bugün

kan kanseri tedavi sürecinde hasta ve yakınlarının en çok zorlandığı konulardan birisidir gerektiğinde uygun kan veya trombosit bulmak.. Ne yazık ki hastalar, kan değerleri düştükçe kan ve trombosit alımına ihtiyaç duyarlar. Özellikle, bu ihtiyacın ne zaman doğacağının belli olmayışı, bağışçıdan alınan trombositlerin en fazla 5 gün saklanabilmesi ve bağışların az olmasının nedenlerinden; bilgisizlik, organizasyon eksikliği, iletişim için bir bağışçı veritabanının olmayışı gibi sorunlar konuyu içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

Biz de ekipçe(yıldız sosyal sorumluluk klübü); en azından yakın çevremizde kan ve trombosit ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmak ve gönüllülük yaptığımız Göztepe Hastanesi'ndeki bağışçı bulma sürecini kolaylaştırmak, hızlandırmak için bir kampanya düzenlemeye karar verdik. Bu süreçte amaçlarımızdan birisi de çocuk onkoloji servisinde ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilecek bağışçı veritabanı oluşturmak olacak..

ve: kimler bağış yapabilir?
Donör: Kan bağışı yapan kişi.

Yaş: 18 - 65 yaşları arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir.

Sıklık: Erkekler,en sık 2 ayda bir; kadınlar ise, en sık 3 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan verebilirler.

Vücut Ağırlığı: 50 kg'ın üzerinde olan herkes kan bağışı yapabilir.

Önümüzdeki günlerde, kan ve/veya trombosit bağışlamak isteyen gönüllülerle Göztepe Hastanesi'ne gidilecek ve kan alımı gerçekleştirilecek. Bu hafta Yıldız yerleşkesinde açılacak standlarda ise konu hakkında bilgi vermeye ve ilgilenenlerle de veri tabanımızı oluşturmaya başlayacağız.

ilgilenenler için tarih: 10.04.2010

http://www.facebook.com/home.php?# !/group.php?gid=108835745808881
özellikle bursa'da tam bir işkenceye dönüşen bağıştır. bu bağış için akşam 6 da hastaneye gittim ve çıktığımda gece 12 yi geçmekteydi ki nedeni ise yetersiz sayıda cihaz ve bürokratik işlemlerdir.
bugün iş arkadaşımın arkadaşı için bağışladığım, kanın pıhtılaşmasını sağlayan sarı kan hücreleri.
gebze anadolu sağlık merkezinde bu işlemi yaptırdım.

bağışlamak aslında buraya uygun bir kelime çünkü bu trombositi başka yerden bulma imkanın yok, ya kendi vücudun yapacak, çoğaltacak ya da seninle aynı kan grubuna dahil olan birinden alacaksın. yani oraya buraya gidip de satınalma durumun yok.
hemşireyle konuştuğuma göre de çok nadir bağışlanıyormuş. yani bulması en zor kan hücrelerinden.
işlem epey bir meşakkatli ve zaman alıyor. nedenlerinden biri olabilir. bunun bir diğer nedeni de yaklaşık 5 gün sonra çöp oluyorlarmış kendileri. normal kanın (alyuvar akyuvar hepsi beraber işte) son kullanma tarihi ise, bağışlandıktan sonra, 45 güne kadarmış.
merak edenler veya ilk defa bağışlayacak olup işlemin nasıl olduğunu öğrenmek isteyenler için,

-bildiğiniz kan alma işlemi gibi, damarınıza şırıngalanan iğnenin çapı biraz daha büyük. fakat ben hiçbir acı hissetmedim işlem yapılırken.
-kandaki trombositi ayıran sistem (makine) ilk görüşte gayet kompleks geliyor. daha sonra alışıyorsunuz ve dostunuz oluyor, korkmayın.
-süre 80-90 dakika arasında değişiyor. bu süre içinde iğnenin bulunduğu kolunuzun kıpırdamaması gerekmekte. sıkılmayın, bu nedenle karşınızda tv ve diğer elinizde kumanda olacak şekilde ayar çekilmiş çoğu yerde.
-bir ana işlem yaklaşık 7 kere (tur) tekrarlanıyor. ana işlem ise; kan çekme, santrifüj ve de kan verme.
-ilk turda (450 ml) kan alındıktan sonra makinede santrifüj işlemi esasıyla ayrılmaya başlanıyor. bu evrede ilk trombositlerinizi görebiliyorsunuz.
-daha sonra trombositi alınmış (ayrılmış) kanı tekrar size geri veriyor. burada da herhangi acı veya farklı bir duygu yok. hissetmiyorsunuz bile. bundaki amaç normal bir insan en fazla iki ünite kan verebilmesiymiş (900 ml) bu miktardan sonra vücut tarafından uyarılar geliyormuş, hey noluyoruz diye.
-bu işlem önce de belirtildiği gibi 7 kere tekrarlanıyor. yaklaşık 3100 - 3200 ml kanınız alınıyor-veriliyor. sorduğum zaman bunun yaklaşık 250-300 ml si trombosit olduğu söylendi. zaten torbayı da görebiliyorsunuz böyle sarı sarı.

trombositleriniz alınmadan önce kan testi yapılıyorsunuz bir nevi kan check upı.

