bugün

(bkz: karma grafiğinin gerekliliği)
dünyadaki bütün devletlerin şu anda uyguladığı modelin en uygunu olmasıdır. ülke ekonomileri tek yönlü model benimsediği zaman; ekonominin sürekliliği belirli bir noktada tıkanır. özel sektör ve devletin hakim olduğu sektör birbirini mükemmel biçimde dengelediği zaman sağlam bir temele sahip ekonomi oluşturulmuş olur.
tum ekonomiler karmadir. onemli olan hangi uca yakin oldugunuzdur. ekonomiler genellikle kriz donemlerinde sola (sosyalizme dogru), buyume donemlerinde ise saga (kapitalizme) dogru kayar. karma ekonomi iyidir guzeldir de, limon sosyalizmi denilen sekli berbattir. limon sosyalizminde kar hisse sahiplerinin cebine giderken zarar tum ulkeye yuklenir. aynen batan bankalarin zararlarinin devlet tarafindan odenmesi gibi. ayni bankalarin hisse sahipleri uzun yillardir karleri cebe indirmekteydi.
1920 lerde tüm dünya karma ekonomiyi benimsediğinde, gerekli olandır. ancak küresel ekonomik sistemde hiçbir "x gerekliliği" sonsuz değildir. dünya ne benimsemişse o yönde gelişmeye çalışmak en doğrusudur...
atatürk ün gerekli görüp cumhuriyetin ilk yıllarında başarıyla uyguladığı, ekonomi modelinin, hala gerekli olmasıdır.

o zaman uygulanmasındaki amaç, özel sektörün sermaye birikiminin yetersiz olması idi.
bu yetersizlik bazı alanlarda halen mevcuttur. buna en güzel örnek nükleer santral yatırımlarıdır. ayrıca uçak sanayi gibi pahalı yatırımlar gerektiren sektörlerde de devlet faal olmalıdır.

(bkz: karma ekonomi)