bugün

müslüman olmasam bile ramazan aylarında kültürümüzde yer almasından son derece hoşnut olduğum ancak uzun yıllardır ramazan aylarında adı bile geçmeyen gölge oyunudur. hiçbir şeyin eski tadı yok diyoruz ya belki de eski tadı alamamaktansa hiç görmemek daha iyidir ne bileyim.

ama çocukluğuma dair sıcak hatıralarımı da özlemiyor değilim. baksanıza kaç yıllık sözlükte aleyna tilki'nin götü yüzlerce entry alırken, karagöz ve hacivat 26 entry almış.

gerçekten çok yazık...
izlemesi o kadar keyifli ki hep olsun istenendir. Doğaçlama olması zaten ayrı zeka ister. Evet.
bursaspor taraftarı karagöz ve hacivat;

görsel
yönetmen ezel akay ın hayatlarını konu alan hacivat ve karagöz neden öldürüldü isimli harika filmdir nazarımda. filmin kendisi, oyunculukları ve kurgusu eşsizdir fikrimce.

filmde osmanlı'nın kuruluş aşamasındaki anadolu'nun etnik yapısı, beylikleri, ve özellikle yörük türklerinin kültürü büyük bir ustalıkla ve incelikle işlenmiştir. film, ayrıca din ve vicdan hürriyetinin ne demek olduğunu kendi atalarımız ve kültürümüz üzerinden, bize adeta ders verir niteliktedir. anadolu'nun arap siyasetiyle henüz yeni tanışan körpe beycikleri, kullandıkları saf türkçe, koreografisi, kostümleri hakkaten takdire şayandır.

filmde karagöz (haluk levent) ''yörürün'' adında yörük ağzıyla çok şirin bir türkü söyler.

https://youtu.be/iMqz3o1QRzw
eskiden daha sık hatırlanan ve bilinen isimlerdendir. şimdilerde pek duyamıyoruz isimlerini.
http://24.media.tumblr.co...4qeipr0j1s2a4klo1_500.jpg

- Karagözüm, ben devlete yaslanır yan gelip yatarım..
- Ben de gelir devletini yıkarım!..
- Aman Karagözüm, dünya hiç olur mu devletsiz?
- insan insanı yönetebilir mi a beyinsiz!..
1 ekim bakırköy kültür ve sanat merkezinde gösterileri olacak tarihi çok eskilere dayanan gölge oyunu.

http://urlac.com/f703c7
bir tür ramazan eğlencesi.

yunanistan' ın bir ara patentini almaya çalıştığı gölge oyunu.
ramazan dolayısıyla kemiklerini saçma sapan reklamlarla sızım sızım sızlatacağımız ilk meddahlar.
sömürecek, çekirdeğinden yağ çıkartacak şeyler aramıyor muyuz? ifrit oluyorum sözlük!
haluk levent in her telden çaldığı türk müziğinin bütün tonlarından yararlandığı albüm.albüm şarkıları şunlar:

01. Haluk Levent -Zifiri
02. Haluk Levent - iki Engel
03. Haluk Levent- Bazı Günler
04. Haluk Levent- Seni Görmem Lazım
05. Haluk Levent- Kürdi
06. Haluk Levent- Sürgün 1 (Haydar Haydar)
07. Haluk Levent -Sürgün 2 (Ötme Bülbül)
08. Haluk Levent - Şehrimden Şehrine
09. Haluk Levent -Filistin
10. Haluk Levent - O Kendini Biliyor
11. Haluk Levent - Gürkan
12. Haluk Levent -Nenni
13. Haluk Levent - Sevgi Üşümez
14. Haluk Levent - Kral Çıplak
15. Haluk Levent- Srebrenitsa
Haluk levent'in çiçeği burnunda yeni albümü. Hadi bakalım...
yaptıkları temaşa ile tebessüm oluşturmuşlardır izleyenlerin yüzlerinde
mezarları bursa' da bulunan ikilidir.
(bkz: http://www.karagoz.net)
bu süper gölge oyununun çin ya da hindistan kökenli olduğuna dair değişik fikirler öne sürülmektedir. şehirli ile taşralı arasındaki farkı ilk kez açıkça gösteren ve bunu mizahın bir konusu haline getiren olaydır dense yeridir. türk ortaoyununun da müjdecisidir, pek çok ortaoyununda karagözün etkileri açıkça fark edilir. özelikle tiplemelerde.
karagöz zannedildiği gibi masum bir çocuk oyunu değildir, oynatıldığı zamanlarda çocukların o mekanda bulunmamasına özen gösterilecek kadar ağzı bozuk ve müstehcen konular içeren oyunlardır. devrinin eleştirisini son haddinde yaptığından bazı padişahlar tarafından yasaklandığı zamanlar da olmuştur.
ortak bir geçmişe, ortak kimi geleneklere sahip olan iki halkın * * ikisinin de bunlara sahip çıkma hakkı vardır; önemli olan gerçekten bu geleneği yaşatmak; ister o adla ister bu adla; halk sahip çıkmazsa, devlet destek vermezse, karagöz ile hacivat bizim olmuş olmamış ne çıkar;

Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Milli Merkezi Genel Sekreteri Hayrettin ivgin, Yunanistan'ın Karagöz ve Hacivat'ın patentini almaya çalıştığını söyledi.

ivgin, 1929 yılında Prag'da kurulan UNIMA'nın, 100'e yakın ülkede örgütlendiğini ifade etti. Türkiye'nin 1991'de UNIMA'ya üye olduğunu bildiren ivgin, şöyle konuştu:

'Dünyada 139 ülke UNIMA üyesi. Türkiye en son üye olan ülkelerden biri. Türkiye'deki bütün gölge oyunu sanatçıları üyemiz. Birliğimizin kartını taşımayanlar, gösteri yapamaz. Türkiye'de çok iyi Karagöz-Hacivat sanatçıları var. Ancak, Türkiye'de bu sanata çok önem verilmediğinden sanatçı ve seyirci sayısı azalıyor. Hacivat ve Karagöz'ün dünya üzerinde benzeri yok. Türkiye'de Karagöz ve Hacivat can çekişiyor. Yunanistan da 'gölge oyunu benimdir' diyor. Yunanistan, Karagöz ve Hacivat'ın patentini almaya çalışıyor. Yunanlılar Karagöz'e Karagiozis, Hacivat'a Hacivatis diyor. Patentini de bu adlarla almaya çalışıyorlar. Tipleri de 'bizim tiplerimiz' diyorlar. Yunanistan hükümeti bu işin üstüne çok düşüyor. Buna karşı girişimde bulunmamız için devletin Karagöz ile Hacivat'a sahip çıkması gerekiyor. Milli sanatımız kaybolmaya yüz tuttu. Karagöz ve Hacivat'ı küstürüyoruz.'

BAKANLIK, FAZLA ÖDENEK AYIRMIYOR

ivgin, devletin Karagöz ve Hacivat sanatını yüceltmek için bir gayrette bulunmadığını; Karagöz ve Hacivat'ı tanıtmak için yeterli uluslararası kulis yapılamadığını söyledi.

UNIMA'nın bir kongresinin Bursa'da yapılması için girişimleri olduğu belirten ivgin, şöyle konuştu:

'Karagöz ve Hacivat oyunu Bursa'dan çıktı. Biz bu kongrenin Bursa'da yapılmasını istedik ancak, Bursa Belediyesi sıcak bakmadı. Hala cevap bekliyoruz. imkansızlıklar yüzünden UNIMA'nın hiçbir genel kuruluna katılamadık, dolayısıyla kongrenin Türkiye'de yapılması için kulis yapamadık. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bize bir derneğe yaklaşır gibi yaklaşıyor. Bizi sıradan bir birlik gibi görüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Karagöz ve Hacivat sanatına çok fazla ödenek ayırmıyor. Gölge oyunu dünyada çok sevilen bir sanat. Herkes, Türkiye'nin böylesine özel bir sanata neden önem vermediğine hayret ediyor.'
yunanlilarin patentini almak icin ugrastiklari* geleneksel türk gölge oyunu.