-trombosit sayınız
-hıv (aids) virüsü taşıyıp taşımadığınız
-hepatit b - c olup olmadığınız
-veya herhangi kan hastalığına sahip olup olmadığınız ortaya çıkıyor.

bu işlem yaklaşık 60 dakika sürüyor. burda kan örneği verip sadece sonuçları bekliyorsunuz.

(bu arada şunu da ekleyeyim, sizden alınan trombositi vücudunuz yaklaşık 4 gün içinde yeniliyormuş.)

işlemi yaptırtıktan sonra başınız * yukarıda yüreyebiliyorsunuz.
Her Sağlıklı bireyin yapması gereken eylem.
organ bağışı kadar etkin ve önemli bir bağıştır. özellikle lösemi tanısı konan hastalarca ( bunlardan da all ve aml gurubunda olanlarca) ihtiyaç duyulan bağış türüdür. kan gurubu o rh - olanların bulmakta sıkıntı çektikleri bağışlardır...
her 3 ayda bir kızılay tarafından bana hatırlatılan ertesi gün yerine getirdiğim insanlık görevidir.
insanlık görevi baştadır ve veren insanın vücuduna inanılmaz iyi etkileri vardır.
(#13949894)
bugün bir kanserli hasta için yaptığım bağış korkmayın, bir şey olmuyor efenim.
--spoiler--
Trombosit bağışı: Trombositler kan içinde bulunan, kanın gerekli durumlarda pıhtılaşmasını sağlayan ve kanamayı durduran
hücrelerdir. Bu hücreler, lösemi hastalarında üretilememektedir. Bu nedenle gönüllülerden trombosit bağışı yapmaları
beklenmektedir.

Bu bağış sırasında gönüllüden kanı alınacak, içindeki trombositler ayıklanacak ve kişinin kendi kanı, diğer koldan gönüllüye geri verilecektir. Böylece kişinin kan miktarı azalmayacaktır. Gönüllü, kısa zaman içinde gerekli trombsitleri üretecek ve kanı eski haline gelecektir.

Bu bağışa her zaman ihtiyaç duyulmamaktadır. Trombositler alınıp depolanıp, gerek olduğu zaman kullanılamamaktadır. Bu nedenle bizim için bu konudaki en büyük yardım, gerekli durumlarda ulaşıp kan bağışı yapmalarını sağlayabileceğimiz gönüllülere ulaşmaktır. Bunun için aşağıda bulunan formu hazırladık. Eğer trombosit bağışı yapacak gönüllü grubumuza katılmak isterseniz lütfen aşağıdaki donör formunu doldurup sistemimize kaydolun.
--spoiler--
her ikisi de aynı yöntemle yapılan bağıştır. iğneyi damara takar, kanı çekmeye başlarlar.

fark, alınan kanın belirli işlemlerden geçip geçmemesiyle ilgilidir.
gecenin bi yarisi gelen telefonla mecidiyeden cikip bahcelievlere gidip verdigim sey. arkadas kan lazim demisti, bagis formunu doldurdum kan aldilar tahlilleri yaptilar derken aferez miydi neydi o icada bagladilar. 10 dakila surer diye bekliyordum ama meger kan almayacaklarmis. yarim saat civari bi sure gecti torbalara bakiyorum hala kan yok sari sidik kivamli bi sivi var. mustafa diye biri vardi cagirip ne zaman biter diye sordum, 1.5 saat suruyor dedi. 10 dk surmuyor muydu dedim yoo o kan bagisinda oluyor ben senden kan almiyorum dedi. ee ne aliyosunuz dedim trombo bilmem ne dedi, bos gozlerle bakinca anlatmaya basladi uzun uzun. neyse islem bitmeden bi 10 dk oncesi sancili oluyor kani geri veriyorlar falan ama korkulacak kadar degil. ek olarak islem uzun surdugunden igne damarla birlesiyor ve baya da kalin, cikarirken aciyor.
Kan bağışı konusunda kızılay ve hastanelerimiz bir yere kadar ihtiyacı karşılayabilirken; trombosit, saklanma ve muhafaza etme konusunda max 5 gün süresi oldugundan daha sıkıntılıdır. Ki bazı hastalara daha taze gerektiğinden anlık ihtiyac olabilmektedir. Demem odur ki olur da bir gün sizden birisi trombosit bağışı isterse iki eliniz kanda da olsa gidiniz. Çünkü hasta yakınlarına büyük sıkıntı yaratabilmektedir, kan grubu uysa bile aranan bazı yan şartlar nedeniyle alınamadığı da oluyor. Yani kan grubu uyan kişi bulunsa bile trombosit alınamadığından hasta yakını kan merkezinde eli kolu bağlı kalabiliyor. Bu Çaresizliği insanlara yaşatmayın lütfen, ben gitmesem de nasıl olsa bulunur yanılgısı en cok trombosit bağışı gereken hastaları vuruyor. Tanım: her insanın bir gün kendi başına gelme ihtimalini de düşünerek yapması gereken insanlık görevi.