bugün

türkiye'de dışişleri bakanlığı, kamu diplomasisi koordinatörlüğü, ytb, tika, ve yee gibi kamu vakıfları devlet eliyle kamu diplomasisi faaliyeti gerçekleştiren kurumlardır. kamu diplomasisi uygulama araçları olarak öğrenci değişim programları, gazeteler, medya, sinema, ünlü kullanımı gibi geniş bir yelpazede hareket alanı bulunmaktadır.
ilk olarak 1965 yılında, tufts üniversitesi nde dekanlık yapmış olan edmund gullion tarafından ortaya atılan kavramdır. genel olarak bir devletin diğer devletleri hakimiyet altına alırken, o devletin halkını, aydınlarını ve politikalarını kendi lehine döndürmek üzere girişimlerde bulunması olarak açıklanmaktadır.
(bkz: propaganda)

(bkz: public diplomacy)
Toplumlar arasındaki ilişkiler savaş-diplomasi ve ticaret olarak sıralanabilir.Toplumlar aralarındaki sorunları kabaca iki şekilde çözerler 1-diplomasi 2-savaş.Bu tarih boyunca hep böyle olmuştur fakat çoğu durumda savaştan daha cazip olan diplomasi öne çıkmıştır ve kendi içinde kollara ayrıldı.Silahların yok etme kapasitesi arttıkça diplomasinin çeşitli şekilleri öne çıktı.özellikle nükleer silahların icadı ve ikinci dünya savaşından sonra savaşlardan kaçınıldı ve gizli örgütlerin faaliyetleri ,propaganda vs. yöntemlere başvuruldu.(örneğin soğuk savaş).savaş iki ülkenin mücadelesi iken kamu diplomasisi bir ülenin bir diğerinin halkına yaptığı propaganda , kültür ihracı,rejim ihracı vsdir.kamu diplomasisi bir ülkenin başka bir ülkenin halkıyla ilişkisidir.