kürt degildir, türk degildir, dünyalı degildir, kendisine has özellikleri olan bir inanıştır o aslında ve dayatmacıdır, toplumu dönüştürmek ister hep.
(bkz: sosyal demokrasi)
güncel Önemli Başlıklar