bugün

TPAO, Doğu ve Batı Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu'da petrol arama çalışmalarına hız verdi. Yetkililer, sadece Doğu Karadeniz'de 800 milyon - 1 milyar ton arası bir rezerve ulaşılacağını tahmin ediyor..

gerçekleşmesi durumunda bitmez gibi görünen dış borçtan kurtulup,rahat nefes alabilmemizi sağlayabilecek eylemdir..
http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=629713
şaka mı, yoksa ciddi mi anlaşılmayan hadise. yoksa bp'nin 3 yıl önce hopa limanı'na gelmiş olması ve oraya platformlar kurmuş olması bir tesadüf mü? yıllardır içinden çıkmadığımız limanımıza bp yüzünden balık tutmaya bile giremiyoruz. adamlar miço belgesi istiyorlar. ama bizimkiler yeni arıyorlar karadeniz'de petrolu. şaka gibi allahım sen sabır !
basina da yansidigina gore ulkemize hayirli olsun denilesi aramadir. mayis 2009 itibariyle calismalara baslanacaktir.

http://www.referansgazete...OD=110849&KTG_KOD=203
uzun zamandır söylenen inşallah iyi türkiye için iyi sonuç vermesi umulan aramadır.

insanların söylediği gibi rusya'da var , azerbaycan'da var , iran'da var , ırak'ta var , suriye'de var biz de niye petrol yok.
hiç kimse ümitlenmesindir. petrol çıksa bile kodamanlar kendi arasında paylaşır onu sonra abd bize demokrasi falan getirir ve bize yine sıçmak kalır. heyecan yapmamak lazım o yüzden dolayı...
öncelikle ;
(bkz: öğrenilmiş çaresizlik)

arkadaşım bu nedir ya? yok olmaz, yok bulunsa bile başkaları alır bilmem ne. biz kendimize güven duymadığımız sürece bir b.k olmaz zaten, merak etmeyin. ayrıca bu ülkede petrol olmadığına inan adamın zekasından şüphe ederim. 2 km ötede olacak, burda olmayacak. peeh!
turkiye'de petrol var mi? var.
peki kaliteli mi? hayir.

batman'dan cikan petrolumuz pelte gibi, anca islenip asfalt yapiminda kullanilabiliyor. adiyaman;dan cikan petrolumuzun icinde %93 oraninda su var. ayrisimdan sonra elde edilen ham petrol baku-tiflis-ceyhan boru hattina aktariliyor (satiliyor). trakya'da cok dusuk bir petrol uretimi var asil oradan dogalGAZ uretip trakya'daki fabrikalara satiliyor.

bunlardan baska yerlerde hala arama calismalari devam etmekte.

karadeniz'deki petrol ise miktar acisindan ve kalite acisindan daha iyi. bu nedenle cok rahatlikla turkiye'nin umudu karadeniz petrolu diyebiliriz. ama bu umudu gercege dokmede turkiye'nin ve dolayisiyle turkiye'deki petrol sirketlerinin gucu yetersiz kalmakta. denizdeki petrol aramasi sirasinda gunde harcanan 20.000 dolari 2 ay boyunca odemeye kalksak batariz. bu sadece arama daha veri degerlendirmesi, kuyu acmasi, petrolu yukari cikarmasi icin harcanacak paralar var. e simdi, adam geliyor turkiye'ye. diyor ki butun harcamalar bana ait, karadeniz'de petrol cikarsa size pay vereyim, ama siz de orada benim calismam icin bana ruhsat bulacaksiniz.

haaa yeni petrol kanunu tbmm'den gecerse, adam ben geldim, aradim, buldum, gittim diyecek; size de guzel bir opucuk verecek. umalim da petrol kanunu gecmesin. neyse konuya doneyim;

karadeniz'de icin ortak olunan firmalar da bunu dediler. bulunmazsa birsey, pillarini pirtilarini toplayip ulkelerine gidecekler. bulunursa da ilk defa Turkiye adam akilli bir petrol bulmus olacak.

petrol ciktiginda kodamanlar falan da paylasamaz. hele hele abd bize demokrasi getirmeye de kalkmaz. neden?

cunku anlasmada turkiye adina tpao kendini cok guzel korudu. eger dusunulen rezerve ulasilirsa payimiz iyi olacak. yukarida dedigim gibi, su an tum harcamayi exxon ve petrobras yapiyor. calisma alaninin ruhsati bizde. rezervin bulunmasi durumunda harcamalardan arta kalanda hakkimiz olacak. eger bir taraf pislik cikarir da hakkimizi elimizden almaya kalkarsa, ruhsat iptaline gidilir. ruhsat olmayan bir bolgede kimse arama-isletme yapamaz. bu anca ulkeler arasinda soguk savas yasanmasina neden olur. hosgoru ortami yok olur. sicak savas olmaz, cunku karadeniz'den cikacak petrol savas nedeni olamayacak kadar az miktarda. irak petrolleri gibi bir petrolumuz olsa kesin abd demokrasi getirmeye kalkar.

