bugün

görsel

Alman Focus dergisinin Kanadalı uzmanların ‘insanlar ve Mikrobiyom’ adlı araştırma çalışmasına dayandırdığı haberde, onkolojik hastalıkların insandan insana bulaşabilme olasılığına dikkat çekildi.

Makaleye göre mikrobiyom, ciltte veya organlarda bulunan çok sayıda küçük bakterilerin oluşturduğu topluluklar olarak biliniyor.

▪︎Kaynak:

https://www.google.com/am...kanser-bulasici-olabilir/
Şimdiye dek tıpta tanımlanmış üç çeşit bulaşıcı kanser görülmüş:

CTVT, Tazmanya canavarı yüz tümörü ve 1960’larda keşfedilmiş, sivrisineklerden (Banfield vd. 1965) veya sivrisineklerin yokluğunda insanların deri altı iğnelerinden bulaşan (Fabrizio 1965), laboratuar farelerinde görülen bir çeşit ur.

CTVT NE Mi demek?

Çiftleşme ya da genital bölgeyi koklama, yalayarak temizleme gibi yollarla köpekler arasında bulaşabilen (Canine Transmissible Venereal Tumor) histiositik tümör demek.

Ameliyat sırasında hastadan alınan histositomayı yalnışlıkla eline enjekte eden cerrahta görülmüş uç örnek (Gartner vd. 1996) dışında insanlar arasında doğrudan birinden diğerine geçen bulaşıcı bir kanser türü henüz görülmemiş.

Bu garip bulaşıcı parazit kanser her ne kadar Tazmanya canavarları için tehlikeli ve hatta ölümcül olsa da insanlar, şimdilik güvenli bölgede yer alıyormuş.