bugün

karadenizli olarak böyle bir mutfağın olduğuna inanmıyorum. olsa da çok sönük bir mutfak. hamur işinden ve yağdan ibaret.
ha bir de iyi ki hamsi var.
hamsinin 50 cesidini yaparlar.
istanbul Fatihte Diver Karadeniz Mutfağı diye bir restoran var tavsiye ederim. Ayrıca bir Doğu Anadolu veya Güneydoğu mutfağı kadar olamaz.
Lahana yemeği, etli sarma, kuymak, bir de yemediyseniz hamsi tuzlama vardır. Efsane olan bunlar bence.
muhlama, lahana ve hamsi dışında hiçbir şey olmayan mutfaktır.

yapılan çoğu yemeği de sadece karadenizliler yiyebiliyor zaten, o kadar tuhaf ki tadları..
(bkz: laz böreği)

(bkz: pancar)

(bkz: kuymak)
(bkz: banduma)
(bkz: simit tiridi)
(bkz: ecevit çorbası)
(bkz: çekme helva)
(bkz: keşkek)
(bkz: cırık)
(bkz: devrekani böreği)
(bkz: hasude)*
(bkz: ekşili pilav)
(bkz: oğmaç çorbası)
(bkz: ekşili siyez bulguru)
(bkz: kuyu kebabı)
(bkz: üçürdüm)

mutfağın kastamonu iline ait üyeleridir. bu civardan olmayanlar pek bilmez.
içinde balığın olmadığı karadeniz mutfağımı olur.
Tursu kavurmaaaaaaa...
içlerinde sadece keşkek hep yapılır yenir. Diğerlerini ben de duymadım şahsen karadenizli olarak.
Tereyağ, Lahana ve mısır ununun bolca kullanıldığı lezzetli yemeklerden oluşur. Gürcüler ile benzer tadları var. Karadenizli komşum sayesinde değişik şeyler tadıyorum.
orduluyum, burda bi ottan yemek yapiyorlar yapan kadın dedi ki bu otu inek yemiyor ağzına sürmüyor. serefsizim dedi bunu. biz yedik ama.
Siz ona mutfak demişsiniz ama lahanadan başka bir şey yok. Dünyanın en kötü mutfağı mutfak bile denmez.
Şimdi şöyle bir mutfak; balık, mısır, lahana cok var ama balık hariç ben çok tüketiliyor diyemem. tutup allahın her günü bunları yemiyor insanlar. Bakın düşünün, samsun da yaşıyordum. Hamsinin kilosu 1 tl idi. istanbul da 10 tl. Abi şimdi sen karadeniz de olsan 1 tl ye 1 kg hamsi alıp yemez misin? Sadece hamsi değil tüm balıklar için geçerli.

Ayrıca Ha şöyle bir durum var. Dönerin kralı karadeniz. Pidenin kralı karadeniz. Bafra simidi, çakallı menemeni, trabzon'da kiremit kebap vs uzar gider.
Türkiyenin tartışmamız en iyi mutfağı güneydoğu mutfağıdır net.herkese hitap ediyor.
tereyağ, minci(çökelek), çay, bal, odun ekmeği. tercihen ek olarak domates ve zeytin.

işte dünyanın en mükemmel kahvaltısı.
Baska ulkelerde adam kurbaga, bocek, kopek yiyor bunlari da matah biseymis gibi dunyaya yediriyor sizse mis gibi baligi tereyagini fasulyeyi lahanayi doneri cope atiyorsunuz bu ne agir malliktir ya rabbi? Tamam bi ege ya da guneydogu mutfagi degil ama hepten de rezalet degil. Adamlar cine gidiyor zayiflayip geliyor karadenizde ise kilo alir gelirsin.
Adana mutfağına gel. Analı kızlı, etli dolma, fellah köftesi, içli köfte, yüksük çorbası, şırdan mumbar kırkkat, mantı kebap çesitlerini saymıyorum zaten.
Buna güzel yemekleri olan mutfak diyen Adana Antep Hatay tarafına gitse kalp krizi geçirir. Evet.
Üç beş yemekle nasıl bu kadar popüler oldu enteresan.
Mutfak dediğin köklü bir kültür sonucu oluşur.çeşidi boldur vs.
Baskın bir karakteri vardır keza.
Karadeniz mutfağında ne var Allah aşkına...tuhaf
az ama özdür. yanında da rize simidi varsa tadından yenmez.
Bir Samsunlu olarak söylüyorum, bir boka benzemez.
diğer mutfaklarla karşılaştırıp kötü olduğunu söylemek doğru değil bence. zaten o mutfağa özelliğini veren diğerleri gibi olmaması. hatay ege'ye benzemez, antep trabzona. onları o yapan da benzememesi zaten.

ama karadeniz gerçekten her zevke hitap etmiyor.

karadeniz mutfağıda insanları yine iklimine, elde ki imkanlara, insanların dağlarda çalıştığı için enerji verici pratik yemeklere yöneltmiştir.

halamın köyde bir evi var onun bahçesinde yediğim fasulye ve patatesin tadını asla unutmam aklım çıktı resmen. minicik patatesler yetişiyor orda haşlayıp yemeye başladığınız da sanki şekerle pişmiş, üstüne bir de soslar dökmüşsünüz gibi bir tat.

aslında karadenizde ette çok güzel yapılır ve çok tüketilir. haşlaması olsun, güveci olsun yada karalahana sarması bunların hepsi et sevenlerin tadı damağımda kaldı demesine neden olur. etin güzel olmasının dışında asıl önemlisi o yemeğe tereyağının o tadı vermesidir.

yine tulum peynirini fırından yenı çıkmış trabzon ekmeğinin içine tereyağıyla sürüp sıcacık yemek nasıl güzeldir.

sabahları yapılan kuymak , yada peynir su ve yağ eritmesi olan trokosti, yine yörenin çok yaptığı dağ çileği vişne reçelleri, zakuta zeytinleri, soğuk kavurma benim aklımı almaya yeterli.

hamsi buğulama, hamsi tava onun dışında mücverin hamsi ile olanı kaygana o hamsinin mücvere giripte o kadar güzel bi tat alabileceği aklınızın ucundan geçmez.

yine akçağbat, köfte piyaz hamsinin dışındaki diğer balıklar, mısır ekmeği, han sütlacı, trabzon pidesi, kapaması, döneri aklıma ancak bunlar geliyor çocukluğum bunlarla geçtiği için.

yalnız anlayamadığım bir nokta var trabzonda bir restoranta gittiğiniz zaman, hamsi değil genelde alabalık önerirler yani bi alabalık çılgınlığı var nedenini hemüz çözemedim.

Edit:imla
4 ayak üzerinde durur ; pancar, yeşil fasulye, pancar ve pancar.
Evde çorba yapmayı düşünürken,Karadeniz mutfağı nereden çıktı yaa.Bütün iştahım pufff..
güncel Önemli Başlıklar