(bkz: yunanistan in bize ozgu seyleri sahiplenmesi)
gölge oyunununda karagöz sağ, hacivat sol taraftan gelir. bu yüzyıllardır değişmemiştir.
gerçek hikayeleri olduğunu söyleyen adını hatırlayamayacağım hayaliden dinlemiştim;
Karagöz halktan, pek kültürlü olmayan bir demircidir. Hacivat ta bugünün mimarı ya da inşaat mühendisi gibi işler yapan aynı zamanda ticaretle uğraşan bir insandır. Hacivat'ın asıl adı Hacı esvad'tır. Hacılığı ticaret yaparken oradan oraya mal ala sata giderken hacca kadar gidip gelmesinden gelir. Hikaye tabiki bursa'da geçmektedir. Cami yapımında çalışmaktadırlar o dönem. Cami inşaatının bitmemesi üzerine hükümdar caminin neden hala bitirilmediğini sorar. Sebep olarak ikilinin aralarında komiklip yapıp işçileri de yavaşlattığı söylenir. Hükümdar bunun üzerine "çağırın bakalım biz de görelim komikliklerini" der. Hacivatla karagöz çıkarlar hükümdarın huzuruna. Komiklik yapmaları emredilir. Hacivat karagözüm dün gece hanımla halvet olduk, hamama da gidemedim, cünüp kaldım der. Hükümdar bunun yeri burası değil der ve kovar ikiliyi. Cami inşaatı hala ağır aksak ilerlemektedir. Bunun üzerine hükümdar hacivatla karagözün "tiz başları vurula" emrini çıkartır. Figürlerde ki karagözün sakalını okşaması buradan gelir, bu kelle de gövdeye ağırmış demek gibisine. Karagöz yakalanır, başı vurulur, hemen gömülür. Hacivat konusunda çeşitli söylentiler vardır. Ölmedi, kaçtı, başka diyarlara yerleşti denilir. Kimileri de Hacivat köprüsü üstünde onunda kelle götürüldü der. Bundan sonrası ise biraz trajikomiktir. inşaatı denetlemeye gelen sultan, bir işçinin minareye taşı çıkarıp geri indirdiğini görür. Yanına çağırır işçiyi sorar neden böyle yaptığını. işçi de gusülü olmadığını, bu halde de camiye taş koyulmayacağını söyler. O zaman hükümdar uyanır duruma. iki bilge entellektüeli öldürdüğünü düşünür anılarını gölgede yaşatmaya karar verir. Karagöz oyunları 29 tanedir. Ramazan boyunca oynatılır, kadir gecesi oynamaz. Figürler genellikle deve derisinden olur beyaz bir perdede kandil ışığında ustası ellerinde yeniden hayat bulur karagöz ve hacivat.
(bkz: vay vay vay vay)
bu gölge oyununu oynatan kişilere hayali denir.
şimdi bile bütün çocukların kitaplarda önce onların olduğu okuma parçasını okuduğu gölge oyunu karakteri. öldürülüşlerinden sonra ilk perdeye koyan hayali küçük ali olduğu söylenir. bursa da heykellerinin altında temsili mezarları vardır. hacıvat ve karagözün efsaneye göre göbek delikleri yoktur. göbek delikleri olamaması başlı başına bir efsane konusu, "ne kadınlar sevdim/zaten yoktular" ın ilham kaynağıdır..

(bkz: gölge oyunu)
karagöz bir hayal oyunudur. karanlıkta beyaz bir perdenin arkasına ışık yakılır; deriden kesilmiş insan biçimleri arkadan perdenin üstüne tutulunca perdede hayaller belirir. karagözcü bu hayalleri konuşturarak, ses taklitleri, şive taklitleri yaparak bir olayı anlatır. şark mistikliğinin ürünü olan bu oyun tasavvufla da açıklanabilir. ama bu çeşit gölge oyunlarının çok eskiden beri hindistan'da, çin'de, moğolistan'da oynatıldığı bilinmektedir. anadolu türkleri arasında on beşinci yüzyıldan beri gölge oyunları oynatıldığını gösteren belgeler vardır.

osmanlıların saltanatı sırasında türk kentlerinde oynatılan karagöz oyunu ayrı özellikleri olan bir gölge oyunudur. oyunun iki önemli kişisinden biri, karagöz açık sözlü, sade bir halk adamıdır; öbürü, hacivat ise okumuş, dalkavukluğa yatkın, çıkarını bilen bir kimsedir. bunların yanı sıra kadın erkek yardımcı tipler vardır; osmanlı mahallelerinde her zaman görülen tipler. oyunu tek bir sanatçı oynatır; bütün kişileri o konuşturur, taklitler, nükteli sözlerle olayı geliştirir, anlatır. oyunlar kabataslak çizilmiştir; tuluata dayanır.
isyandır: (#484590) şu entryde kötü oy veren zihniyetin amacı nedir. nesini beğenmedin arkadaş ben mi yazdım senaryoyu. elçiye zeval olur mu hiç. bunu sonuçları nereye varır bilmio musun sevgili eksici yazar. ben ki iş yerimden zaman ayırayım şurda entry gireyim sen eksi oyla insanın şevkini kırıyosun kardeşim. bu nedir yaa niye bu kadar büyüttüm bilmiorum ama gaza geldim tepki olarak entry girmemeye karar verdim uzunca bi süre...
kimi çevrelerce tarihe gömüldüğü düşünülse de özünde halen değerini korumakla birlikte türk sinemasının büyük prodüksüyonlarına da konu olmaktadır. Ezel Akayın yönettiği, Levent Kazak ve Ezel Akayın senaristliğini yaptığı film en yakın örnektir.
ne günlerimiz geçti o sette narsilcimle
güncel Önemli Başlıklar