bugün

(bkz: karma ekonomi modeli)

Türkiye'nin ilk yıllarında da uygulanan, devletin özel sermeyeyi desteklemeye çalıştığı, özel sermayenin yetişemediği yerlerde ise yine devlet tarafından tekel oluşturacak şirketlerin kurulduğu modeldir. Üretim araçları ve fabrikalar devlet denetimine bağlıdır ve sürekli bir müdahale görülür.
Kalkınma planları buna örnek olarak gösterilebilir.
nasyonel sosyalizmi anlarım da ;

(bkz: nasıl olacak o iş)
piyasa sosyalizmi verelim abime.
Kapitalizm evresinden geçmeden gercek sosyalizme ulaşılamaz.
Arz ve talebi adil olarak dengeleyecek başka bir sistem yoktur. Dünyada özgürlük oldukça kapitalizm yaşayacaktır.
Valla isci haklari konusu o kadar basit degil. Henry ford daha ortada fol yok yumurta yokken 8 saatlik calisma sistemini getiriyor. Bunu da sosyal devletci oldugundan yapmiyor tabii ki.

isci isverenle sozlesme yapmalidir. Sozlesmede yazan maddeler neyse iscinin hakki odur. Bu sozlesmenin icerigini hazirlamak devletin gorevi degildir. Devlet genelde bir tarafi mutlaka kayirir.bu da bir tarafi mutlaka magdur eder. Devlet burada sozlesme ihlali sonucunda magdur olan kisiye hukuki destek verir sadece.iscinin ne kadar maas olacagini, ne kadar tatil yapacagini isciyle isveren karar verir.

Sosyal devlet bireyleri fakirlestirir. isvec ekonomisi ornegin. Sosyal devlet denilince direkt akla gelir.Kriz sinyalleri vermeye baslamistir. Sosyal harcamalari ciddi oranda artis gostermis bir ulke.

Sosyal harcamalar arttikca bu harcamalari finanse eden vergiler de artacaktir.ustelik sosyal devlet adı altinda isverene bir takım baskilar yapip maliyet artmasina sebep oluyor devlet.bunu da vergi indirimi veya bes primi destegi gibi yollarla telafi ediyor. Sirketlere kdv affi geliyor.butce acik verince de vergi halka yayiliyor. Halka yardim edeyim derken halk fakirlesiyor sosyal devlet yuzunden.

Devlet kapitalizmi ise rekabeti bozar. Devletin etkin oldugu bir yerde ozel sektor her zaman sıkıntı yasiyor. Ustelik devletin yonettigi firmalarda yolsuzluk hic eksik olmaz.burokratlar kendi yandaslarini doldurur o isletmeye. Firmalar buyurken yolsuzluk oranlari da artar.

Ahbap cavus kapitalizminin en yaygin oldugu sistem devlet kapitalizminin oldugu yerlerdir. En basitinden çin,rusya ve turkiye buna ornektir.

Kapitalizmin zararini engellemek ( ki zarar falan yoktur ortada) icin sosyal devlet son derece kötü bir fikirdir. Bunun yerine hukuk alaninda reformlar yaparak " birey hakkarini guvence altina alan" bir devlet modeli daha faydali olur.

Yani ozetle devlet ne kadar maas alacagima, kac saat calisacagima, ne kadar tatil yapacagima, tazmimat alip almayacagima, sigorta yaptirip yaptirmayacagima karismasin. Bunlar benim ve isverenim arasinda yapacagimiz sozlesmenin konusu olan seyler. Devlet, sozlesme ihlali oldugunda devreye girsin ve hukuki destek versin.