bugün

görsel
edhem eldem'in tarih üzerine ilgi çekici yazılarını içeren mitler, gerçekler ve yöntem kitabında da yer alan uzun bir yazısıyla yorumladığı , daha doğrusu daha çok üzerine dönen tartışmaları ve geyikleri yorumladığı tablo. söz konusu yazısını okumanızı şiddetle öneriyorum. yazıda tablonun adının ilk zamanlarda "kaplumbağa terbiyecisi" olarak geçmediği , osman hamdi bey'in aklına bu tablonun fikrinin nereden gelmiş olabileceğine dair enteresan bir iz sürme gibi detaylar da yer alıyor.
doğanın en naif , en ağırbaşlı hayvanı olan kaplumbağaya bir değnekle ne öğretilebilmiştir ki? belki de kaplumbağanın sert bağının altında yatan o sıcakacık kalbinden çok şey öğrenmiştir.

bu arada senin ben kavalına tüküreyim!

görsel
fazlasıyla şişirilmiş kocaman bir balondur. osman hamdi'nin bile yüklemediği anlamları bu tabloya yükleyenler bu basit resmi bir anda parlatmıştır. dikkatlice bakın hiçbir şey anlatıldığı kadar muhteşem değil. hatta normal bir resim işte, o kadar.

görsel
Yalnız cevap kaplumbağa terbiyecisi değil kuran okuyan kız.

Kaç bin kişi kaplumbağa diye atladı kim bilir. Ben de onlardanım. Osman hamdiyi görünce istemsizce yapıştırdım.
görsel
görsel
görsel
(img:#2073473)
kpssde kültürsüz arkadaşların zorlandığı sorudur. https://www.modatablo.com...-terbiyecisi-kanvas-tablo
muhteşem bir osman hamdi tablosu.
Çok güzel ve anlamlı bir tablo...
görsel
son aylarda rte ye hitaben söylenen sözlerdir.

belgesi burada : görsel
görsel
kaplumbağa gariban mazlum bir hayvandır, fakat aklı yoktur hafızası yoktur, neyini terbiye edeceksin.
görsel
Tam olarak gözükmese de evimin tam karşısındaki yesil camii nin son kapalı eğitim katında resmedilmiş büyük eser.
Neden bilmiyorum ama sanki rönesansın döneminin 4 öncü sanatçısı Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael ve Donatello'ya bir gönderme varmış gibi geliyor bana bu tabloda. Ninja kaplumbağalar ya.
Hikayesi zamanın insanını adam etmeye çalışması çizerin.
hikayesi var mı bilmem ama bana tasavvuf/sufi mesajlar veren bir eser gibi geldi.
osman hamdi bey'in değerli eseri.
bir gazetede tablonun ilk adı "kaplumbağalar ve adam"dır. kısa süre sonra tabloya bugünkü "kaplumbağa terbiyecisi" adı verilmiştir.

pek çok yoruma göre eserdeki kaplumbağa terbiyecisi osman hamdi bey'i temsil etmektedir.
Milyonluk resimde çıktı bu soru nerede çekilmiştir diye adam 90 binlik soruyu kaçırdı resmen. Tuttu istanbul dedi Bursa yeşil camii çıktı cevap. Adam hiç para alamadan evine döndü.
Osman hamdi bey' in dünyaca ünlü tablosu.
Osmanlı kültüründeki, sabırlı olma kavramını simgeler.
görsel
Osman Hamdi Bey 'in meşhur tablosu. Çocukken bu ne saçma tablo şeklinde anneme ve babama eve astıkları için söylenirdim. Sonralarında verdiği mesajı öğrenince, olabilir deyip, yine de abartıldığına inandığım tablodur.
Şöyle ki,Osmanlı'da Lale Devri'nde kaplumbağaların sırtına mum konup salınırmış. Osmanlı için önemli yeri olan bu ağır hareketli canlılar Osman Hamdi Bey'in tablosunda toplumu aydınlatan aydın fakat yorgun kişiler olarak nitelendirilmiştir.
Evimin baş köşesini farklı bir formatının süslediği muazzam eser. Manası çok derin. Sadeliğin yoğunluğu.

Edit: bendeki işin eğlencelik kısmı tabi. Gece içindeki fosfor nedeniyle büyüleyici bir hale dönüşüyor. Pera'da orjinalini yani tabloyu görmek daha önemli.

görsel