bugün

1649 ile 1775 yılları arası bugünkü Ukrayna'nın merkezi ve kuzeydoğusunda var olmuş bir Kazak devletidir. Khmelnytsky isyanı ve Kayıtlı Kazaklar, Zaporozya Siçi Kazakları ve Ukrayna'da yaşayan diğer halkların ittifakı sonucu ortaya çıkmıştır. Hetmanlık'ın ilk hetmanı yani yöneticisi 1648–57 yılları arası ülkeyi yöneten Bogdan Hmelnitski'dir.

1648 yılında Lehistan'dan alınan bağımsızlıktan sonra Hetmanlık, 1654 yılında Pereyaslav Antlaşması (Pereyaslavska Rada) sonucu Rusya Çarlığı'na bağlı bir devlet haline gelmiştir. 1667 yılında Andrusovo Antlaşması (Andrusiv) sonucu devlet, Rusya ve Lehistan arasında paylaşılmıştır. Bu taksimat Ukrayna Kazakları arasında iç savaş çıkmasına sebep olmuştur. Bu savaş 17. yüzyılın sonuna kadar sürmüştür. 1678 yılında Osmanlı Devleti, devletin başkenti Çehrin'e sefer düzenlemiştir. 18. yüzyılda Hetmanlık'ın toprakları Sol Sahil Ukrayna ile sınırlanmıştır. 1764 yılında Hetmanlık'ın özerkliği II. Katerina tarafından kaldırılmıştır.

Devletin başkenti Çehrin olup sonraları başkent Baturyn'a ve Glukhov'a taşınmıştır.

Kazak Hetmanlığı, bugünkü Ukrayna'nın merkezininin çoğunluğundan ve Rusya'nın küçük bir kısmından oluşmaktadır. Toprakları bugünkü Chernihiv, Poltava ve Sumy (güneydoğu bölümü dışında) oblastlarını, Cherkasy ve Kiev'in sol sahil topraklarını ve tam olarak Rusya'daki Bryansk Oblastı'nın batısını kaplamaktadır.

(alıntı)
Rus menşeeli hetmanliktır.

Rusların elinde ki kazaklarla osmanlı hakimiyetinde ki kirımlilar birbiriyle it dalaşı yapmişlardır.