bugün

hemen hemen tüm çizerlerin karikatür malzemesi yaptıkları tablo.
tablo; "suna ve inan kıraç vakfı" ya da sadece; "kıraç vakfı" olarak bilinen vakıf tarafından sergilenmek amacıyla satın alınmıştır.böylece bi kolleksiyonucunun eline düşmemiştir.
terbiye edeyim derken, kaplumbağa tarafından mideye indirilmesi, muhtemel insan. aç bırakmamak lazım.
ince işlenmiş detaylar, fotoğrafmışçasına gerçekçi bir görüntü, unutulmuş bir dönemin unutulmuş bir mesleğini bize hatırlatan kompozisyon.
bu tabloda kaplumbağa terbiyecisinin avrupayı, kaplumbağalarında osmanlıyı temsil ettiğini, osmanlının bişeyi öğrenme konusunda en az kaplumbağalar kadar yavaş olduğunu,osmanlıları yönetenlerin aslında avrupalılar olduğuna dair bir gönderme yaptığını okumuştum bi yerlerde osman hamdinin. hatta unuttuğum bazı detayları daha varki, okuduğumda vay be dediğimi hatırlıyorum..
+bak cafer, sen benim kariyerimin sonu olacaksın ya. ne yeteneksizmişin olum sen.
-ya abi daha napim. konuşmayı bile söktüm. taklamı atayım ya
+koçum bak biraz daha çaba göster. uçmak o kadar zor birşey değil
-abi intahar ettirtme beni. zaten bu taktığın pervanede bi halta yaramıyor.
+aptalsın olum sen. yemini kesicem senin
-yuh abi ya. verdiğin iki tutam marul zaten
tablonun aslını almak mümkün olmasa da, educa firmasının urettiği puzzle versiyonu 30 ytl ye alınıp, zevkle tamamlanarak, 30x70 ebatlarında güzel bir kaplumbağa terbiyecisi tablosuna sahip olunabilir.
ynısını ben yapsam asla 5 trilyon etmeyecegini dusundugum tablo.
başyapıt olarak nitelendirilen osman hamdi bey tablosu.
pera müzesinde yapılan bir sergide orjinalini gördüğüm ve açıkçası hayran kaldığım tablodur..
osman hamdi bey'in en ilgi çekici ve özgün eseridir. 1906 tarihli eser, alçaktaki tek ışık kaynağından gelen ışıkla aydınlanıp, ilgiyi konuya odaklayan bir yalınlık ve kurgu ile her tür gereksiz ayrıntının ayıklandığı çok başarılı bir başyapıttır.
puzzle olarak en çok talep edilen tablodur...yapması oldukça zordur...
derin anlamlar bulunduran bir tablodur.
türkiye de mevcut olan en pahalı ve kıymetli eserlerden biridir. için de düşünüldüğü gibi çok fazla komplo teorisi yoktur.
halen pera müzesinde sergilenmekte olan mükemmel bir osman hamdi bey tablosu.
Sanat kısmına lafım olmasa da konsept olarak çok saçma bir olaydır. Kaplumbağanın nesinin terbiye edildiği merak konusudur. Bırak kaçsın hayvan, 10 metre gider yakalarsın. elinde zopayla öyle..
lale devrinde ki sadabad eğlencelerinde geceleri bahçelerin aydınlatılması için kaplumbağaların sırtlarına mumlar dikilerek serbest bırakılmaları tablonun ana ipuçlarındanmış. erol aksoy`un koleksiyonunda bulunmuş. tmsf el koyunca da açık attırmayla suna inan kıraç vakfı kuruluşu pera sanat müzesi almıştır.
osmanlı döneminde sadabad bahçelerinde yaşanan şatafatın bir parçası olarak kaplumbağaların sırtlarına mumlar yakılır ve bahçe içinde dolaşmalarıyla oluşan görsel bir güzellik sağlanırdı. bu kapsamda kaplumbağalar devlete bağlı birer kapı kulu sayılırlardı.

ünlü ressam osman hamdi bey bu garip durumu yansıtmak amacıyla bu resmi oluşturmuştur. kaplumbağa terbiyecisi tablosu bunun dışında teknik olarakta olağanüstü çalışılmış bir eserdir. ışık kaynağının tek olması ve kaplumbağaların üzerine dikkat çekmesi, bunun dışında kalan ögelerin ışık kaynağının dışında bırakılmış olması ve bunu uygularken yakalanan başarı sonucu bu tablonun sayısız kopyası ve röprodüksüyon'u vardır.
Osman Hamdi Bey imzalı tablodur ve iki tanedir. Ressam ilkini 1906'da yapmış, ikincisini 1907'de. iki resim arasında bariz farklar vardır. Mesela kaplumbagaların yerleri, duvarda asılı olan allah ve muhammed yazili tablo, yerde duran vazo ve pencere kemeri gibi.

http://img111.imageshack....y.php?image=kapterdy0.png
mekanın aydınlanması bakımından johannes vermeer tablolarına benzeyen tablo.
ikinci yapılanı şu aralar sakıp sabancı müzesi nde * sergilenen başyapıt. yarım saat başında bekletmiştir.
her kimse helal olsundur. yer yüzünde henüz küfür eden bir kaplumbağaya rastlanmamıştır.
Osman Hamdi Bey'in bakmaya doymadığım muhtesem tablosu.
emre caner in osman hamdi nin hayatını anlatan romanının da adıdır.
bu gun sbs de 8. sinif bebelere hakkinda soru sorulmus osman hamdi nin bas yapittir.