bugün

özel ve tüzel kişilere ait olan herhangi bir gayrienkul taşınmazın kamu yararına ait olmak üzere zorla el koyulmasıdır. kamulaştırma yapabilmek için gayrimenkulün tapuya tescilli olması gerekir.
özelleştirmenin tersi. üretim araçları üzerinde toplumsal mülkiyetin var olma alanı.
hugo chavez in son yıllarda venezuela da bol bol yaptığı şey.sosyalistler için nimet liberaller içinse korkulu rüyadır.
toplumsal bazdaki üretimin belirli grupların elinde toplanmasını engelleyecek olan bir ekonomik atılım hamlesidir. bu sayede aşırı üretim/eksik tüketim krizlerine yol açan serbest piyasa anarşi durdurulabilir ve kamulaştırmada ortaya çıkacak bazı eksikliklerde günümüzün teknolojisi yardımıyla aşılabilir.
adaletsizce devletin, milletin parseline el koyma sanatıdır. zaman içinde kentin ihtiyacına göre yapılacak sabit tesisleri devlet ucuza kapatmak için bu yolu uygulamaktadır. yol kamulaştırması sadece en az 10 metre olacak olan yol değildir. tekrar ihtiyaç yolu 2 ya da 3 şerite çıkarmak adı altında bu kamulaştırma oldukça bol tutulur.
özel kişilere ait taşınmazların, kamu yararına tahsis edilmesine kamulaştırma denir.
özelleştirmeyi devlet politikası haline getirirken, devleti orta ve uzun vadede kar ettirebilecek hiç bir atağı olmayan hükümeitin öğrenmesi gereken kavramdır.
devletin özel bir mülkiyeti alıp kamu yararına kullamasıdır...
devletin bir mülke belli bir ücret karşılığı el koyması. AKP'ye kadar Türkiye'de olması gerektiği gibi işler, yol v.s. gibi kamuya gerekli zımbırtılar yapmak için yapılırdı. AKP'den sonra Türkiye'de de durum ABD'ye döndü. ABD'de konu kamu kullanımı değil paraya bakar. Bir yerlere yüksek yüksek binalar yapacaksan ve bu bölgedeki taşınmaz sahiplerinden bir ya da daha çoğu mülkünü satmaya yanaşmazsa dava açılır. Mülkünü satmak istemeyen tarafların ABD'de bu davaları kazandığı vâki değildir.

AKP'den sonra Türkiye'de olana bir örnek vereyim:

Bundan birkaç yıl önce Bakırköy'de imar planı değiştirilerek bir bölge yeşil alan ilân edildi. Bu bölgedeki evlere el kondu ve belediyeye devredildi. Buraya kadar sıkıntı yok, di'mi? Yeşil alan sonuçta kamu yararınadır. Neyse... Sonrasında belediye para etmeyecek böylesi bir bölgeyi bir şirkete sattı. Sonrasında imar planı bir kez daha değiştirilerek bölge bir kez daha imara açıldı ama bu kez daha yüksek binalar yapılabilinecekti. Sonunda oraya çok katlı dev bir alışveriş merkezi yapıldı.
(bkz: 10 günde 55 acele kamulaştırma kararı alınması)
özelleştirmeye zemin hazırlamak için yapılandır. öncelikle devlet el atar güzel mekanlara, muhitlere. kamu malı haline getirir. bir süre sonra da buraları özelleştirme adı altında satar güzelce. oh yes.
-Kural olarak peşin ödenerek kamulaştırma yapılır ancak istisnaen trampa veya eşit ve en yüksek kamu alacakları faizi ile 5 yıl ödeme süresi aşılmamak kaydıyla taksitle de yapılabilir.

-istisnanın istisnası ise toprağı doğrudan işleten küçük çiftçiye bedel derhal ve peşin ödenir.
sosyalizmin temel taşı.
Ispanyada ozel hastaneler kamulaştırılmadi yahu.devlet özel hastaneleri kullanacak sadece. Mülkiyetleri hala hastane sahiplerinde. Özel hastaneleri kullandığı için de firmalara para ödeyecek.

Edit: (#43008736)
Virüsün yaratacağı mali sıkıntılara çözüm için Bizde kamulaştırmaya gerek yok. Yapılması gereken Sarayı satmak, Diyanet ve camileri özelleştirilip aşırı büyüyen bütçesini sıfırlamak, cemaatten para toplamak, vakıfları feshetmek, makam araçlarını satmak, vekil maaşlarını dondurmak, vergileri azaltmak vs.