bugün

türkiyenin en büyük hidroelektrik santrallerinden birinin ismidir.
keban barajı reimleri için tıklayınız.http://www.elaziz.net/elazig/keban.htm
675 km2 yüzölçümü ile büyük bir göldür. yörenin ikliminin yumuşamasına sebep olmuştur. üzerinde ulaşım ve balıkçılık yapılır.
yazar olmayanlar arasında termik santral olarak bilinen ve fırat nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik santralıdır. kurulu güç açısından türkiyenin atatürk ve karakaya barajlarından sonra 3. büyüklükteki barajıdır.8 adet francis tipi türbinden oluşup toplam güçleri 1330 MW' tır.
geniş karstik boşluklar üzerine kurulmuş, baraj.
(bkz: barajların yıkılma nedenleri)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Keban_Baraj%C4%B1_ve_Hidroelektrik_Santrali
çoğu kişi bilmez ya da bilir de söylemez ama bu baraj sscb'den gelen kredi ile yapılmıştır. sscb sadece kredi değil mühendis ve malzeme de yollamıştır. süleyman demirel'in ağzından dinlemiştik biz bunu.
Baraj setinde hem kaya dolgu hem beton dolgu olması nedeniyle sanat eseri niteliği de taşıyan yapıdır. Fırat'ın başladığı barajdır. 8 tirbünden oluşur. Ve en önemlisi babamın işyeri ve çocukluğumun mekanlarından birisi.
fiyat olarak barcelonada xavi messi ve iniestanin kurdugu barajdan daha ucuz oldgunu dusundugum baraj.
üzerinde 520 metre uzunluğunda, 2014'te hizmete geçmesi planlanan köprünün yapımının devam ettiği barajdır.

http://www.buyuyenturkiye...nda-hizmete-alnacak/16218

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
''sütünü batıya veren inek'' olarak tabir edilen baraj.
pertek'te elektrik yokken faturası gider bölgede yaşayana. baraj diplerindedir ama elektrikleri yoktur.
şimdi doluşmasınlar ''ama onlar da kaçak kullanıyooo' diye en az kaçak elektirk kullanılan ilden biri dersim.
(bkz: http://www.yuksekovagunce...ktrikleri-yok-h38416.html)
elazığ'ın keban ilçesinde, fırat ırmağı üzerine kurulmuş baraj. yapımına 1965'te başlanmış ve on yıl sürmüştür.

yapımının ardından su tutmaya başlamasıyla çevresindeki arazinin önemli bir bölümü su altında kalmıştır. özellikle ağın'ın yaklaşık üçte biri sular altında kalmış ve ilçe merkezinin bazı köylerle ve elazığ malatya karayolu ile bağlantısı, yolun çok daha uzun ve sapa olduğu arka yolu saymazsak kesilmiştir. bu köylerden bir kısmı geçtiğimiz yıllarda ağın'dan ayrılarak keban'a bağlanmışlardır. bunun yerine ağın'da feribot hizmeti devreye girmiştir ancak kapasitesi ve çalışma saâtleri çok kısıtlı kalmıştır. kendimi bildim bileli köprü yapılacağından bahsedilse bile en son gittiğimde ayakları yarım yamalak yapılıp bırakılmıştı.

keban baraj gölü boyut olarak türkiye'nin en büyük yapay göllerindendir. su tutmasının ardından bölgenin iklimi duyulur oranda yumuşamıştır. gelgelelim bu yumuşama yazları kuraklık olarak dönmüştür. günümüzde bölgedeki yeraltı suları büyük tehdit altındadır ve önemli bir bölümü de kurumuştur.

bölge nüfusunun geneli türkmen'dir. bunlar içinde aleviler azınlık olsalar da azımsanamayacak orandadırlar. zaza ve kırmaçlar da gözle görülür azınlıklardandır.