abd gelecek diye israr ediyorsaniz ve en kotusunu dusuneceksek. abd gelir ama amaci piyasadaki degeri cok dusuk olan turk petrolu icin olmaz. azerbaycan ve rus petrolu icin gelir. ama gene bu durumda da karadeniz petrolu demokrasi icin cok cok cok kucuk bir sebep olur.

ayrica "dibimizde petrol var da/kaliteli de bizde niye yok/oyle degil?" diyorsaniz;

(bkz: ingilizler/@limon cicegi kolonyasi).
Çok hayırlı bir olaydır ülkemiz refaha ulaşacaktır. Amerikalılar yardım edecek petrol çıkaracağız! pehh...

http://haber.sol.org.tr/m...aradenize-yerlesiyor.html
uzun soluklu bir calismadir, en son yapilan anlasma geregi de veri toplanmasina baslanilmis durumdadir. degerlendirilmesinden sonra 2010 icinde sondaja baslanilmasi gerekmektedir.

(bkz: petrobras/@komsu kizi duriye)

edit: e be salak arkadasim, karadeniz'de petrol aranmasi seni niye bu kadar gerdi? sondaji senin bi tarafinda yapmayacaklar herhalde?
http://www.haber7.com/hab...zde-petrol-aciklamasi.php

Karadeniz'de başlatılacak petrol arama çalışmalarının hazırlıkları devam ederken, Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, günlük maliyeti 1 milyon doları bulacak projenin çalışmalarının, Sinop bloğu olarak adlandırılan bölgede Şubat ayı sonlarında başlayacağını bildirdi.

Beraberindeki heyetle Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret eden Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, şirketin, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte yürüteceği çalışmalar hakkında değerlendirme yaptı.

Brezilya kökenli bir petrol şirketi olduklarını belirten Da Silva, TPAO'yla birlikte Karadeniz'de yapılması planlanan sondaj çalışmasını, Sinop Bloğu olarak adlandırılan bölgede gerçekleştireceklerini bildirdi. Buradaki petrol arama çalışmalarında kullanılacak dünyanın en büyük sondaj platformlarından birinin de, çalışmalar için Norveç'ten yola çıktığını ifade eden Da Silva, şu bilgileri verdi:

''Yaklaşık 3 hafta içinde dünyanın en büyük sondaj platformlarından birisi Türkiye karasularına girecek. Bu gerçekten büyük ebatlarda bir platform. Toplam yüksekliği Ankara'daki Atakule ile hemen hemen aynı. Sinop Bloğu olarak adlandırılan bölgede sondaj yapmak için platform bu bölgeye yönlendirilecek. Sondaj platformu şu anda Portekiz'in kuzeyine doğru yaklaşmakta. Daha sonra Malta'da yakıt ikmali ihtiyacını karşılamak için duracak. Tahminen 4 Ocak'ta da istanbul Boğazı'ndan geçmesi planlanıyor. Söz konusu platformun Ocak ayı sonuna doğru Sinop açıklarına demirlemesi planlanıyor.''

Çalışmanın olumlu sonuçlanacağına inandıklarını kaydeden Da Silva, ''Sondaj yapılacak noktanın deniz derinliği yaklaşık 2200 metre. Bu tür çalışmalar ultra derin deniz sondajı olarak adlandırılıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Petrobras bu ilk kuyunun sonuçlarından oldukça umutlu'' dedi.

Çalışmanın oldukça maliyetli olacağına işaret eden Da Silva, ''Günlük maliyeti 1 milyon doları bulacak projenin çalışmaları Sinop Bloğu olarak adlandırılan bölgede Şubat ayı sonlarında başlayacak. Çalışmalarımızda Samsun'un desteğini de arkamızda hissederek başarılı olacağımıza inanıyoruz'' diye konuştu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da, Petrobras şirketinin çok önemli ve büyük bir petrol arama çalışması başlatmasının önemine değindi. Güzeloğlu, ''Diliyorum bu çalışma olumlu sonuçlanır. Hem kendileri hem de ülkemiz için petrol Karadeniz'de elde edilir ve bulunur'' dedi.

Çalışmalarda Samsun'un kilit merkez konumunda olduğunu ifade eden Güzeloğlu, ''Lojistik bir merkez olan Samsun, gerek çeşitli altyapı hizmetleri, gerekse personel transferi adına önemli bir merkez. Karadeniz'de elde edilecek bu zenginlik, petrol gibi çok önemli bir katkıyı ülke ekonomisine sağlayacak. Çok önemli bir değişimin öncüsü olacak. Bu çalışma şüphesiz Samsun'u ve çevresini olumlu yönde etkileyecektir'' dedi.

AA
görsel