bugün

dünya'daki insan sayısının sınırlanması için. bir canlının popülasyonunu sınırlayan bazı etmenler mavcut. eğer bir popülasyona sınırsız olanak besin, o2 vs. sağlanırsa popülasyon hızla artmaya devam eder.

bakterilerin yapay yaşam ortamlarında beslenerek üretildiği deneyleri hepimiz lise biyoloji derslerinden biliriz. bir petri kabının içine besin ve bir bakteri grubu konularak onların artışı üzerine deneyler yapılır.

şimdi dünyayı bir petri kabı ve insanları da bakteri olarak düşünelim. deneydeki petri kabındaki besin sabitti ama burada bir fark var. dünya da besin sabit değil. dünya'daki besinler WYNNE EDWARDS hipotezine göre aritmetik olarak artar.örnek: 2-4-6-8 vs. gibi

ama aynı WYNNE EDWARDS hipotezine göre bu oluşan besinleri tüketen canlılar geometrik olarak artar yani 2-4-8-16-32 gibi.

yani elimizde aritmetik besin artışının bulunduğu bir petri kabı (dünya) var ve o besinleri tüketen insanlar var ama insanlar besinlerden daha hızlı çoğalıyor.

bunun sonucunda da şöyle bir artış grafiği elde ediyoruz.

görsel

eğer herkes için bütün olanakalar sınırsız olsaydı elimizdeki sınırlı olanaklar kimseye yetmeyecekti ve bu yüzden bütün popülasyonun varlığı tehlike altına girecekti.

kapitalizm bu yüzden insanların aç kalarak ölmesini sağlar. savaşlar çıkarır. çünkü eğer bütün dünya varlığı paylaşılırsa en daha çok insan daha hızlı artacak bütün varlığını tüketecek ve artık paylaşacak bir dünya varlığı kalmayacak.

birileri için geri kalanların ölmesi gerek.
ipneliğin -izm şeklidir işte bu. farksızdır. ayni ideolojidir.